Ανεβαίνουν οι τόνοι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
ΣΤΟN ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
Πολιτική αντιπαράθεση για το συμβούλιο των αρχηγών
Μαξίμου και Συγγρού ανεβάζουν τους τόνους λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών. Για σύγχυση, προερχόμενη από το «άγχος για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών» εγκαλεί τη Ν.Δ. η κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «από τη μια προειδοποιεί τον λαό για τα επώδυνα μέτρα που έρχονται, και από την άλλη ζητάει αναβολή των εκλογών και κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» προκειμένου να συμμετάσχει στην εφαρμογή τους».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. παραλείπει να αναφέρει ότι τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο επώδυνα με τα «θηριώδη πλεονάσματα» που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, που η προηγούμενη κυβέρνηση χαρακτήριζε βιώσιμο. «Σε κάθε περίπτωση ο πόνος της ΝΔ για «τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη πάνω από 5 μέτρα και για αυτοκίνητα πάνω από 2500 cc», είναι πραγματικά ενδεικτικός της ευαισθησίας της για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», καταλήγουν.
Για γραφικότητα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως ο κ. Μεϊμαράκης «κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση, -την οποία ο ίδιος ζήτησε στη Βουλή- ή έστω να την καθυστερήσει για μερικές ώρες». Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή τετραετίας στις εκλογές.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από την πλευρά του και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον πως κρύβεται και σχολιάζει διαρροές.
Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος, καλεί τον κ. Τσίπρα να «εμφανιστεί όπως υπεύθυνα ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών».
Από τη Ν.Δ. μάλιστα απαντούν στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου περί κοινωνικής ευαισθησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «την απάντηση δίνουν τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλει το τερατώδες Μνημόνιο Τσίπρα- Καμμένου».
Αύριο Πέμπτη θα επιστρέψει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του επισήμως για το αν θα συγκαλέσει ή όχι Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή αν θα πραγματοποιήσει τον κύκλο επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων πριν τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, δεδομένου ότι οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν, ουσιαστικά, διαμηνύσει την πρόθεσή τους να μην συμμετέχουν, καθιστώντας τη σύγκληση του συμβουλίου κενή περιεχομένου. Για το θέμα αυτό έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε, αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχε χθες απόγευμα με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, πως το Σύνταγμα απαιτεί να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών. Προσέθεσε, δε, ότι «αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν η θέση να μείνει κενή». «Προτείνω να συγκληθεί η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξάρτητα του εάν κάποιοι δεν έρθουν, τουλάχιστον να συζητήσουμε το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης» προσέθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» χαρακτήριζε ως απαράδεκτη τη διεξαγωγή εκλογών πριν τις 27 Σεπτεμβρίου.
«Οι διαφορές μας με τη «Ν.Δ.» είναι αγεφύρωτες, αλλά έπρεπε να γίνει η συνάντηση για να επιτελέσω το θεσμικό μου ρόλο. Η συνάντηση ήταν ειλικρινής» τόνισε στις δικές του δηλώσεις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προασπίσει τη δημοκρατία και να δώσει ευχέρεια στον ελληνικό λαό να πάει στις κάλπες όσο καλύτερα ενημερωμένος γίνεται.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση».
Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης, ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του «φεουδαρχικού» μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου.
Τη συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσει ο πρόεδρος τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουν για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών τονίζει και η Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ως αρνητική ερμηνεύουν στο ΠΑΣΟΚ την απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε η κ. Γεννηματά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε λέγοντας ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις..
Μαξίμου: Τελικές αποφάσεις εναπόκεινται στον ΠτΔ
«Οι τελικές αποφάσεις για τη σύγκληση ή όχι συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εναπόκεινται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση που έχει πυροδοτηθεί για το ζήτημα. Πάντως, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύουν ότι για την κυβερνητική ηγεσία δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ότι θα είχε νόημα μόνον εάν υπήρχε όντως περιθώριο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, κάτι που δεν προκύπτει.
«Να μας πουν αυτοί που ζητούν να γίνει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ποια είναι η άλλη κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «πρόκειται καταφανώς για προσπάθεια παλαιών και νεοπαγών πολιτικών σχηματισμών να καθυστερήσουν τις εκλογές και να μεταθέσουν τον χρόνο πραγματοποίησής τους».
Σειρά επαφών Λαφαζάνη με εξωκοινοβουλευτικούς και επαγγελματικούς φορείς
Μετά τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους χθες, σειρά παίρνουν σήμερα οι αρτοποιοί, οι ιδιοκτήτες πρακτορείων του ΟΠΑΠ, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, αλλά και οι εκπρόσωποι ατόμων με αναπηρία στις επαφές που έχει ο επικεφαλής της Κ.Ο. της «Λαϊκής Ενότητας».
Σε πολιτικό επίπεδο, εκτός της Φώφης Γεννηματά που θα συναντήσει σήμερα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λαφαζάνης θα συναντήσει την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το περιστύλιο της βουλής, μετά τις επαφές με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι τα μνημόνια έχουν δύο μεγάλα θύματα.
Όπως εξήγησε, το πρώτο θύμα των μνημονίων είναι η νεολαία, η οποία αναγκάζεται να ξενιτευτεί, ενώ δεύτερο θύμα, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ολομέλεια με 16 βουλευτές βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τα κόμματα γύρισαν εκ νέου την πλάτη στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και δεν παρέστησαν στην ολομέλεια που συγκάλεσε χθες για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπου παρέστησαν μόνο 16 βουλευτές της «Λαϊκής Ενότητας». Λόγω έλλειψης απαρτίας η συζήτηση στην ολομέλεια τελικώς δεν διεξήχθη.
Για σήμερα Τετάρτη η πρόεδρος της Βουλής έχει προγραμματίσει ολομέλεια με αντικείμενο το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
Και στις δύο συνεδριάσεις η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε προσωπικά, με ανοικτή επιστολή της, τον Μανώλη Γλέζο.
Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, παρόντες ήταν μόνο οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Ενότητας», Θανάσης Πετράκος και Ραχήλ Μακρή.
Η πρόεδρος της βουλής έδωσε συνέχεια στην κόντρα με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας ως πλαστή και ανυπόστατη τη χθεσινή ανακοίνωση του προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφερόταν ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών.
Επίσης, επανήλθε και στο θέμα των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «δυστροπούντα πρόεδρο» και για τερτίπια και τονίζοντας ότι «δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά ότι επιχειρείται με διάφορα προσχήματα να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά».
Σχολιάζοντας δε την επιστολή του Γιάννη Στουρνάρα -ο οποίος είχε κληθεί να εξεταστεί από την Επιτροπή- είπε ότι «δείχνει πλέον να απολαμβάνει μιας εντεταλμένης ασυλίας», επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή εφόσον συνέλθει και συγκροτηθεί μπορεί να αποφασίσει τη βίαιη προσαγωγή του».
Debate αρχηγών ανά δύο προτείνει ο Θεοδωράκης
Να συναινέσουν στη διεξαγωγή τηλεοπτικών διαλόγων με τη δυνατότητα απευθείας συζήτησης του ενός αρχηγού με τον άλλο καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς το «Ποτάμι».
«Οι παράλληλοι μονόλογοι επτά ή οκτώ πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα καθότι ο καθένας παπαγαλίζει με ξύλινη γλώσσα τις προκάτ απαντήσεις που του έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του κόμματος
Στο πλαίσιο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης προσκαλεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση. Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη.