Στα θρανία αναμένεται να καθίσουν τον επόμενο μήνα περισσότεροι από διακόσιοι εκπαιδευτικοί σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας.
Πρόκειται για την υλοποίηση ενός προγράμματος στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η περιφέρεια Κρήτης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας στα σχολεία.
Το έργο θα υλοποιηθεί με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες κατά το σχολικό έτος 2019-2020 και περιλαμβάνει σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων έρευνα σε ζητήματα προαγωγής της ασφαλούς μετακίνησης στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, καθώς και μαθητικές δράσεις για την προαγωγή της ασφαλούς μετακίνησης με τρόπο φιλικό στις μικρές ηλικίες.
Η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια των παιδιών είναι το πρώτο βήμα για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, γι’ αυτό και η ένταξη τους ως βασικό μάθημα του προγράμματος σπουδών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια αποτελεί βασικό αίτημα της σχολικής και όχι μόνο κοινότητας. Η εκπαίδευση και η μάθηση των κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής, πως δηλαδή τα παιδιά θα κινούνται αρχικά ως πεζοί στον δρόμο και πως θα συμπεριφέρονται σε σχέση με τους άλλους χρήστες του δικτύου, ήδη από τη νηπιακή ηλικία και με συνεχή καθοδήγηση μέχρι και το λύκειο, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία της κυκλοφορίας και κυρίως στην ίδια την ασφάλεια τους. Καθοριστικός ωστόσο είναι ο ρόλος των ίδιων των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει μαζί με τα παιδιά να μαθαίνουν, αν δεν γνωρίζουν, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας δίδοντας το καλό παράδειγμα και εφαρμόζοντας στην πράξη τα όσα τα παιδιά διδάσκονται.
Ωστόσο η απουσία εξειδικευμένων γνώσεων αλλά κυρίως τεχνικών και πρακτικών από πλευράς εκπαιδευτικών δημιούργησε την ανάγκη για επιμόρφωση τους, ώστε να μπορούν με επάρκεια να μεταδώσουν στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για τα ζητήματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Χθες στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία της επίκουρης καθηγήτριας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και διευθύντριας του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας Μαρίας Παπαδακάκη, του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Παρασύρη, των προϊσταμένων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, εκπροσώπων των δήμων του νομού, του ΕΚΑΒ και της Τροχαίας, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις και τις ενέργειες τους για την υλοποίηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και στους τέσσερις νομούς του νησιού, αρχής γενόμενης από τον επόμενο μήνα, ενώ ο στόχος είναι οι δράσεις αυτές να έχουν συνέχεια. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μετά την επιμόρφωση τους θα υλοποιήσουν προγράμματα στα σχολεία σε συνεργασία με διάφορους φορείς, ενώ σε επίπεδο νομού σχεδιάζονται δυο εκδηλώσεις σε Ρέθυμνο και Μυλοπόταμο.
Σε σχετικές δηλώσεις της η Μαρία Παπαδακάκη, επίκουρη καθηγήτρια ΕΛΜΕΠΑ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, ανέφερε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα αυτό καθώς τα τελευταία χρόνια τείνουν οι κυβερνήσεις να επιδιώκουν να εισαχθεί το μάθημα αυτό, πιλοτικά στην αρχή και στη συνέχεια να εδραιωθεί ως μάθημα, το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει και μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα στην κυβέρνηση ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των νέων παιδιών και να αυξηθεί η ασφάλεια στους δρόμους. Αυτό το δίνουν στα χέρια των εκπαιδευτικών χωρίς να τους έχουν προετοιμάσει εκ των προτέρων, που σημαίνει ότι έχουν μια βάση με τα εργαλεία που δίνουν στους εκπαιδευτικούς και αναφέρομαι στην πλατφόρμα του υπουργείου Μεταφορών, το γνωστό e drive, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να δίνουμε κάτι στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν χωρίς να ξέρουν πώς να το κάνουν. Εδώ έρχεται το εργαστήριο μας και προσπαθήσει να αναπτύξει ένα πακέτο εκπαιδευτικό μέσα από το οποίο να μεταδίδονται γνώσεις στους εκπαιδευτικούς, κυρίως παιδαγωγικής φύσεως, που θα μπορούν μόνοι τους να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιοποιούν τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στην τάξη τους. Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή του πιλοτικού μαθήματος βλέπουμε τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αναζητούν διαρκώς τους ειδικούς, τον ειδικό αστυνομικό, τον πυροσβέστη, το ΕΚΑΒ, το εργαστήριο μας στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπους να διδάξουν το μάθημα αυτό. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε ώστε να υλοποιήσουν το μάθημα με σωστές μεθόδους, να ξέρουν στη δική τους τάξη τι ταιριάζει στους μαθητές τους, τι ανάγκη έχουν που υστερούν οι μαθητές τους και να επιλέξουν την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνικές πρακτικές για να παρέμβουνε αποτελεσματικά και με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών τους.
Η επιμόρφωση θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα γίνεται σταδιακά από νομό σε νομό. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν μικρά πρότζεκτ στην τάξη και στο τέλος θα κλείσει το πρόγραμμα με τοπικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις, ενώ θα παρουσιαστεί η δουλειά τους και θα βραβευτούν. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 200 εκπαιδευτικοί».
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου Γιάννης Παρασύρης υποστήριξε: «Έχουμε υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα θέματα της οδικής ασφαλείας. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα υλοποιήσουν πρότζεκτ στις σχολικές τους μονάδες, θα γίνουν και διαγωνισμοί και την άνοιξη έχουμε προγραμματίσει να γίνουν εκδηλώσεις στην περιφερειακή ενότητα, στον δήμο Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό γιατί όλοι γνωρίζουμε τα σοβαρά ζητήματα οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα λόγω των τροχαίων συμβάντων που σημειώνονται στο νησί. Είμαστε ευτυχείς που αυτή την πρακτική της περιφέρειας Κρήτης την υιοθετεί και το υπουργείο Παιδείας και από όσο ξέρουμε προτίθεται να εντάξει το μάθημα της οδικής ασφάλειας στο αναλυτικό πλέον πρόγραμμα των σχολείων και αυτό είναι πολύ θετικό. Εμείς θα κάνουμε συνάντηση εργασίας για να συντονίσουμε τις δράσεις μας με τους δήμους και τους φορείς για τα θέματα οδικής ασφάλειας. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί θα πρέπει οι δράσεις αυτές να έχουν συνέχεια, έτσι ώστε να έχουμε το κατάλληλο αποτέλεσμα.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα γίνουν για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθώς και από στελέχη φορέων που έρχονται σε επαφή με τη σχολική κοινότητα. Είναι δράσεις επιμόρφωσης γιατί θέλουμε εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους για να «τρέξουν» με την καθοδήγηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που συντονίζει τις δράσεις αυτές».