Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Κολυμπάρι Χανίων, Φιλολογικό Μνημόσυνο – Ημερίδα για την προσφορά της Βικτωρίας Θεοδώρου στην ποίηση, την πεζογραφία και γενικότερα τα Γράμματα, στον Ελληνικό και στον Βαλκανικό χώρο, αλλά και για την προσφορά της στην Εθνική Αντίσταση, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.
Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν εννέα ανακοινώσεις και έγιναν αρκετές παρεμβάσεις και καταθέσεις μαρτυριών.
Όλες οι ανακοινώσεις ήταν πολύ καλές και η συζήτηση ουσιαστική και γόνιμη. Από πολλούς συνέδρους διατυπώθηκε η άποψη ότι όλα έγιναν όπως ταίριαζε στη Βικτωρία και όπως θα το ήθελε και η ίδια.
Ειδικότερα, εισηγήσεις παρουσίασαν οι:
• Ξένια Ψαρρού, καθηγήτρια Φ. Α., ποιήτρια, «Είκοσι χρόνια μετά».
• Σταμάτης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Γυναικείες δουλειές και σοσιαλιστικός ρεαλισμός: Παρατηρήσεις σε δύο ποιήματα της Βικτωρίας Θεοδώρου».
• Κώστας Μουτζούρης, φιλόλογος, «Η Βικτωρία Θεοδώρου και τα Χανιά».
• Γιούλη (Αγγελική) Χρονοπούλου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ2, «’Με αγνάντεμα ετράφηκα τέσσερα χρόνια’. Η εξορία της Βικτωρίας Θεοδώρου στο Τρίκερι και η αποτύπωσή της στην Εκδρομή και τα Στρατόπεδα γυναικών».
• Έφη (Ευθαλία) Μπουκουβάλα, φιλόλογος, ψυχολόγος, MSc Επιστήμες Αγωγής, «Όταν η λύρα και το λαγούτο ψάλλουν τον έρωτα Ελευθερίας…».
• Φωτεινή Παπαρήγα, διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και Νίκος Χουρδάκης, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΑΠ, «Ανιχνεύοντας γενετικές και αρχετυπικές προκείμενες στα Μειλίγματα της Βικτωρίας Θεοδώρου».
• Βούλα Επιτροπάκη, νομικός, ποιήτρια, «Η ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου».
• Ερατοσθένης Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου».
Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε μικρό μέρος της ταινίας του Γιώργη Χατζηδάκη «Στιγμές της Βικτωρίας Θεοδώρου στο Νησί Κισάμου», το χωριό καταγωγής της μητέρας της.
Από πολλούς συνέδρους διατυπώθηκε η πρόταση, επειδή τα βιβλία της Βικτωρίας Θεοδώρου έχουν εξαντληθεί και η συγκεντρωτική έκδοση της ποίησής της, του 2008, έχει πολλά λάθη, να γίνει μια καλή συγκεντρωτική έκδοση της ποίησής της.
Τα Πρακτικά της ημερίδας θα έχουν τυπωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020.
Μάλιστα ένας σύνεδρος, ο οποίος ζήτησε να μην γνωστοποιηθεί το όνομά του, προσφέρει ως «μαγιά» για την έκδοση των Πρακτικών το ποσό των πεντακοσίων ευρώ. Και βέβαια τον ευχαριστούμε θερμά.
Προτάθηκε στην εκδήλωση από συνέδρους, κάτι που είναι αυτονόητο, ότι πρέπει, επιβάλλεται, να δοθεί το όνομα της Βικτωρίας Θεοδώρου σε δρόμο της Νέας Χώρας και να φιλοτεχνηθεί και να στηθεί η προτομή της εκεί, στη Νέα Χώρα, κοντά στο σπίτι όπου η ποιήτρια μεγάλωσε.
Θα πρέπει ο Δήμος Χανίων να δίνει στους δρόμους της πόλης ονόματα ανθρώπων που έχουν προσφέρει και έχουν προβάλει την πόλη μας.
Η Βικτωρία Θεοδώρου έχει υμνήσει και προβάλει πολύ τα Χανιά και κυρίως τη Νέα Χώρα. Έχει υπηρετήσει ποικιλοτρόπως την πόλη της, την πόλη μας, όσο πολύ λίγοι. Δικαιούται αυτό το αυτονόητο. Έχει αγωνισθεί για την Ελλάδα και την Ελευθερία της και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Χανίων έχει ανεξόφλητο ακόμα το χρέος του απέναντι στον ποιητή Γιώργη Μανουσάκη και απέναντι στον διαπρεπή καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, 27/7, η οικογένεια της Βικτωρίας Θεοδώρου τέλεσε, στην Ιερά Μονή Γωνιάς, το θρησκευτικό (Εξάμηνο) Μνημόσυνο της ποιήτριας.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας και στην επιτυχία της.
Εκ μέρους των οργανωτών
Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας