Έντονες είναι οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει σε προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση εν όψει και του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Μάιο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο πολιτική εκδήλωση με ομιλητές τη βουλευτή βόρειου τομέα Αθήνας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό, παρουσία φίλων και στελεχών του κόμματος.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια με βασική στόχευση την ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική συμμαχία έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες μια μεγάλη εκστρατεία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης. Κάνουμε συνελεύσεις ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο σκοπός είναι ακριβώς να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μέσα στην προοπτική του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τον Μάιο. Ο ΣΥΡΘΖΑ αυτή τη στιγμή εκφράζει τον κεντρικό κορμό του ευρύτερου προοδευτικού αριστερού χώρου. Έχουν περάσει επτά μήνες από τις εκλογές και από το ίδιο βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι το ποσοστό 31.5% ήταν μια διπλή εντολή του λαού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός ότι είναι ο κεντρικός κορμός του προοδευτικού χώρου στη χώρα μας και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αριστερό προοδευτικό κόμμα. Ήταν μια εντολή για ισχυρή αντιπολίτευση, κάτι που κάνουμε και στη βουλή και στην κοινωνία και στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα με μια κυβέρνηση της ΝΔ που καθημερνά φέρνει μέτρα που είναι ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα, στα εργασιακά δικαιώματα, στην υγεία, την παιδεία και σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα εντολή για διεύρυνση και ανασυγκρότηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο από κοινού με Προοδευτική Συμμαχία και κάναμε δημοκρατικό κάλεσμα- συμμέτοχης-ένταξης στοω ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στην πορεία προς το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα δυνατό, μαζικό ριζοσπαστικό κόμμα που να μπορεί να δώσει αυτές τις προγραμματικές θέσεις για το μέλλον που χρειάζεται η χώρα μας και να μπορέσουν να εκφράσουν μια δημοκρατική πλειοψηφία».
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε: «Μας ενδιαφέρει σε αυτή την περίοδο που δρομολογούνται οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες και να συζητήσουμε μαζί τους πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ανασυγκρότηση του ΣΥΙΡΖΑ και προγραμματική και οργανωτική που θα δώσει τη δυνατότητα και να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και το αξιακό και ταυτοτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους ανιδιοτελείς που θέλουν να στρατευτούν σε μια συλλογική προσπάθεια να έχουν λόγο και ρόλο και να μπορέσουν να πυκνώσουν τις γραμμές σε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές με μεγαλύτερη αξιοπιστία την κυβερνητική ευθύνη της χώρας».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης η κ. Ξενογιανακοπούλου απαντώντας σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση Μτησοτάκη θερίζει τις θύελλες των ανέμων της μισαλλοδοξίας και της ισοπέδωσης που είχε η ίδια σπείρει ως αντιπολίτευση. Ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε ξεσηκώσει τα δικά της στελέχη σε όλη την Ελλάδα σε μια ρητορική μίσους, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας και πολύ εύκολα τότε κατηγορούσε για τα πάντα τον ΣΥΡΖΙΑ. Όταν έγιναν εκλογές «προσγειώθηκε» η ΝΔ στην πραγματικότητα. Ανακάλυψε ότι υπάρχει γεωπολιτικό θέμα, το οποίο δημιουργεί το προσφυγικό κύμα. Κατάργησε το υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής και μετά από 7 μήνες όταν έφτασε σε έκρηξη και αδυναμία χειρισμού το πρόβλημα, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έκανε λάθος και να το επανασυστήσει και δυστυχώς ακόμα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με όρους ανθρωπιστικούς και αποτελεσματικούς γιατί η ίδια είναι εγκλωβισμένη στις αντιδράσεις των δικών της στελεχών. Γι’ αυτό βλέπουμε σπασμωδικές ενέργειες και ανεπάρκεια που έχει οδηγήσει στο να έχει τετραπλασιαστεί ο πληθυσμός των προσφύγων στα νησιά κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες και χωρίς μια προοπτική αντιμετώπισης του θέματος».