Οι προβλέψεις για μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.
Ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης κάνει λόγο για μια ακόμα δύσκολη σχολική χρονιά, όπου τα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λείψουν, ωστόσο υποστήριξε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος κυρίως των μαθητών αλλά και των δασκάλων και καθηγητών τους.
Στις 18 του μήνα θα υπάρξει συνάντηση των περιφερειακών διευθυντών της χώρας στο υπουργείο Παιδείας, όποτε και θα τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. «Συζητήσαμε για τον προγραμματισμό ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία όπως προβλέπεται θα είναι δύσκολη με δεδομένο το γεγονός ότι θα έχουμε μείωση στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Αυτό δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό και στο υπουργείο και σε εμάς όλους. Είμαστε ήδη στη διαδικασία υπηρεσιακών μεταβολών, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς. Είμαστε στη διαδικασία προγραμματισμού για τη νέα χρονιά, στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού όλων των οργανικών θέσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες. Δεν προχωράμε σε καμιά κατάργηση ή μείωση προς το παρόν οργανικών θέσεων, κάνουμε ένα σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Μας ζήτησαν κάποια στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, επιχειρηματολογήσαμε πάνω στις σχολικές μονάδες είτε αφορούν την ύπαιθρο είτε την πόλη. Δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό των συγχωνεύσεων ή των οποιωνδήποτε μετατροπών στις σχολικές μονάδες. Εμείς έχουμε κάνει ήδη τις προτάσεις μας, σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν συγχωνεύσεις που έχουν εισηγηθεί, ωστόσο στην Κρήτη είχαμε ελάχιστες περιπτώσεις. Από κει και πέρα αν υπάρξει κάτι άλλο θα μας ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κλινάκης.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο, όπου επισκέφτηκε σχολικές μονάδες του ορεινού Μυλοποτάμου αλλά και της πόλης του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους διευθυντές και τους δασκάλους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να κάνουν μια πρώτη συνεννόηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις: «Επισκέφτηκα όλες τις σχολικές μονάδες του ορεινού Μυλοποτάμου και είχα μια συζήτηση με τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων. Πάμε στη λήξη της σχολικής χρονιάς, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Τα σχολεία του ορεινού Μυλοποτάμου φαίνεται να λειτούργησαν σε υψηλό βαθμό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Από εκεί και πέρα πάμε σε μια διαδικασία προγραμματισμού για τη νέα σχολική χρονιά με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της λήξης αυτής που διανύουμε. 15 Μάη τελειώνουν τα Γυμνάσια, Λύκεια και έχουμε προγραμματισμό για το πολύ σοβαρό θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων, για το οποίο είχα μια πρώτη συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων. Μιλήσαμε, επίσης, για θέματα λειτουργικών εξόδων και για θέματα που αφορούν ευρύτερα τη λειτουργία των σχολείων».
Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα που υπάρχει στην τεχνική εκπαίδευση που αφορά στο Ρέθυμνο και ειδικότερα στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, με δεδομένο και ότι «ναυάγησαν» τα σχέδια του Δήμου για την μίσθωση χώρου, ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο ένα παράρτημά του, ο κ. Κλινάκης αρκέστηκε να πει πως αναμένεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και ειδικότερα, είπε: «Όλα τα ΕΠΑΛ, έτσι και αυτό στο Γαράζο λειτούργησε με αρκετές δυσκολίες. Είχαμε αδυναμίες στο να προσλάβουμε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που αφορά στη τεχνική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Προσπαθήσαμε να τελειώσει η χρονιά με τα δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Σε εξέλιξη είναι ήδη το νέο νομοσχέδιο για το Τεχνολογικό Λύκειο. Αυτό θα αλλάξει εντελώς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΠΑΛ, επομένως το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Δεν μπορώ να πω κάτι, εκτός του ότι θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση. Η λειτουργία μπαίνει στον ευρύτερο σχεδιασμό για την τεχνική εκπαίδευση».