Στη διασφάλιση της στατικότητας του ενετικού φάρου και ευρύτερα των ενετικών τειχών του λιμανιού στοχεύει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο έχει ήδη απευθυνθεί στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας ζητώντας της να γίνει μια φωτογραφική αποτύπωση της ζημιάς που έχει προκληθεί από την φθορά του χρόνου, ώστε να διαπιστωθεί τόσο το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και ταυτόχρονα να υποδειχθούν να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την άμεση αποκατάστασή του. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί καθίζηση και αποσυναρμολόγηση ορισμένων τμημάτων του πέτρινου κρηπιδώματος του λιμανιού, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τον ενετικό φάρο.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα ύφαλα τμήματα του ενετικού λιμένα, για τα οποία ωστόσο υπάρχει μελέτη έτοιμη και εγκεκριμένη, όμως δεν έχουν ακόμα βρεθεί οι πόροι, που ανέρχονται σε 300.000 ευρώ, για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου το ενετικό μνημείο πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί για αυτό και άμεση προτεραιότητα αποτελεί η παρέμβαση που θα αφορά στην στατικότατα του ενετικού φάρου αλλά και τα κρηπιδώματα του ενετικού λιμανιού. Για το λόγο αυτό ήδη έχει ζητηθεί από την Αρχαιολογία μια φωτογραφική αποτύπωση του ενετικού φάρου προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ενέργειες, ενώ σε ότι αφορά τα ύφαλα τμήματα έχει επίσης ζητηθεί η συνεργασία τους, ώστε αν είναι εφικτό το έργο αυτό, για το οποίο υπάρχει έτοιμη και ολοκληρωμένη μελέτη, να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού.
Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση με την Αρχαιολογία και τους είπαμε ότι θα πρέπει να μας παραδώσουν το συντομότερο δυνατόν μία αποτύπωση των τειχών, διότι οι πέτρες αρχίζουν σιγά-σιγά και θρυμματίζονται και πέφτουν και θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μία αποτύπωση, έτσι ώστε μετά να πάρουμε εμείς την πρόταση και να δούμε πως θα μπορέσουμε να την εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα είτε στο υπουργείο Πολιτισμού. Σκοπός δηλαδή είναι να πάνε να δουν την κατάσταση από κοντά και να γίνει μία αποτύπωση, μήπως μπορούν να βρουν άξονες αποκατάστασης είτε από το υπουργείο Πολιτισμού ή Τουρισμού, ανάλογα και να δούμε πως από κοινού θα μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατόν να προστατέψουμε το μνημείο».
Μικρές παρεμβάσεις από το καρνάγιο μέχρι και τον ενετικό φάρο
Εν τω μεταξύ σε συνεργασία με την υπηρεσία Πρασίνου, την υπηρεσία Καθαριότητας και την Τεχνική υπηρεσία το Λ.Τ. προχώρησε σε παρεμβάσεις ήπιας κλίμακας, που ουσιαστικά αφορούν τον εξωραϊσμό της περιοχής του ενετικού λιμανιού, ώστε αυτή να είναι επισκέψιμη. Πρόκειται για την περιοχή από το ύψος του Τελωνείου μέχρι και τον ενετικό φάρο, όπου εκτός από την καθαριότητα τοποθετήθηκαν και κάποια καθιστικά παγκάκια για να μπορούν οι επισκέπτες να αναπαύονται και να απολαμβάνουν τη θέα.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κυρία Κουτσαλεδάκη ανέφερε: «Έχουν τοποθετηθεί παγκάκια στο χώρο του Τελωνείου του φάρου, του παλιού καρνάγιου. Τοποθετήθηκαν λοιπόν τα παγκάκια εκεί που είχε γίνει η καθαριότητα, έτσι ώστε να μπορούν να καθίσουν και να ξεκουραστούν οι Ρεθεμνιώτες ή οι επισκέπτες. Τα αυτοκίνητα που ήταν στο Τελωνείο μαζεύτηκαν έτσι ώστε να μην φαίνονται και να προβάλλονται μπροστά από το φάρο, έχει καθαριστεί και εκεί ο χώρος και το παλιό καρνάγιο παραμένει έτσι όπως ήταν παλιά. Δηλαδή κάποια αντικείμενα παλιά που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για την επισκευή των καραβιών παρέμειναν εκεί. Και ίσως η Αρχαιολογία μας υποδείξει κάποιον διακριτικό φωτισμό, ώστε ένας μικρός χώρος να λειτουργεί και ως ένας μουσειακός χώρος του πως λειτουργούσε το παλιό καρνάγιο».
