Το Ρέθυμνο για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στο επίκεντρο της προβολής της κρητικής διατροφής, των παραδοσιακών προϊόντων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» άνοιξε χθες τις πύλες της στο Δημοτικό Κήπο και για μια εβδομάδα οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κρητικό κρασί, να δοκιμάσουν τα ντόπια προϊόντα, να παρακολουθήσουν τον τρόπο παραγωγής τους και να διασκεδάσουν με τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στη γιορτή.
Βασικός στόχος των διοργανωτών, του Δήμου Ρεθύμνου, της Περιφερειακής Ενότητας και του Επιμελητηρίου, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσίες, συμμετοχή σε σεμινάρια εκτέλεσης τοπικών παραδοσιακών συνταγών και καλλιτεχνικά δρώμενα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της «Κρητικής διατροφής». Οι εκθέτες, παραγωγοί του Ρεθύμνου και άλλων περιοχών της Κρήτης, αναδεικνύουν τον κρητικό πλούτο, με τοπικά προϊόντα όπως μέλι, τυρί, ελαιόλαδο, φραγκόσυκα, χαρούπι, παξιμάδι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ενώ από μια γνήσια κρητική γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει το καλό κρασί και η παραδοσιακή τσικουδιά.
Η έκθεση τοπικών προϊόντων και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε απόγευμα στις 19.00 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.
Αναλυτικά
Η διατροφική αξία των ντόπιων προϊόντων «παντρεύεται» με τον κρητικό πολιτισμό
• Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι και την Παρασκευή
«Η κρητική διατροφή είναι μακροζωία, γιατί ‘ναι μάνα Κρήτης γης και έχει μεγάλη αξία», με την μαντινάδα αυτή του μαντιναδολόγου Γιάννη Λιονή, η αντιδήμαρχος Τουρισμού -Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη, άνοιξε χθες την εκδήλωση της 2ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής που θα διαρκέσει μια ολόκληρη εβδομάδα στο Ρέθυμνο. Με σημείο αναφοράς το Δημοτικό κήπο της πόλης, κρητικοί παραγωγοί, στην πλειοψηφία τους Ρεθεμνιώτες παρουσιάζουν σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες τα προϊόντα τους. Προϊόντα της κρητικής γης, άγνωστα αρκετά από αυτά για πολλούς, τα οποία έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες.
Επισκέπτες που έρχονται σε επαφή απευθείας με τον παραγωγό, ενημερώνονται για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, αλλά και για την υψηλή διατροφική τους αξία. Μια γιορτή που «δένει» αρμονικά τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, προβάλλοντας και προωθώντας παράλληλα τον κρητικό πολιτισμό.
Μια εκδήλωση που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Δήμο και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Εκτός από τα 27 περίπτερα με τοπικά προϊόντα, η γιορτή περιλαμβάνει και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, τα παιδιά μέσα από ψυχαγωγικά προγράμματα θα μπορούν να γνωρίσουν μέσα από το παιγνίδι και τη μουσική το διατροφικό πλούτο του νησιού.
Τα χθεσινά εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εκδήλωσης που αναδεικνύει τόσο την κρητική διατροφή όσο και τον πολιτισμό του νησιού: «Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται στο Ρέθυμνο για την κρητική διατροφή, για την ανάδειξη του πλούτου της Κρήτης και τη σύνδεση με το τουριστικό μας προϊόν. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους εκθέτες και τους συμμετέχοντες. Πραγματικά είναι μία μεγάλη γιορτή για την Κρήτη. Ξεκινάμε από το Ρέθυμνο, θα πάμε στα Χανιά, θα οργώσουμε την Κρήτη για να αναδείξουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα. Στόχος να δείξουμε τα δικά μας προϊόντα σ’ όλους τους ντόπιους, σ’ όλους τους ξένους», τόνισε.
Αρχές και φορείς του τόπου ήταν παρόντες στην χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση, καθώς επίσης και πολλοί ρεθεμνιώτες και ξένοι επισκέπτες. Τα εγκαίνια της γιορτής πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ανέφερε: «Έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε τη 2η Γιορτή Κρητικής Διατροφής που γίνεται στο Δημοτικό κήπου Ρεθύμνου. Μία συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνου και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Είναι μία γιορτή, ένα φεστιβάλ, μία εκδήλωση που γίνεται για τους δημότες και τους πολίτες της Κρήτης. Η περιφέρεια δίνει μεγάλο βάρος στον πρωτογενή τομέα και στην διατροφική αξία της κρητικής διατροφής. Εκθέτουν κυρίως ρεθεμνιώτες παραγωγοί, αλλά και από το Ηράκλειο και από τα Χανιά. Ευελπιστούμε να έχει και φέτος επιτυχία όπως είχε και πέρυσι».
«Η κρητική διατροφή είναι ένα πολύ ισχυρό εμπορικό και ποιοτικό εργαλείο. Είναι ένα άυλο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Μπορούμε μ’ αυτό το σύνθημα καλύτερη διατροφή- κρητική διατροφή να κατακτήσουμε αγορές, να αναδείξουμε τα προϊόντα μας και τον κόπο των ανθρώπων της Κρήτης, την επιχειρηματικότητά τους και παράλληλα να γευτούμε ωραίες νότες πολιτισμού από αξιόλογους καλλιτέχνες σε μία πολύ μεγάλη ποικιλία ρευμάτων και τεχνοτροπιών που νομίζω ότι κανείς δεν θα μείνει παραπονούμενος. Ελπίζω οι χιλιάδες επισκέπτες μας, όπως κάθε χρόνο να γίνουν οι καλοί πρεσβευτές του Ρεθύμνου, των προϊόντων και των ανθρώπων του. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ακριβώς για να καταδείξουμε ότι στο Ρέθυμνο ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Μέσα από τη συνεργασία προκύπτουν τα καλά αποτελέσματα και ήδη το Ρέθυμνο όπως και η υπόλοιπη Κρήτη, έχει μία πολύ καλή τουριστική παρουσία και μπορούμε να χτίσουμε και ένα καλύτερο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια, αρκεί να σεβόμαστε τον επισκέπτη μας, την παράδοση ξεδιπλώνοντας τις αρετές μας», τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Η κυρία Πεπή Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος Τουρισμού, κάλεσε τους κρητικούς να συμμετέχουν στην γιορτή της πόλης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μία γιορτή που έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν και σήμερα έχουμε τη χαρά να συνεχίσουμε εμείς. Ξεκινάμε πάντα με μία κρητική μαντινάδα και τελειώνουμε με μία κρητική μαντινάδα που περιέχει όλες τις ευχές. Θα περιμένουμε λοιπόν όλη την Κρήτη στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό κήπο αλλά και σε όλη την πόλη, στους δρόμους, τις πλατείες για να γιορτάσουμε όλοι μαζί με τον κρητικό και αυτά που παράγει από τη μάνα γη».
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος Γιώργος Γιακουμάκης είπε: «Σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια γίνεται για μία ακόμα χρονιά η γιορτή της κρητικής διατροφής. Εχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά και μία πολύ καλή παρουσίαση όλων των προϊόντων αυτών και των επιχειρήσεων και εκτιμούμε ότι θα δώσει μία άλλη διάσταση σ’ όλες αυτές τις επιχειρήσεις».
19:30
Παιχνίδια αισθήσεων και κινητικά. Ζωγραφική στο σώμα (Body Painting).
Χειροτεχνία ομαδική με όγκο από γκοφρέ χαρτί.
20:00
Παρουσίαση Αμαριώτικης Κουζίνας με κέρασμα των επισκεπτών από τον Αγροτουριστικό πολυχώρο Πάνακρον.
Έκθεση τοπικών προϊόντων. Παραδοσιακή καντάδα στο Δημοτικό Κήπο από Αμαριώτες μερακλήδες.
21:00
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το κρητικό συγκρότημα Αρκάδι και τον Μπάμπη Αγγελάκη με το συγκρότημά του. Συμμετέχει ο πολιτιστικός σύλλογος Μέρωνα με καντάδες και τραγούδια της Κρήτης.
