Με τους καλύτερους οιωνούς για τη βελτίωση της συνεργασίας πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα το 4ο Παγκρήτιο Forum προώθησης Κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.
Το γεγονός αυτό έδωσε για άλλη μια φορά την ευκαιρία σε ξενοδόχους/ διευθυντές ξενοδοχείων και εκπροσώπους σούπερ μάρκετ/ χώρων καφεστίασης και δικτύων διανομής, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με παραγωγούς και μεταποιητές τοπικών αγροτικών προϊόντων, διερευνώντας τη δυνατότητα μεταξύ τους συνεργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή διοργάνωση μετείχαν περισσότεροι από 190 παραγωγοί/μεταποιητές, 30 εκπρόσωποι σούπερ μάρκετ/ χώρων καφεστίασης και δικτύων διανομής και 37 ξενοδοχειακοί όμιλοι που εκπροσωπούν 84 ξενοδοχεία της Κρήτης.
Στόχος της προσπάθειας είναι οι ανάγκες των ξενοδοχείων σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα να καλύπτονται από την τοπική παραγωγή και ταυτόχρονα να δίνεται η ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τ’ αυθεντικά προϊόντα της Κρητικής διατροφής.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η φετινή εκδήλωση διήρκησε δύο ημέρες, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η λειτουργία του παρατηρητηρίου προϊόντων, μια καινοτομία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς να παρακολουθούν τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και να προσαρμόζουν την παραγωγή τους. Τα αναλυτικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο site του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (www.ebeh.gr) και η λίστα του παρατηρητηρίου θα ανανεώνεται τακτικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προσφοράς και της ζήτησης.
Το «Παγκρήτιο Forum προώθησης Κρητικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής», διοργανώνεται από τα τέσσερα Επιμελητήρια Κρήτης σε συνεργασία με τις Ενώσεις Ξενοδόχων του νησιού και με την υποστήριξη και άλλων φορέων.
«Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο forum αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, γιατί αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε σοβαρές βάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισημαίνοντας ότι «κάθε χρόνο κλείνονται καινούργιες συμφωνίες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι συμβάλλουμε όλοι μαζί στην αλλαγή της νοοτροπίας για τον τρόπο αντιμετώπισης του τοπικού παραγωγικού μας πλούτου».
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Παναγιώτης Ζερβουδάκης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος και τόνισε ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να αποδώσει καρπούς η συνεργασία.
Στη φετινή καινοτομία, το παρατηρητήριο προϊόντων, αναφέρθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Παράσχος Τζόρβας υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει τους παραγωγούς να παρακολουθούν τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και να προσαρμόζουν την παραγωγή τους».
Ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή και τη συνεχώς βελτιούμενη συνεργασία με τους παραγωγούς, δηλώνουν οι ξενοδόχοι και οι διευθυντές ξενοδοχείων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι παραγωγοί προσέρχονται πλέον στις συναντήσεις αυτές έχοντας βελτιώσει την ποιότητα, την τεχνογνωσία και τη συσκευασία των προϊόντων τους. Αναγνωρίζουν επίσης ότι πρέπει ν’ αυξηθεί η κατανάλωση κρητικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, αν και έχουν διευρυνθεί τα περιθώρια συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κώστας Δαμαβολίτης.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Κατά την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.000 συναντήσεις, πέρυσι αυξήθηκαν στις 6.000.