Μια γνωριμία με την πόλη του Ρεθύμνου και τους ανθρώπους της, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του ινστιτούτου, επιχείρησε το δημόσιο Ι.Ε.Κ., που χρόνια τώρα λειτουργεί στο νομό μας, με τις διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε την Δευτέρα και την Τρίτη στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο ιστορικό κέντρο.
Η διεύθυνση του δημόσιου Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεθύμνου ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για την εκπαιδευτική διέξοδο που προσφέρει το Δ.Ι.Ε.Κ. στους ανθρώπους που θέλουν να κατακτήσουν τους στόχους τους.
Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο υποδιευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου, Γιάννης Βαρδαλαχάκης, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για φοίτηση στο ινστιτούτο αυξήθηκε κατακόρυφα μαρτυρώντας έτσι την ανάγκη πολλών νέων, αλλά και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, είτε να αποκτήσουν ένα δίπλωμα, είτε να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Για τον λόγο αυτό σήμερα στο Δ.Ι.Ε.Κ του νομού μας, φοιτούν συνολικά 260 σπουδαστές, διαφόρων ηλικιών, από αποφοίτους λυκείων μέχρι και ανθρώπους πάνω από 60 ετών.
Μιλώντας ο Γιάννης Βαρδαλαχάκης για τον στόχο που είχαν οι διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έγιναν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «από την αλληλεπίδραση που έχουμε με τον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει σχετικά με το Δ.Ι.Ε.Κ., είναι ότι κατ’ αρχάς ότι υπάρχει. Και αυτό διότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν την ύπαρξη του». Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, οργανώσαμε μια εξωστρεφή εκδήλωση, ώστε ο κόσμος και γενικότερα η κοινωνία του Ρεθύμνου να έρθει σε επαφή μαζί μας και να μας μάθει. Μάλιστα, η πλειοψηφία κάτι ίσως να έχει ακούσει, αλλά εμείς θέλουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς την ύπαρξή μας. Επίσης, ένας δεύτερος λόγος ήταν ότι θέλαμε να παρουσιάσουμε την δουλειά μας. Και παρά τα περί αντιθέτως λεγόμενα πολλές φορές για το τι συμβαίνει στα δημόσια σχολεία, ή στα δημόσια ιδρύματα γενικώς, εμείς πιστεύουμε ότι στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου, γίνεται πολύ καλή δουλειά από τους εκπαιδευτές και ότι οι καταρτιζόμενοι μας αποκτούν εφόδια και γνώσεις και κάνουν και πράγματα, τα οποία αξίζει να δείξουμε προς τα έξω».
Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις απευθύνονταν κυρίως σε υποψήφιους σπουδαστές και σε γονείς, που θέλησαν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για το δημόσιο Ι.Ε.Κ. Άλλωστε, το Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου, είναι το μοναδικό Ι.Ε.Κ. στην Κρήτη που συμμετέχει και στα προγράμματα «Erasmus». Για την επόμενη χρονιά μάλιστα η διεύθυνση του ινστιτούτου στο Ρέθυμνο, προγραμματίζει μια νέα σειρά δράσεων, σε συνεργασία και με άλλα δημόσια Ι.Ε.Κ., ενώ έχει καταρτίσει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από κοινού με το δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αποκορώνου και το Δ.Ι.Ε.Κ. Χανίων.
Η έκθεση δημιουργιών
Στο πλαίσιο των διήμερων ενημερωτικών εκδηλώσεων του Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου στο «σπίτι του πολιτισμού», λειτούργησε και έκθεση δημιουργιών των σπουδαστών του ινστιτούτου. Η έκθεση περιελάμβανε κοσμήματα από το τμήμα «Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος», σχέδια και μακέτες από το τμήμα «Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση», κηραλοιφές και σαπούνια από το τμήμα «Βοηθός Φαρμακείου» και εφαρμογές (games, apps) από το τμήμα «Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής».
Επιπλέον, υπήρχε και πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τις ειδικότητες που λειτουργούν σήμερα στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να συζητήσουν με εκπαιδευτές και σπουδαστές του δημόσιου Ι.Ε.Κ. του νομού μας.
Προϋποθέσεις και ειδικότητες
Για να φοιτήσει κάποιος στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι απόφοιτος είτε γενικού, είτε επαγγελματικού λυκείου, ανεξάρτητα από ηλικία. Στην παρούσα χρονική στιγμή μάλιστα στο ινστιτούτου του Ρεθύμνου, φοιτούν άνθρωποι μεγαλύτεροι των 60 χρόνων, αλλά είναι εγγεγραμμένοι και πολύ νεότεροι, που μόλις έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο.
«Η πλειοψηφία όμως είναι παιδιά, που έχουν τελειώσει πρόσφατα το λύκειο και το βλέπουν σαν μια εκπαιδευτική διέξοδο, αλλά έχουμε και κόσμο που ασκεί ένα επάγγελμα για χρόνια και κάποια στιγμή αποφασίζει, είτε να πάρει ένα χαρτί επειδή του χρειάζεται, είτε να αναβαθμίσει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενό του. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι. Δηλαδή, αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, που είναι μέσης ηλικίας από 35 έως και 45 χρόνων», σύμφωνα με τον κ. Βαρδαλαχάκη.
Οι ειδικότητες που λειτουργούν στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου, είναι συνολικά 11 στον αριθμό. Στο πρώτο έτος λειτουργούν οι ειδικότητες: βοηθός φαρμακείου, εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, δύο τμήματα της ειδικότητας τεχνικός τουριστικών μονάδων, που μάλιστα έχει και μεγάλη ζήτηση, ένα τμήμα τεχνικός αισθητικός ποδολογίας και τμήμα πληροφορικής.
Αντίστοιχα, στο δεύτερο έτος λειτουργούν το τμήμα τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος, το τμήμα στέλεχος ασφάλειας προσώπων και υποδομών, το τμήμα για τους φύλακες μουσείων, το τμήμα δημοσιογραφίας, συντακτών και ρεπόρτερ, το τμήμα διατροφής και διαιτολογίας και το τμήμα στέλεχος διοίκησης και οικονομίας.
Η φοίτηση και το δίπλωμα
Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και ακολουθεί ένα επιπλέον εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Συνολικά, δηλαδή, τα εξάμηνα είναι πέντε. «Όμως, από το τελευταίο εξάμηνο -ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποδιευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου- κάποιος μπορεί να απαλλαγεί σε περίπτωση που έχει εμπειρία στην ειδικότητά του και μπορεί να την αποδείξει, προσκομίζοντας για παράδειγμα, τα ένσημα από το ΙΚΑ».
Εν τω μεταξύ, μόλις ολοκληρωθεί η φοίτηση όλων των εξαμήνων, ο απόφοιτος λαμβάνει την λεγόμενη βεβαίωση κατάρτισης από το Δ.Ι.Ε.Κ. Για να πάρει όμως το δίπλωμα του -που θωρείται ως το ισχυρό «χαρτί» που του εξασφαλίζει όλα τα επαγγελματικά του δικαιώματα- θα πρέπει να δώσει εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, τις οποίες οργανώνει ο Ε.Ο.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) και οι οποίες έχουν θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. Άρα, αφού περάσει τις εξετάσεις παίρνει το δίπλωμα.
«Το δίπλωμα του Δ.Ι.Ε.Κ. είναι επιπέδου 5, όπως λέμε. Για να καταλάβει δηλαδή καλύτερα ο κόσμος, το απολυτήριο λυκείου είναι επιπέδου 3, το πτυχίο των ΑΕΙ, πλέον, είναι επιπέδου 6, ενώ επιπέδου 7 και επιπέδου 8 είναι οι λεγόμενες μεταπτυχιακές σπουδές. Άρα, τα Δ.Ι.Ε.Κ. είναι η λεγόμενη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το δίπλωμά τους είναι ένα «σκαλί» κάτω από το πτυχίο των Α.Ε.Ι. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και κάποιες παραπάνω απαιτήσεις, από αυτές που πολλές φορές περιμένουν οι καταρτιζόμενοί μας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βαρδαλαχάκης.
Και συνεχίζοντας ο κ. Βαρδαλαχάκης, πρόσθεσε: «Γενικά πάντως υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Έχουμε μια ραγδαία αύξηση των τμημάτων και των καταρτιζόμενων και στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια. Όμως, αυτή είναι μια γενική τάση και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της υψηλής ανεργίας, αλλά και λόγω της συνειδητοποίησης μιας ανάγκης ότι χρειάζεται κάποιος μια πιστοποίηση ή ένα δίπλωμα για να βελτιώσει τις επαγγελματικές του προοπτικές. Αυτή την στιγμή πάντως, στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου, έχουμε περίπου 180 καταρτιζόμενους, οι οποίοι είναι στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα κατάρτισης και έχουμε και την εποπτεία 80 ατόμων, που πραγματοποιούν -στην παρούσα χρονική στιγμή- την πρακτική τους άσκηση, ενώ ευελπιστούμε σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο μέλλον».