Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενημέρωσης των μελών του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» που έγιναν την περασμένη Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με θέμα: «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελλο Κρήτης».
Οι μελισσοκόμοι του νομού συγκεντρώθηκαν και ενημερώθηκαν από την κ. Ευπραξία Φανουράκη (επόπτης Μελισσοκομίας Μελισσοκομικού Κέντρου Κρήτης) σχετικά με τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτεί το «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελλο Κρήτης» για όποιον μελισσοκόμο θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό.
Τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι, αν και οι διαδικασίες απόκτησης του σήματος «ΠΟΠ» από έναν μελισσοκόμο είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, αυτές μπορούν να γίνουν μέσα από τα κλαδικά όργανα των μελισσοκόμων με ελάχιστο κόστος ώστε την όποια προστιθέμενη αξία από την απόκτηση του σήματος ΠΟΠ να την επωφεληθεί καθαρά ο μελισσοκόμος και όχι κάποιος άλλος μεσάζων.
Στη συνέχεια μοιράσθηκαν όλα τα σχετικά και απαιτούμενα έντυπα ενημέρωσης γα το «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελλο Κρήτης» στους παρευρισκόμενους μελισσοκόμους και η Γενική Συνέλευση έκλεισε με τις ερωτήσεις των μελισσοκόμων και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους εισηγητές.
«Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας θα υπάρχει μέσω του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» προς τους κλαδικούς φορείς διαχείρισης του ΠΟΠ για να παρασχεθεί κάθε σχετική πληροφορία και βοήθεια σε όποιον μελισσοκόμο του νομού θελήσει την απόκτηση του σήματος «Πευκοθυμαρόμελλο Κρήτης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επιστημονική ημερίδα σήμερα και αύριο
Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας» και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα «ΠΟΠ Κρήτης – η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας» στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» σήμερα και αύριο και ώρα έναρξης 9:00 π.μ.
Στη διημερίδα αυτή, η ομάδα που προετοίμασε, κατάθεσε και υποστήριξε την καταχώρηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης, θα ενημερώσει τους μελισσοκόμους σ’ όλες τις πτυχές της προσπάθειάς της, καθώς επίσης και για τις διαδικασίες εκείνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης και να το φέρουν στο ράφι της αγοράς.
Επίσης ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης θα παρουσιάσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας και ελέγχου του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης το οποίο έχει εκπονήσει.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν, θα επικεντρωθούν στις εξής ενότητες:
1) Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ.
2) Οι προδιαγραφές του φακέλου. Ποιοι και πώς τις αποφάσισαν.
3) Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
4) Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ).
5) Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων.
6) Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάσει του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
7) Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα – η θέση της Ελλάδος – Προοπτικές αγοράς πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης.
8) Περιβάλλον και μέλισσες.
9) Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.
10) Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Σάββατο 5 Μαΐου
Προεδρείο: Νίκος Μπιρλιράκης, Ανδρέας Θρασυβούλου, Νίκος Γιανναδάκης
Ώρα Εισηγητής Εισήγηση
8:30-9:30 Προεδρείο Προσέλευση συνέδρων
9:30-10:00 Προεδρείο Χαιρετισμοί
10:00-10:30 Ανδρέας Θρασυβούλου
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Η έμπνευση, η απόφαση και η υποβολή του φακέλου για καταχώρηση του κρητικού μελιού ΠΟΠ
10:30-11:00 Ανδρέας Θρασυβούλου
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Μελισσοκομικοί χειρισμοί για την παραγωγή προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
11:00-11:30 Ιωάννης Δεσποτόπουλος
Τεχνικός Σύμβουλος Το σύστημα ιχνηλασιμότητας και το διακριτό σήμα ΠΟΠ βάση του οποίου θα ελέγχεται η διακίνηση του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ.
11:30-12:00 Νίκος Μπουνάκης
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Proactive Α.Ε. Η πιστοποιημένη ποιότητα, ως παράγοντας διαφοροποίησης και δημιουργίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
12:00-13:00 Διάλειμμα
13:00-13:30 Γωτσιου Παναγιώτα
Βιολόγος- Ερευνήτρια ΜΑΙΧ Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
13:30-14:00 Νίκος Μπιρλιράκης
Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης Παγκόσμια διατροφικά ζητήματα- η θέση της Ελλάδος – Προοπτικές πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης
14:00-14:30 Πίτερης Χαράλαμπος
Τεχνολόγος Γεωπόνος, Διευθυντής Κατάρτισης ΚΕΚΑΠΕΡ Περιφέρειας Κρήτης, Υπεύθυνος σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικτύου AREPO. Η προστιθέμενη αξία της παραγωγής των προϊόντων και τροφίμων, τα οποία προστατεύονται από την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)”
14:30-15:00 Δρ Ευαγγελος Καπετανάκης
Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης Περιβάλλον και μέλισσες
15:00-16:00 Oλοι οι εισηγητές Γενική Συζήτηση
Κυριακή 6 Μαΐου
Προεδρείο: Βασίλης Λιάκος, Σοφία Γούναρη, Ανδρέας Θρασυβούλου
Ώρα Εισηγητής Εισήγηση
10:00-10:30 Ελευθέριος. Αλυσσανδράκης
Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικής Σχολής ΤΕΙ Κρήτης Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης
10:30-11:30 Βασίλης Λιάκος
Τέως Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Η σωστή διατροφή της μέλισσας και η χλωρίδα ως μέσο πρόληψης των ασθενειών των μελισσών
11:30-12:00 Ανδρέας Θρασυβούλου
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Προβλήματα στην εμπορία μελιού
12:00-13:00 Διάλλειμα
13:00-14:00 Σοφία Γούναρη
Ερευνήτρια στο ΕΘΙΑΓΕ Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών των μελισσών χωρίς ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων
14:00-15:00 Όλοι οι εισηγητές Ανοικτή συζήτηση εφ’ όλων των θεμάτων μελισσοκομίας