Το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου συνεχίζει και φέτος την παράδοσή του να συμμετέχει σε προγράμματα e-twinning , κατορθώνοντας να φτάσει στα 30. Τα e-twinning projects λαμβάνουν χώρο στον κυβερνοχώρο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συναντιούνται και συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές προάγεται η εκπαιδευτική καινοτομία και η δημιουργικότητα, διευκολύνεται η επικοινωνία ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών χωρών, προωθείται η συνεργασία των ευρωπαΪκών σχολείων και η χρήση της τεχνολογίας μέσω σύγχρονων web2.0 εργαλείων.
Στο σχολείο μας τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν έξι προγράμματα e-twinning. Δύο από αυτά ενδυνάμωσαν τις σχέσεις των μαθητών μέσα από την γιορτή των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα το Les étoiles européennes και Christmas Wishes Exchange.
Μία θεματική που απασχόλησε ιδιαιτέρως τους μαθητές ήταν οι διαφορετικές καθημερινότητες τους. Μέσα από αυτά τα προγράμματα οι μαθητές γνώρισαν τις δραστηριότητες άλλων συμμαθητών τους και τις συνέκριναν με τις δικές τους. Οι κοινές δράσεις συνέβαλαν στην αντίληψη πως τα σύνορα δεν χωρίζουν τους ανθρώπους και πως υπάρχουν κοινές αξίες και ιδανικά που διαμορφώνουν ποικίλες ταυτότητες ύπαρξης και συνύπαρξης. Κατά το δεύτερο τετράμηνο η καθηγήτρια γαλλικών Εμμανουέλα Καραπιδάκη πραγματοποίησε το πρόγραμμα Discuter la vie quotidienne en FLE.
Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς,με ποικίλες δράσεις η καθηγήτρια αγγλικών Αναστασία Ρηγάκη πραγματοποίησε το e-twinning projec «Τhrough Teens Lenses»,όπου όχι μόνο παρήχθησε πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού από τους μαθητές αλλά τους δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουν,να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομηλίκους τους από άλλες πέντε χώρες σε πραγματικό χρόνο μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες του etwinning, του skype και του whatsapp. Παράλληλα όλο το υλικό από τις δράσεις των έξι σχολείων αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού που επισφράγισε την όμορφη συνεργασία. Ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Σιπητάνος πραγματοποίησε πρόγραμμα e-twinning για τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και πρόγραμμα σχετικό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο βασισμένο σε αρχαιο-ελληνικούς μύθους με τίτλο Technomythology. Μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης, οι μαθητές από Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβακία, έφτιαξαν λογότυπα(Logos), avatar (γραφικές αναπαραστάσεις χρηστών) για να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομενα, εννοιολογικούς χάρτες, ηλεκτρονικά ημερολόγια και συνέθεσαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο 152 σελίδων με την κάθε χώρα να εικονογραφεί τις ιστορίες της άλλης.
Τα e-twinning προγράμματα Through Teens’ Lenses και Technomythology παρουσιάστηκαν στην τελική γιορτή του σχολείου στις 20 Ιουνίου, όπου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιλήφθηκαν τη δυναμική αυτών των προγραμμάτων.
Οι καθηγητές
Αναστασία Ρηγάκη
Κωνσταντίνος Σιπητάνος