Το «πράσινο φως» έδωσε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις μελέτες του σπηλαίου Γερανίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου που θα αναδείξει τον παλαιοντολογικό και όχι μόνο, θησαυρό που κρύβεται στο παγκοσμίου φήμης σπήλαιο.
Οι εξειδικευμένες και πολλαπλές μελέτες του συγκεκριμένου έργου, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους 4-5 μέτρων, από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα. Περιλαμβάνει ειδικό φωτισμό του χώρου, αλλά και μια συνολική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα της εισόδου χώρου του σπηλαίου. Παράλληλα, στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα περίπτερο και θα μείνει μια αίθουσα ως εκθετήριο με τα ευρήματα σε φωτογραφικό υλικό και θα λειτουργεί παράλληλα ως εκδοτήριο εισιτηρίων.
Οι παρεμβάσεις αυτές σύμφωνες πάντα με τις υποδείξεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, δεν θα αλλοιώσουν σε καμία περίπτωση την φυσιογνωμία του σπηλαίου, αντιθέτως θα αναδείξουν το ιστορικό μνημείο, δίδοντας νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα όχι μόνο των επιστημόνων σπηλαιολόγων, αλλά και των κατοίκων.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποτελούν μια δικαίωση ενός αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, υπογράμμισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ηλιάκης, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άμεση χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Μετά από ένα αγώνα τριών ετών με μελέτες αρχιτεκτονικές, μελέτες προσβασιμότητας ειδικού φωτισμού, ειδικά κάγκελα, ειδικό προθάλαμο με διπλές πόρτες για να μην επηρεάζουν την υγρασία του σπηλαίου, μηχανισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, επιτέλους αυτές εγκρίθηκαν από το ανώτερο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού και τώρα πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την άμεση υλοποίησή του. Για το έργο υπήρχαν 250.000 ευρώ προεγκεκριμένα από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ, δυστυχώς όμως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις με το υπουργείο λόγω των εξεζητημένων μελετών και των διορθωτικών παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν σε αυτές, είχε ως αποτέλεσμα τα χρήματα να μεταφερθούν σε άλλες δράσεις. Τώρα όμως θα αναζητήσουμε κονδύλια και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και με τον περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σπήλιο Γερανίου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μετά από τριάντα χρόνια, θα μπορέσει επιτέλους το σπουδαίο αυτό σπήλαιο να αξιοποιηθεί».
Σημειώνεται ότι η έκταση που καλύπτει το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και έχει χωριστεί σε έξι θαλάμους. Οι πέντε θάλαμοι είναι διαδοχικοί κατά μήκος και χωρίζονται από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο έκτος θάλαμος είναι παράλληλος του πρώτου προς τα αριστερά. Σ’ αυτόν υπήρχε η φυσική είσοδος του σπηλαίου.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται και ολοκληρώνεται μια ακόμα μελέτη που αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση των παράκτιων σπηλαίων που εκτείνονται από το ύψος του βιολογικού καθαρισμού μέχρι και το Γεράνι, με στόχο να δημιουργηθούν περιπατητικά μονοπάτια, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με μικρά πλοιάρια να γνωρίσουν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία. Στη διαδρομή αυτή θα υπάρχουν σύντομα και παγκάκια με στέγαστρα.
Σε δεύτερη φάση η δημοτική αρχή στοχεύει στην ανάδειξη των παράκτιων και ενάλιων σπηλαίων, μέσω μιας τουριστικής διαδρομής.
Το σπήλαιο Γερανίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας εθνικής οδού. Η σημερινή είσοδός του δεν είναι η αρχική, αλλά ανοίχθηκε από τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη της οδού. Η αρχική είσοδος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.
Είχε κλειστεί από βράχους πριν από το τέλος της ύστερης Νεολιθικής περιόδου. Μολονότι τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται εδώ και χρόνια στα μουσεία του Ρεθύμνου, μέχρι σήμερα το ευρύ κοινό δεν είχε ποτέ πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου με τους έξι θαλάμους, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ., και τον εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου έργου.