Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης με το παγκρήτιο συντονιστικό να προειδοποιεί για επερχόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις. Η εξαιρετικά δεινή οικονομική συγκυρία, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω το νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την περικοπή των επιδοτήσεων έχουν οδηγήσει τους αγρότες του νησιού σε αδιέξοδο. Με αφορμή τα παραπάνω, παγκρήτια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη δημοτική αίθουσα του Δήμου Ανωγείων το περασμένο Σάββατο, με την παρουσία του συνόλου των αντιπροσώπων του πρωτογενούς τομέα του νησιού αλλά και των βουλευτών Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη.
Παράλληλα παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναλύθηκαν τα προβλήματα και παρουσιάστηκαν οι θέσεις των αγροτών, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τις διαφαινόμενες νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο μέσω του ασφαλιστικού, ενώ τα βασικά «αγκάθια» συνοψίστηκαν στο τρίπτυχο ασφαλιστικό, φορολογικό, επιδοτήσεις.
Αποφασισμένοι οι αγρότες του νησιού
Η δυσφορία των εκπροσώπων στη συνάντηση ήταν εμφανής ενώ τόνισαν για μια ακόμα φορά ότι η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική είναι μονόδρομος καθώς με τις παρούσες συνθήκες έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Στόχος τους αυτή τη φορά είναι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα, αρχής γενομένης σε τοπικό επίπεδο από αύριο και την προγραμματισμένη διαμαρτυρία στα κτήρια του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, ενώ την Πέμπτη τη σκυτάλη παίρνει η πανελλαδική σύσκεψη στο κτήριο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων, όπου στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένας καθολικός συντονισμός για τη μορφή αλλά και την οριστικοποίηση της ακριβής ημερομηνίας των κινητοποιήσεων. Στις προθέσεις των αγροτών είναι μια δυναμική μορφή κινητοποίησης, καθώς όπως υποστηρίζουν οι πρόσφατες συγκεντρώσεις στις πλατείες του νησιού, δεν έλυσαν το πρόβλημα ενώ θεωρούν ότι η κεντρική εξουσία δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχή, σαν αποτέλεσμα υποστηρίζουν πλέον πιο δυναμικές και άμεσες μορφές κινητοποίησης που προσανατολίζονται προς τα τέλη Ιανουαρίου στην Κρήτη.
Γ. Βενιεράκης: «Οι νέες ρυθμίσεις είναι η ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα»
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.» σχετικά με το θέμα: «Η συνάντηση στα Ανώγεια είχε μεγάλη συμμετοχή και συζητήθηκαν εκεί όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού. Αντιπρόσωποι από όλους τους συλλόγους της Κρήτης παραβρέθηκαν εκεί ενώ πρέπει να υπογραμμίσουμε την καθολικότητα και την απόλυτη σύγκλιση απόψεων που επικράτησε καθώς η αλήθεια είναι ότι ο πρωτογενής τομέας είναι στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Έγινε μια γενική συζήτηση επί των βασικών θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο αυτή τη στιγμή και συνοψίζονται στα τρία βασικά σημεία, ασφαλιστικό, φορολογικό και επιδοτήσεις. Παράλληλα, μέσω της παρουσίας του βουλευτών μάς δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα προβλήματα και σε μια πιο ευρεία κλίμακα. Την Πέμπτη στις 14 Ιανουαρίου θα γίνει μια πανελλαδική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπηση και από το συντονιστικό της Κρήτης για να αποφασίσουμε για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα κάνουμε. Μπορώ πάντως να πω με βεβαιότητα ότι η μορφή των κινητοποιήσεων θα είναι αρκετά πιο δυναμική σε σχέση με τις προηγούμενες φορές καθώς ο πρωτογενής τομέας έχει γονατίσει και το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση με το 80% συνολικής επιβάρυνσης στον αγρότη από τις επιπλέον εισφορές είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε πρώτο χρόνο ξεκινούν οι κινητοποιήσεις με τον αποκλεισμό των κτηρίων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο και αμέσως μετά σε συνεννόηση με το παγκρήτιο συντονιστικό θα προβούμε σε ακόμα δυναμικότερες μορφές κινητοποίησης, ενώ θέλω να τονίσω ότι εδώ και αρκετό καιρό με τις διαμαρτυρίες που κάναμε σε πλατείες δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί των υπευθύνων γι’ αυτό και θα προβούμε σε δυναμικότερες λύσεις αυτή τη φορά».
Ασφαλιστικό, φορολογικό και επιδοτήσεις οι «κόκκινες γραμμές»
Το συγκεκριμένο τρίπτυχο αποτελεί και τα σημεία τριβής του κλάδου με την κυβερνητική πολιτική, ενώ τονίζουν το γεγονός ότι τα πέντε συνεχή χρόνια ύφεσης της οικονομίας τούς έχουν φέρει στα όρια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Συγκεκριμένα αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Πρόνοιας, τονίζουν ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις που για τον πρώτο χρόνο ανέρχονται σε 30%. Με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου για το ασφαλιστικό, το ποσοστό υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες ορίζεται σταδιακά αυξανόμενο από την 1.7.2015 έως την 31.12.2019 σε 20% ενώ η σταδιακή εφαρμογή δίνει για το πρώτο έτος αυξήσεις 30%, αφού ορίζει ότι τα ασφάλιστρα αυξάνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνονται στο 10% από 7% που είναι σήμερα. Σαν αποτέλεσμα, το υπουργείο προωθεί μια αναλογική ποσοτική λογική σε συνάρτηση με το συνολικό εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα καθώς οι ασφαλισμένοι, στον ΟΓΑ που ασφαλίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι στην ασφάλιση του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών και από 1.1.2017 θα καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα η εν λόγω διάταξη επίσης ορίζει ότι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (5860 ευρώ που υπολογίζεται σε 1582 ευρώ εισφοράς τον μήνα).
Επίσης οι αγρότες αναφορικά με το φορολογικό ζητούν φορολόγηση στο πραγματικό εισόδημα και κατάργηση των τεκμηρίων, κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες, ενώ υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, η μείωση των φετινών επιδοτήσεων και η σταδιακή περαιτέρω πτώση της συγκεκριμένης κοινοτικής ενίσχυσης τα ερχόμενα χρόνια αποτελεί και σημείο εναντίωσης του κλάδου καθώς όπως σημειώνουν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι άκρως απαραίτητες για τον πρωτογενή τομέα.
Σημειώνουν επίσης ότι τα κάπιταλ κοντρόλς σε συνδυασμό με την ευρύτερη δεινή οικονομική κατάσταση τους έχουν οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση των εσόδων με τις επιδοτήσεις να αποτελούν τη μόνη διέξοδο για εισροή ζωτικής σημασίας κεφαλαίων για την επιβίωση καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων. Μεγάλο «αγκάθι» στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί των ενισχύσεων που φέρνει ενώ η μη πληρωμή εξισωτικών επιδοτήσεων, η οποία οφείλεται σε εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ συμπληρώνει το παζλ των αντιδράσεων.