Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους εκπαιδευτικούς κύκλους του Ρεθύμνου, καθώς δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καταγράφονται πολλές κενές θέσεις εκπαιδευτικών και στις δύο τοπικές διευθύνσεις.
Εν όψει Σεπτεμβρίου έχει διαπιστωθεί ότι η δύναμη των μόνιμων δασκάλων και καθηγητών, δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και ταυτόχρονα από πλευράς υπουργείου Παιδείας, δεν διαφαίνεται να έχει κονδύλια να διαθέσει.
Μάλιστα, ειδικά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, η κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας είναι να βρουν λύσεις, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που του δίδει η δύναμη των καθηγητών που ήδη υπάρχουν στα σχολεία.
Δηλαδή, να επωμιστούν υπερωρίες σε όλες τις ειδικότητες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Ταξάκη, η προοπτική αυτή μάλλον μοιάζει αδύνατη, καθώς η υπερωρία αμείβεται μόλις με 5 ευρώ, ποσό, για το οποίο πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από τους καθηγητές.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ταξάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι: «έχουμε σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορώ να ξέρω πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τον Σεπτέμβριο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Από το υπουργείο μας λένε, ότι δεν υπάρχουν λεφτά και μας ζητούν να βοηθήσει η βάση των μόνιμων καθηγητών. Όμως τα χρήματα που διαθέτουν, 5 ευρώ ανά ώρα, είναι ποσό, το οποίο δεν πιστεύω, ότι μπορεί να πείσει τους εκπαιδευτικούς να επωμισθούν τόσα κενά».
Ο ίδιος τόνισε, ότι την προσεχή εβδομάδα έχουν κληθεί όλοι οι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθούν για το πως έχει η κατάσταση και το ποιες λύσεις θα κριθούν εφικτές.
Μέχρι στιγμής τα κενά που προκύπτουν για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ρεθύμνου είναι περίπου εκατό.
Ο αριθμός προκύπτει από τους καθηγητές που συνταξιοδοτούνται και ανέρχεται σε 27 άτομα. Επίσης λόγω των 34 διευθυντών Σχολείων που έχουν υποχρεωτικά μειωμένο ωράριο στις τάξεις, ενώ για διάφορους λόγους αναμένεται 30 καθηγητές να έχουν άδειες. Στις θέσεις αυτές προστίθενται και οι ανάγκες για το νέο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
Έτσι διαμορφώνεται ένα δύσκολο περιβάλλον, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πολλά τα κενά και στην Πρωτοβάθμια
Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.
Στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου υπάρχουν 29 δάσκαλοι και τα οργανικά κενά που δίδονται είναι συνολικά 76. Επομένως για τη νέα χρονιά θα υπάρχει έλλειμμα 47 οργανικών θέσεων δασκάλων. Επίσης υπάρχουν 6 νηπιαγωγοί στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και τα οργανικά κενά που δίδονται είναι 17, επομένως θα υπάρχει έλλειμμα 11 οργανικών θέσεων.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στις ειδικότητες, αφού παραμένει έλλειμμα οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα και συγκεκριμένα για ένα καθηγητή Μουσικής και για έξι καθηγητές Αγγλικών. Επίσης παρουσιάζεται έλλειμμα σε όλες τις κατηγορίες της ειδικής αγωγής με έξι θέσεις δασκάλων ειδικής αγωγής να είναι κενές, επίσης τριών νηπιαγωγών ειδικής αγωγής και ενός μουσικού ειδικής αγωγής.
Οι κατευθύνσεις και προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν διαφέρουν από τη Δευτεροβάθμια και ο Σεπτέμβριος αναμένεται «θερμός», καθώς εκπαιδευτικοί, γονείς και κυρίως μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, που προμηνύουν «θύελλες» και αντιδράσεις.