22:00
Συναυλία με το μουσικό σχήμα Pass a Tempo με έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Χριστουλάκη:ακορντεόν – τραγούδι, Δημήτρης Καζιάλες: κιθάρα – τραγούδι, Ελένη Περπιράκη: πιάνο – κρουστά, Χρυσός Καβούνης: κιθάρα.
19:30
Μουσικοκινητικά παιχνίδια, καλωσόρισμα. Διαδραστικό πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες από το σύλλογο Αρχελων.
20:00 Χαρούπι: Η σοκολάτα της Κρήτης.
Βιωματική γνωριμία με τη χαρουπιά και τα προϊόντα της από τη Δέσποινα Μαθιουδάκη.
21:00
Παρασκευή και μαγείρεμα παραδοσιακών κρητικών ζυμαρικών από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
21:30
Συναυλία με το Νίκο Συνολάκη και το συγκρότημά του, Κώστας Κορδατζάκης, λύρα, Γιώργος Χαλκιαδάκης, λαούτο.
19:00
Χειροτεχνία – ζωγραφική με σφραγίδες από φρούτα. Αφήγηση παραμυθιού και απόδοσή του από τα παιδιά με ζωγραφική (ξυλομπογιές).
19:30
Θεατρική παράσταση «Νιάρα» από την ομάδα Hippo theater group.
Η Νιάρα δεν ήταν μια τυχαία γάτα. Είχε βάσιμες υποψίες ότι οι πρόγονοί της ήταν σπουδαίοι… Η ομάδα HΙPPO αναμειγνύοντας στοιχεία σωματικού θεάτρου, μουσικού βαριετέ, και ποικίλων άλλων εκφραστικών μέσων παρουσιάζει την ξέφρενη μουσική κωμωδία Νιάρα, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Νίκου Τσιώτσου. Θέμα η αυτογνωσία. Ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι – εκπαιδευτικό δράμα που εξερευνά το φαινόμενο του bullying (εκφοβισμός, βία από παιδί σε παιδί). Απευθύνεται σε ηλικίες από 4 χρονών και άνω.
20:30
Πρακτικό εποπτικό μάθημα για το αληθινό ψωμί από την κυρία Μαλάμω Μηλογιαννάκη.
Με αλεύρι ολικής άλεσης, φυσικής καλλιέργειας και φυσικό προζύμι που μαθαίνουμε να δημιουργούμε. Άνοιγμα φύλλου και ιδέες για υγιεινότερη μαγειρική. Κυρίες από τον Αγροτουριστικό πολυχώρο Πάνακρον δημιουργούν και προσφέρουν παραδοσιακές πίτες.
21:00
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Ερωφίλη και τους Νίκο Σφακιανάκη και Μανώλη Σκουτέλη.
21:30
Συναυλία με τους Finale Project.
Μουσικό οκταμελές σχήμα με αγάπη και μεράκι για την μουσική. Η ονομασία του προέρχεται από τον μουσικό όρο φινάλε και πρότζεκτ, που σημαίνει προβολή της παράστασης. Το είδος μουσικής που παίζουν απευθύνεται σε όλους μιας και τα ακούσματα που έχουν είναι ποπ και λαϊκή μουσική. Συντελεστές: Χριστόδουλος Παπαδάκης – τραγούδι και ιδρυτής, Κατερίνα Σακκα – τραγούδι, Λευτέρης Παπαδάκης – πλήκτρα, Μάνος Ναζλής -ντραμς, Αντρέας Κυριακόπουλος – κρουστά, Γιάννης Μαραγκουδάκης – μπάσο, Μαρία Αναγνωστοπούλου – σαξόφωνο, Μάνος Κουμιωτάκης – ηλ. κιθάρα, μπουζούκι.
• Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός» και παρουσίαση από ειδικούς για την αρχαία κρητική διατροφή θα πραγματοποιηθεί από το περιοδικό «Ην-Ων».
• «Ποιητικός αυτοσχεδιασμός», απαγγελία μαντινάδων από το Σύλλογο Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς».
• Πρόγραμμα της παιδικής γωνιάς δημιουργίας επιμελείται το «Αερόστατο». Στο παιδικό πρόγραμμα συμμετέχουν και οι «Μανούλες Ρεθύμνου».