Έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου κυριάρχησε η μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αλέξη Τσίπρα επί σχεδόν δύο ώρες, και μετά από πλήθος διαδικαστικών και άλλων εμποδίων, η Βουλή ψήφισε τελικά την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, βάσει της πρότασης που είχε κατατεθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σημειώνεται ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.
Ύστερα από μια πολύωρη συνεδρίαση της βουλής, αρκετός χρόνος της οποίας αναλώθηκε κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα αλλά και χαρακτηρίστηκε από έντονους διαξιφισμούς μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων και ιδιαίτερα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχισε η ψηφοφορία για τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Παρά τη συμφωνία που υπήρξε το μεσημέρι για τέσσερις κάλπες και ένα ψηφοδέλτιο ανά πρόσωπο, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας εμφανίστηκαν νέα ζητήματα για τη μορφή των ψηφοδελτίων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη συγκυβέρνηση πως με αυτή τη μορφή στην ουσία φέρνουν από την πίσω πόρτα τις επτά κάλπες. Νωρίτερα, όμως παραλίγο η ψηφοφορία να αναβληθεί, καθώς έφτασε στη Βουλή η συμπληρωματική δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ από τον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την αναβολή της ψηφοφορίας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό δια της εγέρσεως.
«Με όρους μαφίας ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρων – άρων η υπόθεση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για επιχείρηση συγκάλυψης -για να μην μπει κανείς στο «ιερό άβατο» που είναι, κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, η διασύνδεση των λογαριασμών και των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ «με σκελετούς που κρύβονται στις ντουλάπες» και αφορούν σειρά σκανδάλων του παρελθόντος.
«Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής και έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται Αντώνης Σαμαράς, που δίνει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, και επιτιθέμενος παράλληλα σε υψηλούς τόνους εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η συγκυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την έρευνα στους λογαριασμούς και τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, και την πιθανή διασύνδεση αυτών των λογαριασμών με σειρά δικογραφιών που έχουν μπει στο αρχείο, όπως η υπόθεση της Siemens, των υποβρυχίων και του Χρηματιστηρίου.
«Το ιερό άβατο είναι η διασύνδεση των λογαριασμών και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες. Και αγωνιάτε κύριοι της κυβέρνησης μήπως αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων, με κοινό παρονομαστή τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία» υπογράμμισε.
Ανέφερε πως αυτή είναι και η μοναδική εξήγηση «για την ανεξήγητη στάση» του πρωθυπουργού, ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας και πάλι απουσιάζει και δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τη στάση του.
«Παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός προσφέρει πλήρη κάλυψη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ -όχι για να μην παραπεμφθεί ο Ευ. Βενιζέλος, είπε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει πως αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει δεν είναι η παραπομπή, αλλά η εξέταση πιθανών ποινικών ευθυνών.
Και επ’ αυτού, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι και μετά από τη σημερινή ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο ζήτημα με πρόταση εξεταστικής επιτροπής.
Ως προς τις ευθύνες που ανακύπτουν από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε: «Εκτός από πιθανή ποινική ευθύνη πλαστογραφίας, αλλοίωσης της λίστας, άλλη δεν προκύπτει;».
Και συνέχισε λέγοντας πως η συγκυβέρνηση μιλά για ευθύνη του Γ. Παπακωνσταντίνου μόνο για παράβαση καθήκοντος, μόνο για παραποίηση της λίστας και όχι για απόκρυψη. Διότι, όπως υπογράμμισε, σε αυτή την περίπτωση ανάλογη ευθύνη δεν θα μπορούσε να μην προκύπτει και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για «ρεσάλτο» του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνδέει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή με τη διατήρηση της κυβέρνησης και ρωτά γιατί να αισθάνεται απειλή μία κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Ανέφερε πως για άλλη μία φορά ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδόν φταίει για όλα και έχει κρυφό σχέδιο ενάντια στη σταθερότητα. Ανομολόγητος πόθος του είναι, ανέφερε με δόση ειρωνείας ο Αλέξης Τσίπρας, να καταστρέψει τη χώρα και να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξουδετερώνοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση για την παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή. «Απώτερος στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος με κατασυκοφάντηση.
