Η πόλη μας βρήκε φυτεμένο (ευτυχώς!) το οικοδομικό τετράγωνο του δημοτικού κήπου, το οποίο έτσι κατόρθωσε και γλύτωσε από την οικοδομική «αξιοποίηση».
Πέραν τούτου όμως η υπόθεση χώροι πρασίνου βρίσκει μόνον «μικρές απαντήσεις» σε κάποια παρτέρια, όπου τυχόν αυτά μπόρεσαν να «ανθίσουν»!
Δεν μπορεί καν κανείς να αναφερθεί σε αριθμούς και συγκρίσεις για «κατά κεφαλήν πράσινο», και η απογοήτευση είναι σαφέστατη.
Εκ παραλλήλου οφείλουμε «να θυμηθούμε», πως είμαστε μια τουριστική πόλη, και θα ‘πρεπε να είμαστε πλούσιοι σε πράσινο, το οποίο αποτελεί ένα απαιτούμενο περιβαλλοντικό πολιτισμό, αποτελεί μια ουσιαστική παράμετρο ελκυστικής και απαραίτητης αισθητικής, αποτελεί μια βασική προϋπόθεση ποιότητας ζωής και υγείας των κατοικούντων στην πόλη.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει στον δήμο πολιτικός προϊστάμενος που να έχει επιφορτισθεί την προώθηση μια πολιτικής πρασίνου που θα ‘πρεπε να έχει η δημοτική αρχή.
Εμείς ζητήσαμε εγγράφως, (με την από 27/10/07 αίτησή μας που πήρε α.π. 18142) να μας ενημερώσουν ποιο πρόγραμμα έχει (αν έχει!) η δημοτική αρχή και απάντηση δεν πήραμε μέχρι σήμερα! Το δικό μας πρόγραμμα για το πράσινο έχει δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο της 2.11.2010, και είναι αναλυτικό και σαφέστατο.
Η ιδεογνωσία και η τεχνογνωσία που υπάρχουν στην «κυψέλη ιδεών», μας δίνουν πολλά παραδείγματα του τι κάνουν αλλού για να βρούμε δράσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε στην πόλη μας.
Έχουμε δύο σαφή δεδομένα:
Α. Ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο στην πόλη. Ανάγκη να πρασινίσουμε την απράσινη πόλη μας!
Β. Στενότητα, έλλειψη εκτάσεων στις οποίες θα μπορούσαμε να απλώσουμε το πράσινο αυτό.
Λύση και απάντηση υπάρχουν!
Θα κάνουμε ο,τι έγινε με τις πόλεις όταν αντιμετωπίσθηκε η πιεστική ζήτηση κατοικιών: Αφού δεν υπάρχουν εκτάσεις ισογείως, θα βρούμε εκτάσεις καθ ύψος, υπογείως, καθέτως και υπεργείως!
Τουτέστιν, πολυκατοικίες πρασίνου, και αξιοποίηση οποιασδήποτε κάθετης επιφάνειας είναι διαθέσιμη, και οποιουδήποτε επιπέδου έχει προκύψει από τα κτίριά μας!
Να γίνουμε σαφείς:
1. Από το 1986 έχουμε γράψει σε δημοσιεύματα μας για στροφή μας στην ανάπτυξη πρασίνου «ψηλά» (μπαλκόνια).
Σε πάρα πολλά άλλα δημοσιεύματά μας, που δημοσιοποιήσαμε κατά καιρούς, μιλούσαμε για τέτοιες δυνατότητες ανάπτυξης πρασίνου «με κάθε δυνατότητα»!
2. Ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με πολυκατοικίες-φάρμες (βλέπε: εφημ. «Βήμα» της 2.12.07), με πολυκατοικίες-αγροκτήματα, (βλέπε: περιοδικό «popular science» Ιούλιος 2007), με ουρανοξύστες-μποστάνια (βλέπε: περιοδικό «E» της 6.9.2009, με πολυκατοικίες-βοσκοτόπια (βλέπε: εφημ. «Έθνος» της 21.11.2019), με κήπους σε ουρανοξύστες (βλέπε: εφημ «Real News» της 15.1.2012, καθώς και περιοδικό «Bηmagazino» της 21.12.2008) κλπ.
