Με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά και σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ακινήτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει, με αφορμή το «ξεπάγωμα» του μέτρου της προστασίας των κύριων κατοικιών των πολιτών.
Με τις νέες εξελίξεις, τα σπίτια που κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό υπολογίζονται σε 25.000 και είναι αυτά που προστατεύτηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008, αν και τα δάνεια των κατόχων τους είχαν «κοκκινίσει» δύο ή και τρία χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, επιδιώκεται η θέσπιση κριτηρίων με τα οποία θα προστατεύονται οι οικονομικά και κοινωνικά «αδύναμοι» δανειολήπτες.
Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, ωστόσο την τελική απόφαση για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα την πάρει η Τρόικα και εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ηπιότερους όρους και θα εγκριθεί από τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μεταξύ άλλων, τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:
– Μείωση στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
– Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξέλεγκτου δανείου για την προστασία του ακινήτου.
– Θα προστατεύεται η κύρια κατοικία των ανέργων, των πολύτεκνων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
– Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς.