Η υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού έχει επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Όλες οι χώρες μετρούν απώλειες, αλλά παράλληλα σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, που ημερολογιακά μπορεί να μην είναι ίδια, αλλά σίγουρα αργά ή γρήγορα η «μηχανή» της οικονομίας θα ξεκινήσει να λειτουργεί εκ νέου.
Για την Ελλάδα, δεδομένης και της χρονικής περιόδου, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τουριστική βιομηχανία, στον κλάδο που σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται η οικονομία της χώρας, αφού ο τουρισμός δημιουργεί το ένα τέταρτο του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, γεγονός που αναδεικνύει την καταλυτική σημασία του για την εθνική οικονομία αλλά και για την απασχόληση.
Επόμενο είναι λοιπόν να επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο και τις ενέργειες που οι παράγοντες του κλάδου, όπως ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, θα διαχειριστούν το τουριστικό προϊόν την επόμενη μέρα.
Προς το παρόν είναι άγνωστη ακόμη η ημερομηνία άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, που θα σημάνει την επαναλειτουργία όχι μόνο των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και των υπόλοιπων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά όμως τον κλάδο του τουρισμού, αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις υπόλοιπες χώρες. Πότε δηλαδή θα επιτραπεί στον κόσμο να ταξιδέψει ξανά, πότε οι αεροπορικές εταιρείες θα επανασχεδιάσουν τα δρομολόγιά τους.
Αλλά όποτε κι αν συμβεί αυτό, με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει. Και πώς οι τουριστικοί προορισμοί, εν προκειμένω η Ελλάδα θα δεχτεί εκ νέου ταξιδιώτες από άλλες χώρες. Με ποιο τρόπο δηλαδή η χώρα μας, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων τους, των πελατών τους αλλά και των ιδίων των μονάδων τους. Και εν τέλει η Ελλάδα να επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και από υγειονομικής άποψης.
Η Ελλάδα, λόγω της ορθής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψη τα δημοσιεύματα και τα αφιερώματα του ξένου τύπου, αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα προορισμό στον τουριστικό χάρτη και φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν για διακοπές την επόμενη μέρα. Όμως, υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, για τα οποία πρέπει να βρεθούν οι καταλληλότερες και ασφαλέστερες λύσεις.
«Η Ελλάδα έχει κερδίσει το παιχνίδι όχι των εντυπώσεων αλλά της ουσίας. Όλος ο κόσμος μιλάει θετικά για τους χειρισμούς που έκανε η χώρα μας, ώστε να περιορίσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της πανδημίας στον πληθυσμό. Τα νησιά μας κατάφεραν να μην έχουν ανθρώπινες απώλειες. Έτσι στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη η Ελλάδα σημειώνεται ως ασφαλής προορισμός. Τώρα, για την επόμενη μέρα θα υπολογιστούν διάφοροι παράμετροι. Είμαστε σε καθημερινή επαφή ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και αρμόδιοι θεσμικοί φορείς. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις και απαιτούνται προσεκτικά και στοχευμένα βήματα. Η μηχανή που λέγεται τουρισμός πρέπει να ξεκινήσει και πάλι. Δεν γνωρίζουμε βέβαια πότε ακριβώς θα είναι ψυχολογικά ώριμες οι συνθήκες για τον κόσμο να πάει διακοπές, αλλά θεωρούμε πως αν όχι τον Μάιο, γύρω στον Ιούνιο θα διαμορφωθούν ξανά οι συνθήκες για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι λογικό πως και τα ξενοδοχεία μας θέλουν να διαφυλάξουν την θετική τους εικόνα παρέχοντας στους φιλοξενούμενούς τους προστασία και ασφάλεια. Όπως επίσης στους εργαζομένους τους» επισημαίνει στα «Ρ.Ν.» παράγοντας του ελληνικού τουρισμού.
