Τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, στο ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές: «Οι θέσεις μας δεν αλλάζουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν όχι γιατί είναι εμμονή μας, αλλά γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι γνωστό π.χ. ότι σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, οι θέσεις αυτές είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μόνον από την δική μας βούληση, αλλά και από την ευρωπαϊκή βούληση. Δοθέντος ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο ζήτημα αυτό εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου από την Τουρκία. Τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα θέματα Δικαιοσύνης κ.λπ.».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος, υπογράμμισε τον σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και η οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Και έχουμε πει ότι τα θέματα αυτά: η ενιαία διεθνής προσωπικότητα, η ενιαία ιθαγένεια, η ενιαία κυριαρχία, η μορφή του Κράτους που δεν μπορεί να είναι μορφή που θα οδηγούσε την Κύπρο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά είναι δεδομένα. Και δεν πρόκειται να αλλάξουν και το τονίζω : Δεν είναι δικές μας εμμονές. Είναι η προστασία του ίδιου του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και σε όλα τα λοιπά θέματα, παραδείγματος χάριν στο θέμα των Σκοπίων είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο έχουμε τονίσει».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού Λαού, με τις οποίες, όπως είπε, διασφαλίσθηκε η πορεία της Ελλάδος εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, από εκεί και πέρα μας δίνεται η ευκαιρία να αντιτάξουμε στους εταίρους μας ότι και εκείνοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Όσον αφορά στο Προσφυγικό σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, με βάση τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, με βάση την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. «Η Ελλάδα κυριάρχως φυλάσσει τα σύνορά της. Αλλά σε αυτό θέλει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί υπερασπιζόμαστε και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης-το τονίζω-κυριάρχως τα καθορίζουμε».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, για να μπορέσουμε να αντιτάξουμε στους εταίρους μας και τις δικές τους υποχρεώσεις απαιτείται από τη δική μας την πλευρά η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.
«Στην πολιτική ζωή βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ήσσονα θέματα. Στα μείζονα όμως, στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί την μάχη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος δήλωσε ότι βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου και αυτές τις μέρες περνάμε με επιτυχία έναν πολύ δύσκολο κάβο, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία. Από εδώ και στο εξής θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα και να φτάσουμε σε ένα μεταμνημνιακό ξέφωτο».
Θα μπορέσουμε να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα και να φθάσουμε σε ένα μεταμνημονιακό ξέφωτο, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να ανακτήσουμε τη χαμένη κυριαρχία της χώρας μας, μετά από αυτή την πολύχρονη οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πρέπει να έχουμε παράλληλα τη σκέψη μας σε αυτούς τους ανθρώπους που περνάνε πιο δύσκολα, να προστατεύσουμε το εισόδημά τους αλλά και τη δυνατότητα να ανακτήσουν την εργασιακή τους ασφάλεια, την οικονομική τους σταθερότητα».
Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή των τελευταίων ημερών που αφορούσε στις τράπεζες και κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία των αδυνάμων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι, πράγματι, προστατεύθηκε το 60%, δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια, άρα ουσιαστικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία, η λαϊκή κατοικία και ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, διότι το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας.