Πριν από μερικά χρόνια, κανείς από μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον ερχομό τόσο ραγδαίων κοινωνικοπολιτικών και ιστορικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, που σαν συμπαντική καταιγίδα σάρωσαν τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας.
Γεγονότα και καταστάσεις πρωτόγνωρες, τάραξαν τόσο τον εξωτερικό, όσο και τον εσωτερικό συναισθηματικό μας κόσμο κι οι ψυχές ξαφνιασμένες παλεύουν να κρατηθούν όρθιες και να ισορροπήσουν, εγκλωβισμένες στα αδιέξοδα, τη μοναξιά και την ανασφάλεια που τις πνίγει και τις καθηλώνει. Η έλλειψη δυνατότητας επεξεργασίας των τόσο απρόσμενων γεγονότων και πληροφοριών που μας βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση, μας κάνει ευάλωτους κι αδύναμους να χειριστούμε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.
Μέσα σ’ αυτή τη γενικευμένη κρίση υλικών και ηθικών αξιών και το τεράστιο συναισθηματικό κενό που δημιουργεί, το μόνο λυτρωτικό αντίδοτο είναι η σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων, η αλληλεγγύη, η αλληλοκατανόηση… η αγάπη.
Με τα χέρια δεμένα σφιχτά ξεπερνούμε πιο ανώδυνα τις δύσκολες στιγμές, παίρνομε και δίνομε δύναμη ο ένας στον άλλο, βρίσκομε το κουράγιο να χαμογελούμε και να προχωρούμε μπροστά… όλοι μαζί.
Αυτή την ανάγκη έχει κάνει σκοπό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρωμένου, στηριζόμενος απόλυτα από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Ο Σύλλογος αυτός που αποτελεί υπόδειγμα για όλο το Νομό Ρεθύμνου και όχι μόνο, δεν περιορίζεται στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, επετειακών κ.λπ. αλλά έχει προχωρήσει και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, με στόχο να ενώσει τους ανθρώπους της περιοχής με κοινά προβλήματα και αναζητήσεις.
Από το περασμένο καλοκαίρι, καθιέρωσε για μια τουλάχιστον φορά τη βδομάδα, βεγγέρες με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων, στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου, που ο ίδιος έχει ανακαινίσει, διάφορες γιορτές με νυχτερινά τσιμπούσια και χορό αλλά και την προβολή ταινιών του παλιού καλού Ελληνικού Κινηματογράφου.
Έτσι δημιουργεί διαρκώς ευκαιρίες επικοινωνίας των ανθρώπων που ζουν σε Αστέρι, Χαμαλεύρι, Σταυρωμένο, κι έχει πετύχει να φέρει κοντά τη νεολαία του τόπου.
Ανάμεσα στις πολλές δράσεις του είναι και η δημιουργία της γυναικείας χορωδίας, την οργάνωση και προετοιμασία της οποίας, έχει αναλάβει ο ακούραστος δάσκαλος του πνεύματος και του πολιτισμού, Γιάννης Σκεπετζής, που έχει δώσει πραγματικά την ψυχή του σ’ αυτή την ανιδιοτελή και τόσο σημαντική προσφορά.
Όλοι μαζί, δάσκαλος και χορωδοί, αφιερώνουν πολύ χρόνο στην προετοιμασία των τραγουδιών που κάθε φορά παρουσιάζουν. Αυτό όμως που κάνει τη συγκεκριμένη χορωδία να ξεχωρίζει, δεν είναι η απόλυτη προσήλωση στην τεχνική και το μέτρο του πενταγράμμου, αλλά η γνησιότητα της έκφρασης, η απλότητα, το πλούσιο συναίσθημα και το πάθος που ξεχειλίζει απ’ τις ψυχές τους και συνεπαίρνει το ακροατήριο.
Όπως μου εξήγησε η καλή μου φίλη Βαγγελιώ Τσιομπίκα, ανάμεσά τους υπάρχει μια δυνατή φιλία και συναδέλφωση, μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά που οδηγεί σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Η τελευταία εκδήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο βράδυ στο Χαμαλεύρι, με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου και είχε θέμα «Η Αρκαδική εθελοθυσία μέσα από την ιστορία και την ποίηση».
Ήταν πραγματικά μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις του Συλλόγου σε μια κατάμεστη αίθουσα, έντονα φορτισμένη από συγκίνηση.
Παρόντες ήταν ο ιερέας της περιοχής π. Φανούριος Σπυριδάκης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δαμανάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Κακογιαννάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Σκορδίλης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γρηγόρης Τσιομπίκας, ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Πολιουδάκης και ο πρώην τελώνης κ. Γιώργος Αρχοντάκης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Δημήτρης Σερλής και ακολούθησε σχετική ομιλία από τον κ. Γιάννη Σκεπετζή που με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, ανασκάλεψε τις μνήμες κι έδωσε ζωή στα ιστορικά γεγονότα μέσα από αφηγήσεις των Τιμόθεου Βενέρη, Θεοχάρη Δετοράκη, Θεοχάρη Προβατάκη, Τίτου Σιλιγαρδάκη και τις ποιητικές αναφορές του Αντώνη Τζαννιδάκη.
Στη συνέχεια η χορωδία απέδωσε με απόλυτο σεβασμό τραγούδια του ολοκαυτώματος και ριζίτικα τραγούδια.
Τραγούδησαν οι χορωδοί: Νίτσα Αντωνάκη, Αργυρούλα Αρχοντάκη, Ελένη Βαβαδάκη, Ειρήνη Βορριά, Ελευθερία Δευτεραίου, Βαρβάρα Κιαγιά, Ρούλα Οικονομάκη, Παναγιώτα Πανούση, Μαργαρίτα Πανούση, Στέλλα Πολιουδάκη, Δώρα Πολιουδάκη, Ελευθερία Πολιουδάκη, Ζωή Σερλή, Ευγενία Σκεπετζή, Ζαχαρένια Σπυριδάκη, Βαγγελιώ Τσιομπίκα, Λίτσα Χόμπη. Συνόδευσε με το λαούτο του ο δεξιοτέχνης Νεκτάριος Πανούσης.
Σόλο απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν οι: Νίτσα Αντωνάκη, Βαρβάρα Κιαγιά, Ζαχαρένια Σπυριδάκη και Λίτσα Χόμπη.
Στόχος της συγκεκριμένης αναφοράς στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρωμένου δεν είναι μόνο να προβάλουμε τη δράση του, αλλά γιατί ελπίζουμε και ευχόμαστε από καρδιάς να ακολουθήσουν κι άλλες κοινωνίες το παράδειγμά του, σε μια εποχή που όλοι έχομε ανάγκη συμπόρευσης σ’ ένα δρόμο ανηφορικό και δύσβατο.
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου είναι η άξια και δυναμική Κατερίνα Μιχελιουδάκη. Αντιπρόεδροι οι: Σπύρος Πολιουδάκης και Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, γραμματέας η Ρηγούσα Πολιουδάκη, ταμίας η Βαγγελιώ Τσιομπίκα και μέλη οι: Κατερίνα Λυρή, Άννα Μιχελιουδάκη, Αγγελική Κουβέλη και Μιχάλης Κουκής.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.