Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς του Ρεθύμνου, μετά την πτώχευση ενός από τα μεγαλύτερα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, του Labirin.
Περίπου χίλιοι ρώσοι τουρίστες κάνουν διακοπές αυτή την περίοδο στο Νομό Ρεθύμνου από το σύνολο των 5.000 σε επίπεδο Κρήτης, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις.
Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων, εμφανίζονται φιλικοί, συνεχίζοντας τη φιλοξενία των επισκεπτών τους εωσότου βρεθεί λύση για τον επαναπατρισμό τους, όπως επιτάσσει και σχετική οδηγία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αρκετά από τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου που φιλοξενούν Ρώσους, έχουν ήδη προπληρωθεί, υπάρχουν όμως και κάποιους περιπτώσεις όπου η διαμονή τους δεν έχει εξοφληθεί.
Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις, φοβούμενοι τις περαιτέρω επιπτώσεις της πτώχευσης του πρακτορείου. Ήδη τις επόμενες ήμερες έρχονται αντιμέτωποι με ακυρώσεις κρατήσεων και με άδεια κρεβάτια στα ξενοδοχεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεών τους στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αφού οι Ρώσοι τουρίστες που ήταν να αφιχθούν στην Κρήτη, ανέρχονται στις 4.000 περίπου την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Γίνεται προσπάθεια να φύγει ο κόσμος πίσω. Στην Κρήτη από αυτό το πρακτορείο πρέπει να ήταν 3.000 με 4.000 επισκέπτες. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς δεν είναι το πρώτο πρακτορείο που πτωχεύει, είναι το τρίτο – τέταρτο κατά σειρά. Τα άλλα ήταν μικρότερα, αυτό ήταν το πιο μεγάλο. Πέρα από τα χρήματα που θα χαθούν, χάνονται και οι κρατήσεις που είχαν προγραμματιστεί από τώρα και έπειτα. Πολλά ξενοδοχεία θα αρχίσουν να έχουν κενά κρεβάτια. Κάποιοι ξενοδόχοι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, όμως θα υπάρξουν κάποιοι που ενδεχομένως θα τα χάσουν. Όλες οι κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί δεν θα εξυπηρετηθούν. Από 35.000 μέχρι 40.000 κυμαίνεται ο αριθμός των Ρώσων που δε θα ‘ρθουν. Αυτή είναι η απώλεια αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το πρόβλημα της Κρήτης και κατ’ επέκταση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάποια από τα κενά αυτά θα καλυφθούν από άλλες αγορές. Υπάρχουν αγορές που πουλάνε τελευταία στιγμή. Θα ανοίξουν τώρα οι ξενοδόχοι τις πωλήσεις τους σε άλλες αγορές».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Σταύρος Μπερέτης, είπε: «Πρέπει να γίνονται όλα όπως γίνονται με τους τομείς της Οικονομίας και του Εμπορίου, δηλαδή όλα να προπληρώνονται. Βέβαια πρέπει να στηρίξουμε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πελάτες έξω. Πρέπει να βοηθήσουμε και να δείξουμε καλό πρόσωπο, αυτό που λέει και ο ΣΕΤΕ και όλοι, να μην δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. Δε θα χαθεί η αγορά σε καμία περίπτωση, απλά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των tour operator και δε θα κάνουν τα τεράστια ανοίγματα που κάνανε. Άλλα η ρώσικη αγορά δε θα χαθεί, γιατί έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Ο ρώσος πελάτης θα έρθει, ίσως όχι σε αυτά τα νούμερα και σε όλα τα υπεραισιόδοξα μοντέλα που είχαν αναπτυχθεί, θα βρεθούν όμως και άλλα γραφεία να φέρουν κόσμο στην Κρήτη».
Ο κ. Γιάννης Τριποδιανός τουριστικός πράκτορας, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φέτος στη Ρωσία. Τα μεγάλα tour operator δε γεμίζουν τα αεροπλάνα τους και όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Πριν 20 μέρες είχε πτωχεύσει και το «Νεβά» και ακολουθούν σιγά σιγά και τα υπόλοιπα. Δεν περιμένουμε να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, μάλλον προς το χειρότερο περιμένουμε. Τα πράγματα είναι πολύ ασταθή και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει την επόμενη σεζόν. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή με αυτή την αγορά, γιατί οπωσδήποτε έχει πάρα πολλά προβλήματα και από την πτώση του Ρουβλίου, που μετράει πάρα πολύ αυτό και κατά δεύτερον λόγω του προβλήματος με την Ουκρανία, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι οι συνεργάτες των ρώσικων γραφείων όσον αφορά το οικονομικό θέμα».
Καθησυχαστική η υπουργός Τουρισμού
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Τουρισμού, με θέμα το συντονισμό των ενεργειών σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτης Μίχαλος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις που υπάρχουν, καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν.
Μετά τη συνάντηση η υπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, πάντα σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές αρχές μας στη Μόσχα, διαχειρίζονται με υπευθυνότητα το θέμα που έχει προκύψει με το ρωσικό τουριστικό γραφείο. Στην υπόθεση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ελληνική τουριστική αγορά, διασφαλίζοντας μέχρι στιγμής τη διαμονή των τουριστών αλλά και τις ροές επιστροφής τους.
Η Ρωσία ήταν και είναι για την Ελλάδα μια ιδιαίτερα σημαντική τουριστική αγορά με άριστες διμερείς σχέσεις.
Ο ελληνικός τουρισμός και σε αυτή την περίπτωση, επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ωριμότητας που τον διακρίνει».