3. Η φύτευση μπαλκονιών, βεραντών, και δωμάτων των πολυκατοικιών είναι πλέον «μια ρουτίνα», και έχουμε ανθισμένα μπαλκόνια (με λουλούδια κλπ.) [βλέπε: περιοδικό «Nature» Ιούνιος 2010], έχουμε λαχανικά κλπ. στην βεράντα και στην ταράτσα [βλέπε: εφημ. «Επενδυτής» της 1.12.2012], έχουμε χωράφια σε ταράτσες και υπόγεια (βλέπε: εφημ «Real News» της 14.8.2011], έχουμε κρεμαστούς κήπους κτιρίων (βλέπε: εφημ. «Real News» της 6.6.2010, βλέπε και εφημ. «καθημερινή» της 2.3.2008 για το δώμα του μουσείου Επιστημών στο Σαν φρατζίσκο), έχουμε δάση στα ύψη (βλέπε: εφημ. «Καθημερινή» της 29.11.2009), έχουμε πολυκατοικίες-θερμοκήπια (βλέπε: εφημ. «Κόσμος Επενδυτή» της 25.5.2008) κλπ.
Το ΜΑΙΧ έχει περπατήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που στρέφεται στους δήμους, για την δημιουργία χώρων πρασίνου στις ταράτσες των κτιρίων (βλέπε: περιοδικό «δήμων δρώμενα» του Οκτωβρίου 2003).
4. Τα εναέρια πάρκα σε αξιοποίηση-στήριξη εναέριων κατασκευών, επίσης έχουν υλοποιηθεί (βλέπε: εφημ. «Ελευθεροτυπία» της 12.7.2009) κλπ.
5. Το «πρασίνισμα» κάθετων επιφανειών (τοίχων, κολώνων ΔΕΗ κλπ.), επίσης υλοποιείται και προσφέρει πολύ πράσινο στην πόλη (βλέπε: τοίχο στην Κόρδοβα με στηριγμένες γλάστρες λουλουδιών, βλέπε περιοδικό «Οίκο» του Νοέμβρη 2007 με τίτλο «βάλτε μια αμπέλοψη στον τοίχο σας», βλέπε εφημ. «Real News» της 3.10.2010 με την όψη της βιβλιοθήκης του Σαν Βισέντε της Ισπανίας), κλπ.
6. Αυτές οι επιτυγχανόμενες οάσεις πρασίνου στις ταράτσες των πολυκατοικιών κλπ. κτιρίων, προσφέρουν και δυνατότητες δημιουργίας εκτάσεων για παιδικό παιχνίδι, αποτελώντας «απαντήσεις» και στην έλλειψη παιδότοπων και άλλων χώρων παιχνιδιού στις πόλεις (βλέπε: περιοδικό «ταχυδρόμος» της 10.5.2008 ) κλπ.
7. Ακόμη και τα κινητά στοιχεία σε μια πόλη μπορούν να προσφέρουν πράσινο στην πόλη, όπως π.χ. οι πράσινες (φυτεμένες) οροφές των λεωφορείων κλπ. (βλέπε: περιοδικό «Οίκο» της 9.7.2005).
8. Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι δράσεις τις οποίες μπορούμε να υλοποιήσουμε στην πόλη, εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, εκτός από την αρχοντιά του πρασίνου με την οποία θα αναβαθμίσουν την πόλη, εκτός από τα πρακτικά ωφέλιμα αποτελέσματα και προσφορές τους (παιδότοποι, προϊόντα για την οικογένεια και όχι μόνον κλπ), εκτός από την βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης, κλπ., έχουν και μια άλλη σημαντικότατη οικονομική παράμετρο, που αφορά στην μόνωση των κτιρίων!
9. Για αυτές τις δράσεις έχει ήδη αναπτυχθεί τεχνογνωσία εφαρμογών τους, υπάρχουν δεδομένα κοστολόγια, και υπάρχουν προδιαγραφές και κατασκευαστικοί φορείς που τις υλοποιούν.
10. Στην πόλη θα ‘πρεπε να υπάρχει αρκετό πράσινο στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών κλπ. κτιρίων, αφού αυτό επέβαλε ο γενικός οικοδομικός κανονισμός βάσει του οποίου εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειές τους.
Ένας έλεγχος από τον δήμο, που να αναζητήσει αυτά τα δένδρα τα οποία θα ‘πρεπε να έχουν φυτευθεί, στα οικόπεδα των πολυκατοικιών κλπ., θα προσέφερε αρκετό πράσινο στην απράσινη πόλη!
Δεν θα κουράσουμε με την παράθεση και άλλων τέτοιων δυνατοτήτων πρασίνου στην πόλη, και πιστεύουμε, πως έγινε κατανοητή και αποδεκτή η άποψή μας, ότι αυτή η πόλη μπορεί να αποκτήσει «όσο πράσινο θέλει»!
Απλά θα θυμίσουμε την υποχρέωση μας, να επιστρέψουμε στην φύση τα εδάφη που της αφαιρέσαμε, με τις λεγόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες!
Και βέβαια από αυτήν την υποχρέωση δεν εξαιρούμαστε εμείς εδώ στην πόλη μας.
nikninos@yahoo.gr