Στους δρόμους κατέβηκαν χθες οι δημόσιοι υπάλληλοι του Ρεθύμνου, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές που θίγουν, όπως υποστηρίζουν, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, όπου είχαν συγκεντρωθεί και αφού διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη κατευθύνθηκαν στην Εθνικής Αντιστάσεως και μετά πίσω στο Εργατικό Κέντρο.
Στην πορεία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γιατροί και φοιτητές και άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους και σήμερα Τετάρτη.
Αύριο Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Ξεχωριστή πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν λίγο νωρίτερα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Δεκατέσσερα σχολεία υπό κατάληψη
Στα εννέα σχολεία που ξεκίνησαν το χορό των καταλήψεων από την Δευτέρα (1ο ΕΠΑΛ, 1ο Λύκειο, Πειραματικό Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς επίσης και το Γυμνάσιο και Λύκειο Επισκοπής), προστέθηκαν χθες το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το Λύκειο Πανόρμου, το Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου και το Μουσικό Σχολείο αυξάνοντας τον αριθμό των κλειστών σχολείων σε δεκατέσσερα. Οι μαθητές συμπαραστέκονται στον αγώνα των καθηγητών τους ενάντια στη διαθεσιμότητα διεκδικώντας ταυτόχρονα δημόσια και δωρεάν παιδεία και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών.
Εν τω μεταξύ στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕΡ θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών των Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ η Ένωση Γονέων και Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου περιμένει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του κάθε σχολείου για να προγραμματίσει σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων ως διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αναστείλει τις διοικητικές του λειτουργίες, ενώ απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Μετά και τις επαφές που είχε ο πρύτανης του Π.Κ. στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Παράλληλα με ψήφισμά του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΙΤΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η άκριτη απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) να θέσει σε διαθεσιμότητα 49 από τους 363 διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.), θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία του. Η απόφαση του ΥΠΑΙΘ αγνοεί παντελώς τα τεκμηριωμένα στοιχεία της αξιολόγησης αυτής και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νέο οργανόγραμμα που υποβλήθηκε από το Π.Κ. για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του. Πέρα από την αποδυνάμωση της αποτελεσματικής λειτουργίας του, η διαθεσιμότητα των 49 εργαζομένων του Π.Κ. σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο πλήττει τη δομή και την αυτοδυναμία του, ενώ η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Π.Κ., αντίθετα αποτελεί έκφανση της ανορθολογικής οριζόντιας μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα χωρίς αξιοκρατική αξιολόγηση. Το Δ.Σ. του ΣΕΙΤΕ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στα οριζόντια μέτρα που υλοποιεί η Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αγνοώντας τη διαδικασία αξιολόγησης που η ίδια εζήτησε και εφάρμοσε προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της».
Στις 30 Σεπτεμβρίου η έναρξη των μαθημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου, η ημερομηνία λήξης του χειμερινού εξαμήνου δεν θα τροποποιηθεί, το ελάχιστο όριο των 13 εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος θα τηρηθεί και επομένως δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία εβδομάδα μαθημάτων.
Εξάλλου, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει τον προβληματισμό της, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη των κτηρίων της Διοίκησης και του κτηρίου της Γαλλικής Σχολής, όπου στεγάζεται η σχολή Αρχιτεκτονικής.
«Η κατάληψη των δύο κτηρίων από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου, προξενεί τεράστια οικονομική ζημία στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επιβαρύνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και τις οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν στο Ίδρυμα. Η Σύγκλητος, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες που της αναθέτει ο νόμος, θεωρεί την κατάληψη καταδικαστέα, αντίθετη με την επιθυμητή διακίνηση ιδεών και τη δημιουργικότητα, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα και θεωρεί υποχρέωσή της να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μείνει ανοικτό το ίδρυμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας, αν και στο ίδρυμα φαίνεται ότι δεν θα τεθούν εργαζόμενοί του σε διαθεσιμότητα, η Σύγκλητος παρατηρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων οδήγησε σε μη ορθολογικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.
«Για τα Ιδρύματα αυτά και κυρίως για Ιδρύματα της περιφέρειας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου.
Σε είκοσι μέρες η απόφαση για τους σχολικούς φύλακες
Σε είκοσι μέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τους σχολικούς φύλακες του Ρεθύμνου. Το Δικαστήριο συζήτησε χθες τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχαν καταθέσει οι φύλακες και με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου παραμένουν στην εργασία τους έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση, η οποία αναμένεται σε είκοσι περίπου ημέρες.