Ο συγγραφέας έμπειρος στρατιωτικός και φίλος του Ρεθύμνου, γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Το 1974 απεφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως Λοχαγός Πεζικού. Αργότερα υπηρέτησε ως Διοικητής στις Ειδικές Δυνάμεις και συνέχισε ως εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής μέχρι την ημέρα της αποστρατείας του.
Διετέλεσε διοικητής υπομονάδας και μονάδας ειδικών δυνάμεων, Διοικητής της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (2002-2003), Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (2006-2007). Διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού (2007) και Διοικητής της 1ης Στρατιάς (2008), Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (2009). Τέλος δε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού (6 Αυγούστου 2009 – 1η Νοεμβρίου 2011) οπότε απεστρατεύθη αιφνιδίως.
Διετέλεσε εν συνεχεία υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Αμύνης στη κυβέρνηση Παν. Πικραμένου.
Είναι απόφοιτος των ειδικών σχολών του Όπλου του. Της Ανωτάτης Σχολής πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Είναι επίσης πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάκτωρ της Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μιλά αγγλικά, ρώσικα, τούρκικα. Διετέλεσε επίσης Στρατιωτικός Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας.
Το πόνημα τους στρατηγού ε.α. κ. Φράγκου Σ. Φραγκούλη είναι καρπός πολυετούς έρευνας και επιστημονικής, ειδικής μελέτης. Με ανεπηρέαστη, νηφάλια σκέψη με επιτελική υπευθυνότητα, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, χωρίς να γίνεται σχολαστικός, χωρίς ακρότητες, με αυστηρή προσήλωση στην αλήθεια και απόλυτη αντικειμενικότητα, εμπερικλείει στο μεγαλεπήβολο έργο του, ότι απορρέει από τη μακρά θητεία και την προσωπική του πείρα ως στρατιωτικού ακολούθου στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας.
Ταξίδευσε σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας, επεσκέφθη μέρη με χριστιανικούς ναούς και προσκυνήματα, με ελληνόφωνους μουσουλμάνους, με αραβόφωνους ορθόδοξους, με κρυπτοχριστιανούς, και κατέληξε σε λυσιτελή συμπεράσματα. Αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές, όπως ότι το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού πληθυσμού έχει ελληνικές ρίζες. Επιπλέον σημειώνει ότι η Τουρκία αποτελείται από 70 εθνότητες! Μειονότητες, θρησκευτικές ομάδες κ.λπ. Επομένως δεν είναι μια εθνότητα ενιαία και συμπαγής, αφού μόνο η εθνική μειονότητα των Κούρδων αριθμεί είκοσι και πλέον εκατομμύρια.
Ο προικισμένος συγγραφέας συμπληρώνει δεόντως την ελληνική βιβλιογραφία και την εμπλουτίζει με ένα ανεκτίμητο «εργαλείο». Με την επικουρία της διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας αυτή η εμπεριστατωμένη ιστοριογραφία ενημερώνει τον ηλικιωμένο αναγνώστη και διδάσκει αντιστοίχως το φιλομαθή νέο για την πορεία, την εξέλιξη, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την εκάστοτε διαμορφωμένη κατάσταση στη γειτονική χώρα, ενώ παράλληλα προσδίδει στο σύγχρονο στρατό ένα ξεχωριστό κύρος.
Το βιβλίο θα έπρεπε, να διαβαστεί πρωτίστως, πολύ προσεκτικά από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης, από της Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, από ιστορικούς, από τους διπλωμάτες, αλλά και από κάθε Έλληνα, που αγαπά την Πατρίδα μας. Το βιβλίο διαιρείται σε δέκα θεματικές ενότητες.
Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας αναφέρεται στις δύο επιλογές, στις δύο εναλλακτικές δυνατότητες που είχε να διαλέξει ο ραγιάς. Τον εξισλαμισμό ή το θάνατο.
Το δεύτερο μέρος αφορά την εθνοτική δομή της σημερινής Τουρκίας, τους τουρκογενείς στη Μικρά Ασία (Σελτζούκοι, Οθωμανοί κ.λπ.) Περίοδος 1071 (μάχη Μαντζικέρτ) -1453.
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει τα χρόνια από το 1453 (Άλωση) μέχρι το 1821 (Ελληνική Επανάσταση) και εστιάζεται στη διαδικασία και στους μηχανισμούς, που εφαρμόστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (εξισλαμισμός Ορθοδόξων Χριστιανών, Παιδομάζωμα, Γενίτσαροι).
Το τέταρτο μέρος ερευνά την περίοδο 1821 έως 1907 (Νεότουρκοι, γενοκτονία, κρυπτοχριστιανοί, εθνοτική σύνθεση Μακεδονίας – Θράκης).
Το πέμπτο μέρος μελετά την περίοδο 1908-1918 που φτάνει στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και την επάρατη Νεοτουρκική περίοδο για τον εκτουρκισμό όλων των κατοίκων της Τουρκίας.
Στο έκτο μέρος μελετάται η περίοδος 1919-1923 (Μικρασιατική Εκστρατεία).
Το έβδομο μέρος 1923-1955 αφορά τα χρόνια του Κεμάλ και καλύπτει το διάστημα από τη Σφαγή της Σμύρνης μέχρι την άλλη σφαγή της Πόλης. Το όγδοο μέρος αναφέρεται στις ιστορικές εξελίξεις και γεγονότα στην Κρήτη και στην Κύπρο.
Το ένατο μέρος είναι μελέτη των εσωτερικών εθνοτικών προβληματικών της σημερινής Τουρκίας από το 1956 μέχρι σήμερα. (επικράτηση ισλαμικού κινήματος, κατάπνιξη δικαιωμάτων μειονοτήτων, Κούρδοι, Αλεβήδες κ.λπ.).
Το δέκατο μέρος εξετάζει τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Τουρκία, τις σχέσεις της με τους γείτονες, η θέση της Τουρκίας στη Βαλκανική, την Τουρκία ως οικονομικό παράγοντα, τον ισλαμισμό και τον Κεμαλισμό.
Ακολουθεί επίλογος του Πανεπιστημιακού κ. Ιωάννη Μάζη σχετικά με τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και τους Κούρδους.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε επισήμως στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (ιστορικό Μουσείο) στις 15 Οκτωβρίου από ομιλητές ποικίλων και διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου και έτυχε θερμής υποδοχής και ευρύτατης ανταπόκρισης. Συμπληρώνεται από ένα πλούσιο παράρτημα αποκαλυπτικών ντοκουμέντων (προσφάτων μαρτυριών που παρέχονται σε ένα συνοδευτικό CD-ROM). (σελ. 558 + CD -ROM + χάρτες).