Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Ως μια σημαντική οικονομική ανάσα για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Νομού την πρώτη εκπτωτική περίοδο της νέας χρονιάς, η οποία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Πολιουδάκης, η «αναθέρμανση» που παρατηρήθηκε στις διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων στην τοπική αγορά δείχνει ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας δεν θα παραμείνουν «καθηλωμένοι» σε χαμηλά επίπεδα, όπως συνέβαινε κατά κύριο λόγο τα τελευταία χρόνια στα εμπορικά.
Άλλωστε όπως σημείωσε ο κ. Πολιουδάκης η αγορά του Ρεθύμνου θεωρείται μεγάλη τόσο σε ποιότητα όσο και σε επάρκεια αγαθών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει σε τίποτα να ανταγωνιστεί τις αγορές των όμορων Νομών.
Επίσης παρατήρησε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα αγοράς και συγκρίσεις τιμών, μέχρις ότου να καταλήξουν στα προϊόντα που θα αγοράσουν. Εξάλλου, ο Γιώργος Πολιουδάκης κάλεσε για πολλοστή φορά το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει εμπράκτως με τις αγορές του τις Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις, ώστε να ενισχύσει -όπως είπε- με τον τρόπο αυτό την τοπική οικονομία.
Εν τω μεταξύ φέτος για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, με την λήξη των χειμερινών εκπτώσεων στις 29 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η δεκαπενθήμερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που κανονικά θα ίσχυε τον Μάιο.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πολιουδάκη, θα γίνει έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος του Νομού και η επικυρώθηκε από την Περιφέρεια, με σκοπό όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κρήτης να είναι εναρμονισμένοι ως προς τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκπτώσεων.
Επιπλέον τόνισε ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με την λήξη των θερινών εκπτώσεων της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς αμέσως μετά και για δεκαπέντε επίσης ημέρες (θα διαρκέσουν δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου), θα ξεκινήσει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που κανονικά ίσχυε το Νοέμβριο.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Επειδή σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη οι Εμπορικοί Σύλλογοι είχαν «κολλήσει» την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεών τους στα τέλη Ιανουαρίου και στα τέλη Αυγούστου, που έληγαν οι κανονικές (δηλαδή, οι χειμερινές και οι θερινές) αποφασίσαμε και εμείς να προτείνουμε κάτι αντίστοιχο.
Άρα και στο Ρέθυμνο οι ενδιάμεσες εκπτωτικοί περίοδοι θα είναι 15 επιπλέον ημέρες από την ημερομηνία που τελειώνουν οι κανονικές. Κατά συνέπεια καταργούνται οι εκπτώσεις του Μαΐου και του Νοεμβρίου και «κολλάνε» στις άλλες, για να είναι το ίδιο σε όλη την Κρήτη. Οπότε τώρα θα έχει όλη η Κρήτη την ίδια περίοδο εκπτώσεις και έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα κυρίως μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των εμπορικών καταστημάτων του νησιού».
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου για τις εκπτώσεις
Συστάσεις σε εμπόρους, αλλά και σε καταναλωτές για τους «κανόνες» που θα ισχύουν στην αγορά κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, παραθέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος του Νομού. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει επίσης ότι τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, προαιρετικά, θα μπορούν να είναι ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου από τις 11:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά στις οδηγίες προς τον εμπορικό κόσμο αλλά και το καταναλωτικό κοινό, επισημαίνει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει σε όλα τα αγαθά να αναγράφονται τόσο η παλιά τιμή πώλησης, όσο και η νέα μειωμένη τιμή που προκύπτει με την έκπτωση.
Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζονται και τα παρακάτω: «Εφόσον πραγματοποιούνται εκπτώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το ποσοστό έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Στην πράξη, η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες και υποχρεωτικές, ενώ η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης είναι καταρχήν δυνητική. Στις περιπτώσεις που οι μειωμένες τιμές επεκτείνονται σε ποσοστό ανώτερο του 60% των πωλουμένων ειδών της επιχείρησης, τότε και μόνο τότε η αναγραφή ποσοστού καθίσταται υποχρεωτική, οπότε -επιβεβλημένα- θα αναγράφονται και τα δύο, ήτοι παλιά και νέα τιμή και ποσοστό έκπτωσης.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να αντιστοιχεί στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους».
Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε
Με απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων του έκλεισε το έτος 2019 για τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου, καθώς τα «σκαμπανεβάσματα» που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολλά.
Το κυριότερο όλων και που όμοιό του δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αυτό που συνέβη σχεδόν προς την λήξη της τουριστικής περιόδου με την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της «Thomas Cook», γεγονός που όχι μόνο επηρέασε, αλλά άφησε και το αρνητικό αποτύπωμα του στην τοπική αγορά.
Όπως τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των εμπόρων, Γιώργος Πολιουδάκης, σε γενικές γραμμές η πτώση που καταγράφηκε στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας στη διάρκεια του 2019 άγγιξε περίπου το 15%. Ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό που παρατηρήθηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
«Και το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους τους συναδέλφους στο Ρέθυμνο, καθώς η πτώση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας έφτασε γύρω στο 15%. Υπήρξαν περίοδοι που τα κέρδη στα ταμεία μας ήταν ανύπαρκτα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «καλή τονωτική «ένεση» για μας ήταν η εορταστική περίοδος του Πάσχα, που τα εμπορικά είχαν κινηθεί σχεδόν ικανοποιητικά. Ωστόσο, μεγάλη σχετικά ήταν η οικονομική «ανάσα» που πήρε ο εμπορικός κόσμος στη διάρκεια του καλοκαιριού που η πόλη μας «πλημμύρισε» από χιλιάδες επισκέπτες. Το μόνο μελανό σημείο της φετινής θερινής περιόδου ήταν η πτώχευση του «Thomas Cook», που δυστυχώς έφερε πρόωρο κλείσιμο σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Κατά συνέπεια αυτό επηρέασε και την τοπική αγορά, όχι την δεδομένη ακριβώς στιγμή, αλλά κυρίως το χρονικό διάστημα που ακολούθησε. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι υπήρξαν και άλλοι περίοδοι, που η κίνηση στα εμπορικά της πόλης μας, ήταν ικανοποιητική. Πάντως, αυτό που ελπίζουμε είναι η νέα χρόνια να αποδειχτεί καλύτερη από την περσινή».
Εξάλλου όπως παρατήρησε ο κ. Πολιουδάκης, οι περίοδοι των εκπτώσεων που μεσολάβησαν στη διάρκεια του χρόνου, επί της ουσίας δεν στάθηκαν ικανοί να περιορίσουν τις απώλειες, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησαν ως μια καλή, αλλά προσωρινή «τονωτική ένεση» για τους επαγγελματίες του Νομού.
Μάλιστα κατά την τελευταία εκπτωτική περίοδο, που διήρκησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, που ήταν σε ισχύ οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, η «χασούρα» με την γλώσσα των αριθμών μεταφράστηκε σε απώλειες της τάξεως περίπου του 10%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2018.
Επείγει η «επανεκκίνηση» της αγοράς
Πέρα όμως από την «επανεκκίνηση» της αγοράς που σημειώθηκε στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που προηγήθηκε, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου έκανε αναφορά και στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνει και νομοθετεί η κυβέρνηση και τα οποία -όπως είπε- στοχεύουν στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, επανέλαβε με έμφαση ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη της αγοράς.
«Οι φοροελαφρύνσεις που ψηφίζονται από την Βουλή, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος και για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν δοκιμαστεί τόσο σκληρά τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει οι φοροελαφρύνσεις αυτές να έχουν και συνέχεια. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα για προσλήψεις προσωπικού, αλλά και για νέες επενδύσεις. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι να «ανοίξουν» επιτέλους οι «στρόφιγγες» των τραπεζών για να «ανασάνει» στην πράξη ο επιχειρηματικός κόσμος, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.