Πώς θα εξασφαλιστεί αυτό; «Περιμένουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας οδηγίες και πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα κινηθούμε. Γίνεται επεξεργασία διαφόρων πλάνων. Και σε ό,τι αφορά τα ταξίδια και σε ό,τι αφορά την διαχείριση εντός ξενοδοχείων. Πλάνα που θα οριστικοποιηθούν ενδεχομένως μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και εντός της Ελλάδας αλλά και στις άλλες χώρες» μας απαντά.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού ότι το επιτελείο του υπουργείου εργάζεται για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στο τουριστικό πεδίο εστιάζοντας μάλιστα στην πρότασή του για πρωτόκολλα ασφαλούς εισόδου των τουριστών στην Ελλάδα, όταν επιτραπούν οι ελεύσεις τουριστών και ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόταση που βρίσκει σύμφωνους τους παράγοντες του κλάδου. Τώρα το αν τα πρωτόκολλα ασφαλής εισόδου τουριστών θα είναι πιστοποιητικά που θα φέρουν μαζί τους οι ταξιδιώτες αναχωρώντας από τις χώρες τους και από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι δεν είναι φορείς του ιού ή εάν θα τους δίνεται μια πιστοποίηση κατόπιν τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας (π.χ. αεροδρόμια) δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Αλλά σίγουρα οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας δεν επιθυμούν να ρισκάρουν όσα έχουν χτίσει εδώ και χρόνια, δεχόμενες αδιακρίτως ταξιδιώτες.
«Όποτε κι αν έρθει η στιγμή επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, αυτό θα γίνει βάσει προδιαγραφών και πρωτοκόλλων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πελατών τους και των εργαζομένων τους. Αυτό εξ άλλου βάζουν σε προτεραιότητα και οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού που κλείνουν τις διακοπές χιλιάδων ταξιδιωτών κάθε χρόνο» τονίζει στα «Ρ.Ν.» άλλος παράγοντας του ελληνικού τουρισμού.
Οι νέες συνθήκες φαίνεται πως θα δημιουργήσουν και νέες συνθήκες ως προς το κόστος των ταξιδιών, αφού τουλάχιστον για την φετινή τουριστική περίοδο, για όσο διάστημα διαρκέσει, αφού ούτως ή άλλως θα είναι συρρικνωμένη, αφού οι πληροφορίες θέλουν τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίζουν κατά το ήμισυ τους επιβάτες κάθε δρομολογίου, έτσι ώστε να υπάρχει η σχετική απόσταση μεταξύ των επιβατών για λόγους δημόσιας υγείας. Γεγονός που αυτόματα θα σημάνει την αύξηση των αεροπορικών ναύλων.
Για τη χώρα μας, πλην των ξένων ταξιδιωτών που κανείς δεν ξέρει αυτή την στιγμή σε ποιο βαθμό θα επιχειρήσουν να κάνουν διακοπές, σε κάποιο βαθμό φαίνεται να ενθαρρύνεται ο εσωτερικός τουρισμός. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχιστεί η θετική εικόνα σε ό,τι αφορά την καμπύλη κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο πολυήμερος περιορισμός των Ελλήνων στα σπίτια τους, έχει δημιουργήσει την τάση σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να επιθυμεί να πάει διακοπές. Προχθεσινή έρευνα, δείχνει ότι στο ερώτημα που έγινε σχετικά με το τι είναι αυτό που θα κάνετε πρώτο απ’ όλα όταν λήξει η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, το 22% απαντά ότι θα πάει διακοπές. Αυτό δείχνει μια τάση, διότι την υλοποίηση της επιθυμίας σαφώς και θα την καθορίσει η οικονομική δυνατότητα, που σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα είναι περιορισμένη.
Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού για την online προώθηση της πλατφόρμας Greece From Home με σκοπό να διατηρήσει τη σχέση του «brand» της Ελλάδας με το διεθνές κοινό στοχεύοντας στις κύριες αγορές προέλευσης επισκεπτών της χώρας μας, βρίσκει την αποδοχή των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας αλλά και όλου του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς η επανεκκίνηση του τουρισμού θα ενισχύσει την οικονομία και της υπόλοιπης αγοράς.
Είναι δεδομένο πως οι παράγοντες του τουρισμού δεν είναι απόλυτα αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς. Γνωρίζουν πως ούτως ή άλλως θα είναι μια σεζόν με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά δεν αφήνουν και στην τύχη τους τα πράγματα. Παρά τις απώλειες θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν την τουριστική μηχανή, έτσι ώστε το 2021 να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.