Του ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΕΤΡΑΚΗ*
Το παρόν κείμενο δεν απευθύνεται σε όσους θεωρούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα δεινά που συνεπάγονται περίπου σαν πεπρωμένο, ανθρώπινη μοίρα και μονόδρομο, ούτε σε εκείνους που τείνουν ακόμη ευήκοον ους στους εταίρους της παγκόσμιας διακυβέρνησης που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν απευθύνεται στους εκπροσώπους της καθεστηκυίας τάξης, ούτε στα εκτελεστικά όργανα και τα φερέφωνα της. Δεν απευθύνεται σε όσους αρκούνται στη «διεύρυνση του πατώματος του κελιού» κι όσους δεν μπορούν να διακρίνουν τους λύκους με την προβιά προβάτου που μιλούν στο όνομα της αριστεράς απλώς διευρύνοντας τα όρια της κενοδοξίας. Το παρόν κείμενο απευθύνεται σε όλους εκείνους που αγανακτούν μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, που εξοργίζονται με τις εξόφθαλμες αδικίες κι ανισότητες, που ενεοί παρακολουθούν την προϊούσα αποσύνθεση και παθητικοποίηση της κοινωνίας και τη γενιά του καναπέ εγκλωβισμένη στη δυστοπική πραγματικότητα των smartphones, απευθύνεται σε εκείνους που ανήμποροι βιώνουν τη συρρίκνωση της αλληλεγγύης και των συνεκτικών δεσμών της κοινωνίας, που βιώνουν τον αποκλεισμό, τον εξτρεμισμό, την περιθωριοποίηση, τις συνθήκες γαλέρας, που αντιδρούν στην συνεχή υποβάθμιση της εθνικής ανεξαρτησίας και στην αδιανόητη διαχείριση των κοινών αγαθών και υποθέσεων, σε αυτούς που παρακολουθούν «κοπάδια» παραγραφών και συγκαλύψεων να παρελαύνουν ανενόχλητα και σε όλους εκείνους που νοιώθουν ηττημένοι αλλά απεγνωσμένα ζητούν διέξοδο από τούτη τη ζοφερή πραγματικότητα γιατί αφουγκράζονται την ηχώ του ανυπότακτου από τα μέσα τους.
Σε όσους λοιπόν βιώνουν τα αισθήματα και τις καταστάσεις αυτές ανεξάρτητα από επί μέρους προσεγγίσεις και απόψεις για τον αγώνα που απαιτείται, θα ήθελα να παρουσιάσω τα βασικά σημεία της Διακήρυξης και τις ιδρυτικές αρχές ενός σχετικά νεαρού κινήματος-πολιτικού φορέα, που διεκδικεί την παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας, της Πλεύσης Ελευθερίας με επικεφαλής την αγωνίστρια Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν δίδει απλώς έμφαση στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των λαών, αλλά προτείνει τρόπους και μέτρα εφαρμογής και εμβάθυνσης των αρχών αυτών και θέτει ως βασικό σκοπό της τη διαρκή πάλη για τις αξίες αυτές. Τέτοιοι τρόποι και μέτρα είναι οι διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής και ο κοινωνικός έλεγχος σε κάθε μορφή εξουσίας, αλλά και στην παραγωγή, την οικονομία και τα μέσα ανάπτυξής τους, είναι η ακύρωση κάθε διάταξης που εκτρέφει τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμωρησία και διαιωνίζει τη φορολογική ανισότητα και τα προνόμια ορισμένων εις βάρος των πολλών, είναι η ενημέρωση, η διαβούλευση, η συμμετοχή, η ψηφιακή αποκεντρωμένη δημοκρατική λειτουργία της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, της διακυβέρνησης και των ανεξάρτητων αρχών, είναι η επαναθεμελίωση και εμπέδωση του κοινωνικού κράτους δικαίου με έμφαση στην παιδεία, την υγεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση ως θεμελιωδών υποχρεώσεων του κράτους.
Η Πλεύση Ελευθερίας όχι μόνο έχει ασχοληθεί και αναδείξει τα μεγάλα θέματα του χρέους και των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά έχει θέσει ως βασικούς στόχους της τη διαγραφή του παράνομου δημοσίου χρέους (που αποδεδειγμένα δεν είναι βιώσιμο), καθώς και τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους δράσης για τις διεκδικήσεις αυτές.
Η Πλεύση Ελευθερίας δίδει έμφαση στην παγκόσμια ειρήνη, την αλληλεγγύη των λαών, την προστασία των θυμάτων πολιτικών διώξεων, πολέμων, βίας και εξαθλίωσης καθώς και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, του κλίματος και της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και την προώθηση, συνεργασία και κοινή δράση των κοινωνικών κινημάτων και δυνάμεων για τις αξίες και τους στόχους αυτούς.
Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να εκφράσει τους πολίτες και τις δυνάμεις που επιδιώκουν την απελευθέρωση της κοινωνίας από κάθε είδους κατεστημένα και συμφέροντα και να εργαστούν για μια κοινωνία δημοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας, δημιουργίας, προόδου και ευημερίας.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την ως τώρα παρουσία της στην ενεργό πολιτική έχει αποδείξει την ανιδιοτελή μαχητικότητά της για τις ιδέες και τις αρχές της. Έχει αποδείξει την ανένδοτη στάση της απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και τις προσπάθειες συγκάλυψης. Έχει έντονη ακτιβιστική δράση κι έχει δώσει δυναμικό παρόν στο πλευρό των λαϊκών κινημάτων, έχει υπερασπιστεί σθεναρά κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και έχει ενεργά και αποφασιστικά ταχθεί ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Έχει αγωνιστεί ώστε τα πορίσματα της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών όπως και τα πορίσματα της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους να βγουν από τα συρτάρια, όπου συνηθίζουν να παραχώνονται στικάκια με λίστες και άλλα ενοχλητικά τεκμήρια και να γίνουν πραγματικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις.
Η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει ότι η παρουσία της στην πολιτική ζωή του τόπου και στην επόμενη βουλή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα και τον καταλύτη της βαθιάς και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής και μετάλλαξης που χρειάζεται η χώρα και μπορεί να συμβάλει σε παρόμοιες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
(Η φράση που τιτλοδοτεί το παρόν κείμενο αποδίδεται στον ποιητή Αργύρη Χιόνη)
* Ο Γιάννης Πετράκης είναι πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας