Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, ένας χώρος γεμάτος από ντόπια παραδοσιακά προϊόντα της κρητικής γης, εγκαινιάστηκε χθες από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία αρχών, φορέων και πλήθους πολιτών.
Το Κέντρο που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεύσις Τουρ» στεγάζεται στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο «Μανουσάκη», που παραχώρησε ο Δήμος Ρεθύμνου ειδικά για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οίκημα, το οποίο θα λειτουργεί με σκοπό τη διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της κρητικής διατροφής, την προώθηση και εξασφάλιση κατανάλωσης των προϊόντων της κρητικής παραγωγής, τη διαφύλαξη των παραδοσιακών καταναλωτικών προτύπων, την πιστοποίηση προϊόντων, χώρων και δομών που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης κρητικών προϊόντων με το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ».
Η δημιουργία της δομής έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη και οργανωμένη προβολή και προώθηση της κρητικής διατροφής εντός και εκτός Κρήτης, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Στα χθεσινά εγκαίνια παραβρέθηκαν εκτός από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη οι αντιπεριφερειάρχες Μαρία Λιονή και Θεανώ Βρέντζου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, περιφερειακοί-δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αντιπροσωπεία από την Κύπρο, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων κ.α.
Στη συνέχεια στο χώρο προσφέρθηκε κέρασμα με τοπικά εδέσματα, ενώ σεφ της κρητικής κουζίνας μαγείρεψαν επί τόπου και σέρβιραν φαγητά-προϊόντα, που έχουν πιστοποιηθεί με το brand name «ΚΡΗΤΗ».
Σκοπός και στόχος του νεοσύστατου κέντρου είναι η προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων για την εξέλιξη του νησιού σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό. Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας παράλληλα με τις θεματικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνει σε συνεργασία με το κρητικό σύμφωνο, την αγροτοδιατροφική σύμπραξη και άλλους φορείς της Κρήτης, θα διαθέτει μόνιμη έκθεση τοπικών προϊόντων με επτά θεματικές γωνιές:
• την κρητική δίαιτα,
• τον κρητικό αμπελώνα,
• την ελιά και το ελαιόλαδο,
• τα λαχανικά και τα χόρτα,
• τα όσπρια και τα φρούτα,
• τα κρητικά βότανα, τα δημητριακά και τα προϊόντα ζύμης,
• καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα ζωικής παραγωγής.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Θεωρούμε ότι μπορούμε να αναδείξουμε την κρητική γαστρονομία, τα προϊόντα της Κρήτης από την ενδοχώρα του νησιού. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δήμαρχο και όλους αυτούς που συνέβαλλαν στο να λειτουργήσει αυτό το κέντρο στην Περιφέρεια του Ρεθύμνου. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τη νέα πρότασή μας για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του είναι ότι ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Κρήτης και μέσα από όλες τις διοργανώσεις μπορούμε να αναδείξουμε την πλούσια κρητική διατροφή».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου που κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας εδώ στο Ρέθυμνο, στην Αργυρούπολη που πέρα από την ιστορία της και το φυσικό της κάλλος, μέσα από τη διαφήμιση και την προβολή της Περιφερείας θα γίνει προορισμός και για τον πολιτισμό της σε ότι αφορά την κρητική διατροφή και την γαστρονομία. Έχουμε ένα παραδοτέο από το πρόγραμμα, που είναι η μελέτη βιωσιμότητας, που παρουσιάστηκε στους εταίρους και σε εμάς -πως δηλαδή αυτό το Κέντρο θα γίνει βιώσιμο και για την Κρήτη και για ολόκληρη τη περιοχή της Αργυρούπολης. Όπως μας είπε και ο περιφερειάρχης σε συνεργασία με το Δήμο θα ετοιμάσουμε μελέτες για μια συνολική ανάπλαση της Αργυρούπολης, αφού η περιοχή θα είναι νούμερο ένας προορισμός για όλη την Περιφέρεια Κρήτης».
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέτζου ανέφερε: «Εγκαινιάσαμε ένα χώρο αφιερωμένο στην κρητική γαστρονομία. Ένα χώρο, ο οποίος θα αποτελέσει το μηχανισμό υποστήριξης και ανάδειξης και διατήρησης της κρητικής γαστρονομίας. Είναι μόνο το πρώτο βήμα όσον αφορά το Κέντρο Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος χώρος, ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ανάδειξης της κρητικής διατροφής».
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Αυτό το εξαιρετικό κτίριο εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς. Και έτσι η Αργυρούπολη δεν θα ακούγεται μόνο για τα νερά της και το φυσικό της κάλλος. Θα ακούγεται όμως και για το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών και για την γαστρονομία. Και νομίζω ότι εδώ μέσα συμπυκνώνεται η προσπάθεια, ο κόπος και ο πολιτισμός του Κρητικού. Η πιστοποίηση των προϊόντων μας είναι το ζητούμενο και το μεγάλο αίτημα της εποχής. Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι, γιατί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης στεγάζεται στην Αργυρούπολη, στον δικό μας Δήμο. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή την επιλογή και θέλω να πω ότι για το κακό φτάνει ένας, ενώ για το καλό χρειάζονται πολύ να συνεργάζονται συνέχεια και αδιακόπως και αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Το κέντρο πλαισιώνεται με τις παρακάτω δράσεις:
1. Την τοπική γαστρονομική παράδοση: προώθηση της κρητικής διατροφής ως τρόπος ζωής.
2. Την υγεία: συμβολή της κρητικής διατροφής στην βελτίωση του επιπέδου υγείας, ως μέσο θεραπείας αλλά και πρόληψης.
3. Τα τοπικά προϊόντα: βελτίωση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων μέσω της στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής (σε παραγωγή, μεταποίηση, διανομή).
4. Το περιβάλλον: θα προωθηθεί η «πράσινη ανάπτυξη» του νησιού, προβάλλοντας την Κρήτη ως έναν τόπο με καθαρό περιβάλλον και μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου παράγονται μοναδικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα.
5. Τον πολιτισμό: θα προωθηθεί η κρητική διατροφή ως αναπόσπαστο κομμάτι του κρητικού πολιτισμού και θα συνδεθεί με τις τοπικές αξίες.
6. Τον τουρισμό: θα προωθηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός στο νησί, βασισμένος στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και την κρητική κουζίνα.
Η δομή του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, κεφαλαιοποιώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δράσης της Περιφέρειας Κρήτης, θα λειτουργεί ως «φάρος» της κρητικής διατροφής, για ολόκληρη την Περιφέρεια αποσκοπώντας στο να αποτελέσει την «ομπρέλα» κάτω απ’ την οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι τοπικές πρωτοβουλίες που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Χαράζοντας μια κοινή και ολοκληρωμένη πολιτική, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, θα δουλέψει για την αύξηση της ζήτησης για τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ποιότητα της προσφοράς τους, αντίστοιχα, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας καλείται να οργανώσει ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για την οργανωμένη προώθηση της κρητικής διατροφής σε κάθε επίπεδο: Στο εσωτερικό, στην Κρήτη, στο εξωτερικό, δικτυώνοντας, επιμορφώνοντας, και εκπαιδεύοντας ομάδες πληθυσμού και επαγγελματιών, προσφέροντας τους χώρους του για εκδηλώσεις και στοχευμένες ενέργειες, φιλοδοξώντας να γίνει το σημείο αναφοράς της Κρήτης σε ότι αφορά την τοπική διατροφή και τα προϊόντα της.