«Η στρατηγική της εφόδου για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας επανέρχεται μετά τις εκλογές αλλά ξαναχάνει. Δεν έμεινε τίποτα άλλο τώρα, αλλά το ρεσάλτο, που για να πετύχει πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής. Στις εκλογές του Ιουνίου ανέκοψε τη στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Απώτερος στόχος, που έχει ομολογηθεί επισήμως, είναι να πέσει η κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Έτσι εξηγείται το μένος εναντίον μου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως ανθρώπου ταυτισμένου με την προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται αμήχανος και σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο με αδυναμία διαχείρισης του κοινοβουλευτικού μεγέθους του, ενώ συμπεριφέρεται σαν εκκρεμές ανάμεσα στο φλερτ της βίας και την αναζήτηση πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης.
Σε ότι αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ανέφερε ότι τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η αξιωματική αντιπολίτευση κατέρρευσαν υπό τη δυναμική της αλήθειας, και από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών. «Ο θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και ανέφερε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δέχτηκε τρία χτυπήματα.
Πρώτον, όταν ήρθε το πρωτότυπο αρχείο από τη Γαλλία, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι έλλειπαν από τη λίστα τρία συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Δεύτερον, όταν αποκαλύφθηκε μετά την τεχνική πραγματογνωμοσύνη στο memory stick, ότι είχε δημιουργηθεί στις 8 Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και τρίτον, όταν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης παραδέχτηκε στο υπόμνημά του στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι είχε αντιγράψει το USB και είχε σβήσει εκείνο που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο, ένα μήνα μετά.
«Αντί να με επαινέσουν, σκευωρούν εναντίον μου» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος παρέδωσε στον πρωθυπουργό το USB αμέσως για να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης και αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΔΟΕ που δεν είχε διενεργήσει την έρευνα που όφειλε να πράξει.
Απαντήσεις στα ερωτήματα για τα οποία εγκαλείται, επιχείρησε να δώσει από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που παραδέχθηκε τις πολιτικές του ευθύνες και αναγνώρισε την «αστοχία» των ενεργειών του όσον αφορά στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.
Ενώπιον της ολομέλειας του κοινοβουλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «Αντικειμενικά φέρει πολιτική ευθύνη γιατί θα έπρεπε να κάνει καλύτερη διαχείριση και επιμέλεια του θέματος» και ότι ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε προκειμένου να προστατεύσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του επίμαχου cd, ενώ έριξε ευθύνες στο ΣΔΟΕ για το ότι δεν προχώρησε την έρευνα όπως όφειλε.
Αρνήθηκε όσα περί αλλοίωσης της λίστας του αποδίδονται, υποστήριξε πως ο ίδιος δεν είχε εξετάσει σε βάθος τη λίστα και ότι δεν γνώριζε ότι σε αυτή περιλαμβάνονταν ονόματα συγγενών του, τονίζοντας εκ νέου πως δεν είχε κανένα λόγο να τα αφαιρέσει.
«Δεν υπήρχε προσωπικό όφελος, δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, δεν έκανα λαθροχειρία. Είμαι αντικείμενο χοντροκομμένης και εξόφθαλμης προσπάθειας ενοχοποίησης», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Γιατί δεν πρωτοκόλλησε το CD: Σχετικά με τη μη πρωτοκόλληση του cd, δήλωσε πως δεν ήθελε με αυτόν τον τρόπο να επισημοποιήσει τα περιεχόμενά του που είχαν δοθεί ως απόρρητα και πως δεν ήθελε να διακινδυνεύσει ενδεχόμενο διαρροής τους, το οποίο θα ακύρωνε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους και θα δημιουργούσε προβλήματα με ξένες αρχές.
Γιατί μόνο 20 ονόματα: Δικαιολόγησε την επιλογή μόνο 20 ονομάτων κάνοντας λόγο για μια «πρώτη φάση ελέγχου», αφού, όπως υποστήριξε, τα ονόματα αυτά αντιστοιχούσαν στο ήμισυ περίπου των καταθέσεων. Τα ονόματα αυτά τα προώθησε στον κ. Καπελέρη για έλεγχο και κατόπιν το σύνολό τους στο διάδοχο του, στον κ. Διώτη προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.
