Περικοπές στο ασφαλιστικό ζητούν οι δανειστές
«ΑΓΚΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν ζητήθηκαν από την Ελλάδα περικοπές στις συντάξεις, η πρόταση των θεσμών που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ως «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων» προβλέπει ότι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ αντίθετα η ελληνική πλευρά είχε προτείνει εξοικονόμηση μόλις κατά 0,04% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.
Ειδικότερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.
Η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:
– Πρώτον, στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτύχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί.
– Δεύτερον, σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
– Τρίτον, στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
– Τέταρτον, στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.
– Πέμπτον, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τη δήλωση του Eurogorpup της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του Brussels Group» ανέφερε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία. Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού έχει να κάνει με την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Οι θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).
O προτάσεις της Ελλάδας που απέρριψαν οι θεσμοί
Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική αντιπροσωπεία και δεν δέχθηκαν να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, επιμένοντας σε περικοπές συντάξεων και αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, δημοσίευσε τη Δευτέρα η «Καθημερινή», επικαλούμενη σχετικό έγγραφο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι τα παρακάτω:
1. Έκτακτη εισφορά 12% για επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ πέρυσι (από 5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρότασης), με καταβολή σε δύο ετήσιες δόσεις, το 2015 και το 2016 και στόχο για έσοδα 600 εκατ. ευρώ ανά έτος.
2. Αύξηση συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 29% (από 26%), με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ το 2016, όπως είχε προτείνει ο Γιούνκερ.
3. Αύξηση του φόρου αλληλεγγύης με στόχο έσοδα 220 εκατ. το 2015 και 250 εκατ. το 2016. Ο υπολογισμός του θα γίνεται κλιμακωτά με ποσοστό επί του εισοδήματος και συγκεκριμένα:
-0,7% για 12.000 – 20.000 ευρώ
– 1,4% για 20.001-30.000 ευρώ
-2% για 30.0001-50.000 ευρώ
-4% για 50.001-100.000 ευρώ
-6% για 100.001-500.000 ευρώ
– 8% για πάνω από 500.000 ευρώ
4. Μείωση αμυντικών δαπανών το 2016 κατά 200 εκατ. ευρώ
5. Φορολόγηση της τηλεοπτικής διαφήμισης με στόχο έσοδα 100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016.
6. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο με στόχο έσοδα 35 εκατ. ευρώ το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.
7. Διοικητική επίλυση διαφορών στη φορολογία ακινήτων με έσοδα 50 εκατ. ευρώ φέτος και του χρόνου, καθώς και επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ακίνητης περιουσίας.
8. Έσοδα από τα ΚΤΕΟ της τάξης των 72 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και 50 εκατ. ευρώ για το 2016
9. Έσοδα από τη διευθέτηση υποθέσεων ανασφάλιστων οχημάτων της τάξης των 51 εκατ. ευρώ φέτος και 40 εκατ. ευρώ το 2016
10. Αύξηση του φόρου πολυτελείας, μεταξύ άλλων και στα σκάφη, με στόχο έσοδα 47 εκατ. φέτος και 47 εκατ. ευρώ του χρόνου
11. Αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με στόχο επιπλέον έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016. Η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές, 6% (φάρμακα, βιβλία, θέατρο), 13% (εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, ενέργεια, ύδρευση, ξενοδοχεία και εστιατόρια) και 23% (όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες)
12. Φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση με όφελος 71 εκατ. ευρώ το 2016
13. Επιστροφή κεφαλαίων μέσω του rebate στη φαρμακευτική δαπάνη, με στόχο τα 140 εκατ. ευρώ φέτος και αντίστοιχο ποσό το 201
Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να μείνουν οι δίαυλοι ανοιχτοί
Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προχωρά και σε ενημέρωση, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, της νεοεκλεγείσας προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, καθώς και της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη σήμερα Τρίτη.
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται πιθανόν εντός της εβδομάδος σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου.
«Περιμένουμε την πρόσκληση των θεσμών»
Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις άκαρπες συνομιλίες του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση περιμένει την πρόσκληση των θεσμών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. «Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των πηγών του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης, μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία».
Ωστόσο, όπως τονίζεται, «ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή».