Ως προβληματική χαρακτηρίζει και την φετινή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη, η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί και η επερχόμενη ελαιοκομική περίοδος και οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού.
«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι προβληματική, για άλλη μια χρονιά, η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας και η πορεία υλοποίησής της, με ενδεχόμενο να αφήσει και πάλι απροστάτευτους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Μπήκαμε Ιούνη και ακόμα υπάρχουν εμπλοκές στις δημοπρασίες και εκκρεμότητες σε εργολάβους, η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής, ενώ υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Δεν ολοκληρώθηκε η πρόσληψη τομεαρχών, που και λιγότεροι προβλέπονται από αυτούς που χρειάζονται και μειωμένα οδοιπορικά θα πάρουν για μετακινήσεις σε επιτόπιους ελέγχους. Η περιφέρεια είναι που συμφώνησε να μειωθούν οι τομεάρχες στους μισούς!
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου τώρα κάνει «έκκληση» να καταγραφούν οι ελάχιστοι γεωπόνοι που έχουν απομείνει σε περιφέρεια και δήμους και να επιστρατευτούν για να μπαλώσουν τα κενά στο πρόγραμμα της δακοκτονίας -πέρα και έξω από όλες τις αρμοδιότητες που έχουν- αντί να διεκδικήσει από την κυβέρνηση προσλήψεις για το προσωπικό που λείπει από το πρόγραμμα.
Με μπαλώματα δε γίνεται αποτελεσματική δακοκτονία! Η πολιτική κυβέρνησης και περιφέρειας, για άλλη μια χρονιά, σπρώχνει τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς στην καταστροφή, τους αφήνει χωρίς καμιά προστασία.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένουμε στην ανάγκη που πια είναι επιτακτική:
- Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για τη δακοκτονία στη φετινή παραγωγή. Να εξασφαλισθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Καμία απόσπαση υπαλλήλων των -ήδη υποστελεχωμένων- υπηρεσιών των Δήμων για να μπαλωθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης!
- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά – μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
- Ούτε σκέψη για παραπέρα ιδιωτικοποίηση στο πρόγραμμα δακοκτονίας, που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
- Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγής και ταυτόχρονα φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
- Να καταβληθούν άμεσα στο 100% οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 2019, στο σύνολο των παραγωγών, για την κατεστραμμένη ελαιοπαραγωγή. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση, λόγω του πρώιμου καύσωνα τον Μάη».