Προχωρά η μελέτη προστασίας του προσήνεμου μόλου
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί από τους μελετητές η μελέτη που αφορά στην προστασία του προσήνεμου μόλου. Πρόκειται για μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται με κονδύλια της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθούν και να εξευρεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Η μελέτη έχει τίτλο: «Βελτίωση της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων του χώρων», και είναι προϋπολογισμού 373.616,74 ευρώ.
Η προστασία του λιμανιού χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το πλέον αναπτυξιακό έργο της πόλης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα μάλιστα τον φετινό χειμώνα, όπου η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη γύμνια του λιμανιού, το οποίο επί της ουσίας είναι αθωράκιστο.
Οι μελετητές με τις υποδείξεις του Λιμενικού Ταμείου, επανεξέτασαν την περιοχή του λιμανιού μετά και τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις και να επικαιροποιήσουν τη μελέτη, με βάση τα νέα δεδομένα και να συμπεριλάβουν σε αυτή νέους όρους και προδιαγραφές για την καλύτερη ασφάλεια της περιοχής σε ό,τι αφορά τον κυματοθραύστη.
Αναζητούν λύση για τη μελέτη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της περιοχής
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη μελέτη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του ενετικού λιμανιού, η οποία έχει παραδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, εξετάζεται το ενδεχόμενο μετατροπής του υπό μελέτη ξύλινου διαδρόμου σε πλωτό, ώστε να μειωθεί το κόστος του έργου και να μπορέσει αυτό να χρηματοδοτηθεί. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από την Αρχαιολογία για το θέμα. Ειδικότερα, η κυρία Κουτσαλεδάκη, είπε: «Τη μελέτη για το διάδρομο και τη στατικότητα, απ’ ότι μας ενημέρωσαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπορούν να την εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα του ΣΕΣ, διότι το κοστολόγιο του ξύλινου διαδρόμου είναι πάρα πολύ μεγάλο. Βέβαια εμείς στο διοικητικό συμβούλιο του Λ.Τ. προτείναμε μήπως ο ξύλινος διάδρομος δε γίνει με βαριά κατασκευή αλλά να γίνει ξύλινος πλωτός, πράγμα για το οποίο και η Αρχαιολογία είναι θετική πάνω σ’ αυτό, βέβαια δεν έχει περάσει ακόμα, τώρα το εξετάζουν. Μαζί και η στατική υποστήριξη και ο διάδρομος έχουν ένα κοστολόγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο. Αν τροποποιηθεί και γίνει ξύλινος πλωτός, το κοστολόγιο κατεβαίνει στο 1/3. Άρα λοιπόν θα είναι πιο ευέλικτο και το τμήμα της Αρχαιολογίας».
Ακόμα περιμένουν τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι
Την έγγραφη έγκριση της χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αναμένει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου που αφορά στην αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού. Πρόκειται για ζημιές που ουσιαστικά άφησαν ανοχύρωτο το λιμάνι, ενώ ακόμα και πριν τέσσερις μέρες λόγω των θυελλωδών ανέμων συνεχίστηκαν οι καταστροφές -μικρότερης ωστόσο έκτασης- ξεβράζοντας στον δρόμο πέτρες και ογκόλιθους.
Αν και τα χρήματα αυτά, όπως είχε ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Κρήτης από τον Μάρτιο, είχαν δεσμευτεί από το αρμόδιο υπουργείο μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει εφικτό να εκταμιευθούν, αφού εκκρεμεί το σχετικό έγγραφο υπογεγραμμένο, το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα στην Περιφέρεια.