Αδυνατούν να πάνε ακόμη και στον οδοντίατρο πολλοί Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, οι κάτοικοι του Ρεθύμνου προτιμούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε διατροφή και ένδυση και έχουν παραμελήσει τη στοματική τους υγεία, ενώ πολλοί από αυτούς που προσέρχονται στα οδοντιατρεία το κάνουν απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται στην ανάγκη εξ’ αιτίας του πόνου.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν ακόμη και εξαγωγή στο δόντι που τους πονά, μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνότερο από το να κάνουν μια απλή απονεύρωση. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Γαγάνης αναφέρει πως η μείωση του αριθμού των ασθενών που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τα οδοντιατρεία είναι μεγάλη.
«Υπάρχει σαφέστατα μια μείωση και μάλιστα μεγάλη. Μόνο στην ανάγκη έρχονται σε μας, δηλαδή στην περίπτωση μεγάλου πόνου. Να σκεφτείτε ότι όταν χρειάζεται να γίνει απονεύρωση, οι ασθενείς επιλέγουν τη λύση της εξαγωγής γιατί υπάρχει διαφοροποίηση στην τιμή. Προτιμά ο ασθενής να κάνει εξαγωγή του δοντιού για να ηρεμήσει από τον πόνο γιατί το κόστος της εξαγωγής είναι 50 ευρώ και της απονεύρωσης, άμα είναι ένας γομφίος πίσω, 160 ευρώ», τονίζει ο κ. Γαγάνης και προσθέτει: «Έχει αυξηθεί επίσης η προσβασιμότητα στο Κοινωνικό Ιατρείο από Ρεθεμνιώτες γιατί όταν ξεκίνησε να δουλεύει απασχολούσαμε κυρίως μια γκάμα μεταναστών και ανασφάλιστων μεταναστών, ενώ εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον έχουμε πλέον πολλούς έλληνες. Υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές τους υποχρεώσεις. Πολλοί κλείνουν τα ιατρεία τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους».
Χαρακτηριστικό της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα που απαιτούνται για την ιατρική κάλυψη της στοματικής τους υγιεινής είναι το παράδειγμα του 61χρονου Κώστα Κουριδάκη, ο οποίος όπως επισημαίνει στα «Ρ.Ν.» πως επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα αναγκάστηκε να επισκεφθεί το ιατρείο του ΙΚΑ, δίχως όμως αποτέλεσμα.
«Πήγα χθες για να μου βγάλουν το δόντι και μου λένε το δόντι σου είναι γερό, δεν πρέπει να το βγάλεις, είναι αμαρτία να το χάσεις αλλά το δόντι σου θέλει απονεύρωση. Και λέω ωραία, και που θα την κάνω την απονεύρωση. Και η απάντηση ήταν ότι στο ΙΚΑ δεν κάνουν απονευρώσεις, θα πρέπει να πας σε εξωτερικό ιατρείο. Εγώ δεν έχω να φάω, πώς να πάω σε εξωτερικό ιατρείο. Τα λιγότερα που παίρνουν είναι 100 ευρώ, που να τα βρω. Με 8,500 ένσημα μου λένε να πάω σε εξωτερικό γιατρό, έχω να δουλέψω από τον Σεπτέμβριο του 2013», τονίζει ο 61χρονος.
Να σημειωθεί πως στο ΙΚΑ δεν καλύπτεται όλο το εύρος των εργασιών, παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την οδοντίατρο του Ιδρύματος κ. Άντα Νικολουδάκη, οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΙΚΑ Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι όλο και περισσότεροι.
«Ειδικά τώρα με την κρίση παρατηρείται μία μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ως προς την στοματική του υγιεινή και στις αποκαταστάσεις των βλαβών. Οι παροχές είναι στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπως είναι η προληπτική οδοντιατρική, η εξέταση των παιδιών δηλαδή φθορίωση, καθαρισμό, σφραγίσματα, εξαγωγές και ένα μέρος της προσθετικής εργασίας που είναι η κινητή προσθετική, δηλαδή μασέλες και μηχανήματα», υπογραμμίζει η κ. Νικολουδάκη και συνεχίζει: «Τα τελευταία χρόνια επειδή η οδοντιατρική κάλυψη θέλει κάποια χρήματα, τα οποία τα ταμεία δεν τα παρέχουν όλα, ο ασθενής αναγκάζεται να βρει τη λύση στο πρόβλημά του στο ιδιωτικό οδοντιατρείο. Για να γίνει μία απονεύρωση, θέλει κάποια υλικά τα οποία δεν τα παρέχει το σύστημα. Η ιατρική περίθαλψη των δοντιών θεωρούνταν πάντα ακριβή στην Ελλάδα, τώρα λοιπόν λόγω κρίσης ο κόσμος ψάχνει την πιο φθηνή λύση και είναι και λογικό. Θεωρώ δηλαδή ότι ναι μεν έχεις όρεξη να φτιάξεις κάποια πράγματα στο στόμα σου, όμως λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν τα φτιάχνεις και προτιμάς κάτι άλλο πιο επείγον».
Οικονομική κρίση και στοματική υγιεινή των παιδιών
Στο μεταξύ 3 στα 5 ελληνόπουλα ηλικίας 5 ετών έως 12 ετών έχουν τερηδόνα. Το ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από την Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας, την οποία διενήργησαν επιστήμονες των Οδοντιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Σχεδόν στο 84% των εφήβων ηλικίας 15 ετών η στοματική υγεία είναι προβληματική. Σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας που μένει χωρίς αντιμετώπιση. Το φαινόμενο αποδίδεται στην οικονομική κρίση και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών.
Ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης υπογράμμισε τη σημασία των επιδημιολογικών καταγραφών σε σχέση με τη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μάλιστα σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης, κατά την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης των αναγκών τους. Ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι «τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική υγείας από την πολιτεία, προκειμένου να καλυφθούν στο μέγιστο δυνατό, οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών».
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσίασε ο καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, κ. Κ. Ουλής, ο οποίος εξήγησε ότι η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε παιδιά 5, 12 και 15 ετών, σε ενηλίκους 35 έως 44 ετών και 65 έως 74 ετωìν. Στον πληθυσμό μελεìτης περιληìφθηκαν αìτομα αποì αστικεìς και αγροτικεìς περιοχεìς. Για να είναι τα στοιχεία συγκρίσιμα με εκείνα προηγούμενης μελέτης, επελέγησαν άτομα από τους Νομουìς Αττικηìς, Αχαϊìας, Εìβρου, Θεσσαλονιìκης, Ιωαννιìνων, Καστοριαìς, Κεφαλληνιìας, Κυκλαìδων,Ναìξου, Λαριìσης, Λεìσβου, Μυτιληìνης και Χανιìων.