Για την αντιγραφή: Αιτιολογώντας την αντιγραφή του cd σε usb είπε ότι επέλεξε τη λύση αυτή επειδή «Το usb είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης αλλά και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων».
Κάλυψε τους συνεργάτες του: «Αν υπάρχει ευθύνη -όποια ευθύνη- αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο. Τόσο ο συνεργάτης μου που μου έφερε τα 20 ονόματα, όσον και όποιος έκανε το αντίγραφο σε usb, ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλύπτοντας τους συνεργάτες του.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε επίσης πως δεν είδε τη λίστα, μιας και δεν υπήρχε μια λίστα ονομάτων αλλά 2.000 ξεχωριστά αρχεία. «Αυτό που είδα ήταν τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά που μου προσκόμισε ο συνεργάτης μου σε χαρτί και τα οποία και έδωσα στον κ. Καπελέρη. Μέσα δε σε αυτά τα 20 ονόματα δεν υπάρχουν οι συγγενείς μου» είπε.
Για την απώλεια του CD: Για την απώλεια του cd ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι δεν έχασε το cd αλλά το παρέδωσε στη γραμματεία του για φύλαξη και μέχρι σήμερα δε γνωρίζει αν παραμένει στο υπουργείο ή τι άλλο συνέβη.
Για την κατηγορία της αλλοίωσης: Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ερώτημα της αλλοίωσης για το οποίο και κατηγορείται ο πρώην υπουργός δήλωσε πως δεν εμπλέκεται γιατί το usb από το ποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που παρέδωσε ο ίδιος.
«Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα, είναι πράξη αντίθετη στις αρχές μας, παράλογη και βλακώδης. Δεν είχα λόγο να το κάνω και μάλιστα με τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα» δήλωσε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι η διαγραφή μόνο των ονομάτων των συγγενών του παραπέμπει σε προσπάθεια ενοχοποίησής του.
«Εγώ ήμουν εκείνος που ζήτησα τη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ ήμουν εκείνος που την έφερα στην Ελλάδα. Και όποια ενέργεια έγινε για τη διερεύνηση της λίστας έγινε επί δικών μου ημερών. Αν δεν είχα ζητήσει τη λίστα, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ για να δίνω εξηγήσεις. Αν την είχα δε πρωτοκολλήσει, θα είχε προ πολλού γίνει φεϊγ βολάν. Θα είχε ακυρωθεί η αξία της, αλλά και πάλι δεν θα χρειαζόταν σήμερα να δώσω εξηγήσεις. Το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι διαδικασίες που θα την εκθέσουν για άλλη μια φορά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Και κατέληξε: «Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο (…). Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης θα ξεπλυθεί στην πλάτη μου μέσω ειδικών δικαστηρίων, και με βάση χονδροειδώς αβάσιμες σε βάρος μου κατηγορίες».
Υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Βουλής κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στο πλαίσιο της συζήτησης και της λήψης απόφασης για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Με το υπόμνημα, πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπό του και ως εκ τούτου η πρόταση των βουλευτών, που ζητούν την παραπομπή του σε προανακριτική, δεν ευσταθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδήμος πληροφορεί την Βουλή ότι:
«Πρώτον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ, ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται για την υπόθεση αυτή.
Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, το όλο θέμα δεν είχε λάβει δημοσιότητα και δεν περιήλθαν σε γνώση μου πληροφορίες από καμία άλλη πηγή για τη λίστα Λαγκάρντ ούτε για τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 και μετά τις πρόσφατες καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και από την έρευνα που διεξάγεται από τους εισαγγελείς.
Δεν υπήρξαν, επομένως, ενημέρωση, γεγονότα ή άλλες πληροφορίες που να αιτιολογούν, εκ μέρους μου, τη διερεύνηση των ζητημάτων σχετικών με την επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ουδεμία ευθύνη συντρέχει στο πρόσωπό μου και η πρόταση των ως άνω βουλευτών δεν ευσταθεί».