Ο άνθρωπος που αγαπάει και πιστεύει αυτό που κάνει ζει όρθιος με την ψυχή του, έγραφε στο κείμενο που δόθηκε στο μάθημα των Νέων ελληνικών στις τελευταίες Πανελλαδικές ο σοφός Παπανούτσος. Το ανέλυσα μέσα μου για να καταλάβω το κίνητρο των ανθρώπων στα μεγάλα και ηρωικά αλλά και στα μικρά και ταπεινά. Έτσι θα νοιώθουν και έτσι θα πιστεύουν σκέφτηκα. Ή μήπως θυμούνται καταστάσεις αποξένωσης που ο καθένας θέλει να ξορκίζει. Γιατί ποιος δεν έχει γνωρίσει στιγμές αλλοτρίωσης και ποιος δεν τις απωθεί;
Ποιος δεν αγαπάει τις ώρες, τις ημέρες, που η ζωή του έχει νόημα, γιατί ότι κάνει τον γεμίζει, τον αντιπροσωπεύει, τον κάνει δημιουργικό, μοιράζεται τη χαρά και τη λύπη, τις σκέψεις και την ομιλία του, το γέλιο και την ειρωνεία του. Μοιράζεται, δηλαδή επικοινωνεί, ανταλλάσει, κινείται. Μπορεί να το κάνει με το «μικρό του φίλο»; Αμφιβάλλω. Ο «μικρός» όσο και αν του αποδίδει κανείς ανθρωπόμορφες ιδιότητες -δείγμα μιας αποξενωμένης ζωής- δεν θα πάψει να είναι ένας σκύλος. Αξιαγάπητος αλλά όχι φίλος.
Η βούλησή μας μπορεί να ευφράνει την ψυχή μας είναι το μήνυμά τους. Δεν έχει σημασία η αφορμή αλλά το πλαίσιο. Η συμβολική αναπαράσταση. Το γεγονός της συνύπαρξης, της συλλογικότητας, της έκθεσης στο φως της κινηματογραφικής αυλής και ταινίας. Όχι στο βύθισμα της χειμερινής ιδιωτικότητας, εντός της σκοτεινής αίθουσας. Έκθεση στην κοινωνία με αφορμή μια ταινία. Τι και αν την έχω ξαναδεί. Τι και αν έχει ηλικία μισού αιώνα. Το θερινό σινεμά γίνεται δημόσιος χώρος, τώρα που οι δημόσιοι χώροι είναι δανεισμένοι για τις ανάγκες της επιβίωσης στα πολύμορφα έθνη των επισκεπτών και προσωρινών επικοιστών.
Στα Αστέρια θα μας ανεβάσουν και φέτος οι Εμείς και Εμείς και άλλοι και Άλλοι. Τα συναισθήματα που θα ρουφήξουμε από το άσπρο πανί, θα είναι ξεχωριστά και πλούσια. Ένα μέρος ας το αντιγυρίσουμε την ώρα που θα πίνουμε «εις υγείαν» μια ρακή ή όταν ο Παρασκευάς θα φλιτάρει με νοσταλγία, τον τόπο των παιδικών μας χρόνων.
Όταν η ψυχή μας ανταποδίδει στη βούληση το καλό και οι δυο μαζί πορεύονται μαζί και συνταιριασμένα.
* Ο Κώστας Κεραμειωτάκης είναι ευγνώμων συμπολίτης