Του ΜΑΝΟΥ Χ. ΓΟΡΓΟΡΑΠΤΗ*
Στις 26 Μαΐου οι Ρεθεμνιώτες αποφασίζουμε ποιος Δήμαρχος και ποια ομάδα θ’ αναλάβει την μπαγκέτα του δήμου. Από τούτο εδώ το βήμα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Θοδωρή Νίνου «Ρέθυμνο ΑξίΖεις» παρουσιάζω τμήμα του οράματός μας σχετικά με τον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού, που επιτρέψτε μου να τον χαρακτηρίσω ως το «ανοσοποιητικό σύστημα» μιας κοινωνίας. Έχουμε τη θέληση, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τον «Κύκλο των Τεχνών». Δράσεις, δηλαδή, που στόχο έχουν την καθιέρωση του Ρεθύμνου ως κέντρο τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνεόμενοι απ’ τις 9 τέχνες: α) Λογοτεχνία–ποίηση: Δημιουργώντας μια ετήσια έκθεση βιβλίου που θ’ αφιερώνεται σ’ έναν Ρεθύμνιο συγγραφέα-ποιητή. Με επίκεντρο το τιμώμενο πρόσωπο θ’ αναπτύσσονται εκδηλώσεις. β) Θέατρο: Μονιάζοντας τα θεατρικά σχήματα του δήμου και δημιουργώντας ένα ισχυρό κύτταρο, το Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου που θα μας αντιπροσωπεύει στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ και στα θεατρικά Φεστιβάλ της Ελλάδας με παραγωγές του. γ-δ) Γλυπτική – Ζωγραφική – Χαρακτική: Καθιερώνοντας εβδομάδα υπαίθριας ζωγραφικής και γλυπτικής με καλλιτέχνες στην Παλιά Πόλη εκθέτοντας έργα τους. ε) Φωτογραφία: Υλοποιώντας εκθέσεις και μαθήματα φωτογραφίας σε συνεργασία με επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους του δήμου. στ) Μουσική: Διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του δήμου με τη βοήθεια των Δομών της Μουσικής Παιδείας του δήμου. Πρωτεύουσας σημασίας είναι η καλλιτεχνική και διοικητική αναβάθμιση των πολιτιστικών-εκπαιδευτικών φορέων του δήμου (Δημοτική Φιλαρμονική, Δημ. Ωδείο, Δημ. Χορωδία, Εικαστικά Εργαστήρια, Κέντρο Νέων κ.ά.) και η επίσπευση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου που φιλοξενείται η Φιλαρμονική. ζ) Κινηματογράφος: Εγκαινιάζοντας ανοιχτές κινηματογραφικές προβολές επιλεγμένων ταινιών σε συνεργασία με Ρεθεμνιώτες φίλους του καλού σινεμά. η) Αρχιτεκτονική: Υλοποιώντας εκδηλώσεις για τα μνημεία αρχιτεκτονικής ο δημότης θα γνωρίσει την πόλη εκτιμώντας τους «θησαυρούς» της. θ) Κόμιξ: Η ένατη τέχνη στο Ρέθυμνο. Διοργανώνοντας σεμινάρια για τις τεχνικές της εικονογράφησης από δημιουργούς και σειρά εκδηλώσεων για το κόμιξ.
Πώς μπορεί να λείπει απ’ το όραμά μας ο σχεδιασμός Μουσείων, η ανάδειξη συλλογών και το φρεσκάρισμα όσων υπάρχουν. Στον τομέα Μουσεία-Συλλογές έχουμε θέληση να σχεδιάσουμε: α) Μουσείο Ιστορίας Πόλης με ταυτόχρονη δημιουργία βάσης δεδομένων προσβάσιμης σ’ όλους στο κληροδότημα Σμαραγδάκη στην προκυμαία. Η παρουσίαση των εκθεμάτων θα στηριχθεί στην τεχνολογία και τη διάδραση. Στη συλλογή θα συμπεριλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Τμήμα του Μουσείου θ’ αποτελέσει η έκθεση της Συλλογής του Κυνηγιού Θησαυρού που φέτος συμπλήρωσε 30 έτη ζωής. β) Μουσείο Ιστορίας της Γραφής σε συνεργασία με επιστήμονες και την Αρχαιολογική Υπηρεσία εκθέτοντας γραφικές ύλες με κείμενα εγχάρακτα ή γραπτά προερχόμενα από διάφορες περιοχές. Σκοπός του Μουσείου θα είναι κυρίως εκπαιδευτικός αλλά και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τουριστών. γ) Μουσείο Σαπουνιού με την επανέναρξη της διαδικασίας αγοράς του ακινήτου γνωστού ως «Σαπωνοποιείου Σκορδίλη» στην οδό Μοσχοβίτη. Πρόκειται για αίτημα 1500 Ρεθεμνιωτών Κυνηγών απ’ το 2006 με πρωτοβουλία της ομάδας «Ανιχνευτές». δ) Ανάδειξη των Μουσείων στις Δημoτικές Ενότητες και συμπερίληψής τους σε οδηγούς και χάρτες, όπως το Μουσείο Ελιάς στα Καψαλιανά, ο Μύλος του Πρινάρη και το Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι, το Πνευματικό-Πολιτιστικό κέντρο Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης και το Μουσείο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών Φραγκιαδάκη στα Ρούστικα, το Σχολικό Μουσείο στην Αμνάτο κ.ά. ε) Ανάδειξη των Θεματικών Μουσείων της πόλης, όπως του Εκκλησιαστικού Μουσείου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης. Ανανέωση χαρτών και οδηγών της πόλης για τους επισκέπτες. στ) Επαναλειτουργία των Συλλογών Ενάλιας Ζωής και Ελένης Φραντζεσκάκη. ζ) Επαναδιατύπωση του οράματος της Βιργινίας Τσουδερού για Μουσείο αγώνων του Κρητικού λαού. η) Αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού τελωνείου στο ενετικό λιμάνι. θ) Φορτέτζα: Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του θεάτρου «Ερωφίλη». Αξιοποίηση των κτιρίων εντός του φρουριακού οχηρού. Άμεση προώθηση διαδικασίας για τη συντήρηση των τειχών και αξιοποίηση του πενταγωνικού κτηρίου έξω απ’ το κάστρο. Τα έσοδα της Φορτέτζας για πρώτη φορά θα διατίθενται για τις ανάγκες του φρουρίου. ι) Αξιοποίηση του Παραρτήματος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με σκοπό τη συνεργασία για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και διαλέξεων.
Δεν μπορεί απ’ το όραμα του «Ρέθυμνο ΑξίΖεις» να λείπουν οι ετήσιες εκδηλώσεις με σημαία το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι για το οποίο χρειάζεται επανεξέταση των τρόπων προβολής του και σύσταση θεματικών επιτροπών που θα εργάζονται όλο το έτος προετοιμάζοντας τη μεγάλη γιορτή. Αναγκαία η σύσταση και λειτουργία γραφείου καρναβαλιού που να λειτουργεί όλο το έτος και η διατήρηση ενεργού και ενημερωμένου του διαδικτυακού ιστοτόπου του καρναβαλιού καθώς και των λογαριασμών σ’ όλα τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα είναι αναγκαία η κατάρτιση στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής προώθησης καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με σκοπό την προώθησή του σε Ελλάδα και εξωτερικό με προβολή του στις τουριστικές εκθέσεις. Πρωτευούσης σημασίας είναι η κατασκευή κατάλληλης, ασφαλούς και σύγχρονης αποθήκης αρμάτων δίπλα στα σφαγεία που θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία-φύλαξη των αρμάτων. Από το όραμά μας δεν λείπει ο σχεδιασμός Μουσείου Ιστορίας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με έδρα το παλαιό Δημαρχείο στην οδό Μελιδόνη, με βεστιάριο στολών και οπτικο-ακουστικό υλικό απ’ το πρώτο Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ως σήμερα.
Αναφορικά με τις ετήσιες εκδηλώσεις: α) Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. Ο σημαντικός θεσμός ζητά να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη μέσα από πολυήμερες εκδηλώσεις που θα προγραμματίζονται κάθε καλοκαίρι με οδηγό τα φεστιβάλ που οργάνωνε ο Βαγγέλης Στεφανάκης. β) Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Καθιέρωση ετήσιων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με κέντρο την Παλιά Πόλη σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο δημιουργώντας ένα χριστουγεννιάτικο χωριό (πλατεία Μικρασιατών) όπου επαγγελματίες θα πωλούν προϊόντα απ’ τα οποία ορισμένα θα δημιουργούνται ειδικά για τις γιορτινές ημέρες. Αναβίωση εθίμου της Περιηγητικής Λέσχης την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Αϊ Βασίλης στους δρόμους της πόλης). γ) Κρητών Γεύση. Δράσεις για τη Μεσογειακή διατροφή και την κρητική κουζίνα. Θεματικές συνταγών απ’ την αρχαιότητα έως σήμερα με την ευθύνη Ρεθεμνιωτών σεφ. Επαφή παιδιών και εφήβων με τα προϊόντα της Κρητικής γης.
Νέοι και διαθέσιμοι χώροι εκδηλώσεων: α) Αναζήτηση και αξιοποίηση χώρων για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων ανάλογης χωρητικότητας με το «Σπίτι του Πολιτισμού» με ταυτόχρονη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του και μελέτη για την εξοικονόμηση περισσότερων θέσεων. β) Αναγκαία είναι η δημιουργία μιας πολυμορφικής αίθουσας χωρητικότητας άνω των 700 ατόμων που θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. γ) Αποπεράτωση και απόδοση στο κοινό του θεάτρου στο παλαιό Δημαρχείο της Δ.Ε. Αρκαδίου.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως είναι ήσσονος σημασίας το προσωπικό αποτέλεσμα στις κάλπες της 26ης Μαΐου σε σχέση με την επίτευξη του συλλογικού οράματος. Να πάμε παραπέρα το Ρέθυμνο. Να αλλάξουμε σελίδα, μια σελίδα ξεθωριασμένη που έκαμε τον κύκλο της. Να κερδίσουμε το μέλλον! Για μας σημασία έχει το Ρέθυμνο. Μετρήστε το και αποφασίστε το. Ο Θοδωρής Νίνος ζητά την ψήφο μας και ΑΞΙΖΕΙ να είναι ο επόμενος Δήμαρχός μας. Όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.
* Ο Μάνος Γοργοράπτης είναι συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Θ. Νίνου «Ρέθυμνο ΑξίΖεις»