Τα ζητήματα σχολικής στέγης, η λειτουργία των υπό ανέγερση σχολείων, αλλά και του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου, του οποίου η ίδρυση εκκρεμεί προς δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβέρνησης, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου, της ΕΛΜΕΡ και της ΕΛΤΕΕΡ. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την εντολή του υπουργού Παιδείας να αποσταλούν έως τις 18 Φεβρουαρίου οι προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, σχετικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων, είτε αυτές αφορούν ιδρύσεις νέων σχολείων ή και συγχωνεύσεις.
Στο τραπέζι της συζήτησης κυριάρχησαν οι προτάσεις που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο και αφορούν τη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου, για το οποίο υπήρχε δέσμευση για τη σύστασή του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να υπογραφεί γι’ αυτό και αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση για την στέγαση των μαθητών ήδη από τον Σεπτέμβριο. Η σχολική κοινότητα αναζητά την καλύτερη προοπτική για τους μαθητές, εξετάζοντας τα κριτήρια της εξυπηρέτησής τους, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένη λύση. Υπάρχουν σκέψεις για στέγαση των μαθητών σε χώρους του 4ου Γυμνασίου για τα θεωρητικά μαθήματα και στους χώρους του 1ου ΕΠΑΛ για τα εργαστήρια, ενώ εξετάζεται και η στέγασή τους στο κτίριο που μισθώνει ο Δήμος Ρεθύμνου στον κόμβο Αστιποπούλου, όπου έχει σχεδιαστεί να μεταφερθεί το 2ο ΕΠΑΛ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Παράλληλα, στο φάκελο που θα αποσταλεί στο υπουργείο, θα περιλαμβάνεται και το αίτημα για την δημιουργία νέου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου, το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, σε ειδικό χώρο που έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό το πανεπιστήμιο στον Δήμο Ρεθύμνου. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος, ωστόσο όπως τονίζουν όλοι οι φορείς, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να είναι οι ίδιοι σωστά προετοιμασμένοι και έτοιμοι έχοντας όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται -γνωρίζοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται από τα υπουργεία.
Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Γεωργαλής, ενημέρωσε την σχολική κοινότητα για τα νέα σχολεία τα οποία κατασκευάζονται και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργήσουν το νέο σχολικό έτος. Πρόκειται για το Γυμνάσιο -Λύκειο Ατσιποπούλου και το Γυμνάσιο-Λύκειο Σταυρωμένου. Ο ίδιος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια, προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και τα σχολεία αυτά να στελεχωθούν αφενός με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού και αφετέρου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.
Ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Κάναμε μια συνάντηση για να διευθετήσουμε ζητήματα σχολικής στέγης. Θέλουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο μακροπρόθεσμα έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στην τοποθεσία «Νησί», ωστόσο επειδή είχαμε ζητήσει και περιμένουμε τη δημοσίευση της ίδρυσής του σε ΦΕΚ, θέλουμε να έχουμε βρει κατάλληλο χώρο».
Σχετικά με τυχόν καταργήσεις σχολείων ο κ. Ταξάκης υποστήριξε: «Σε ό,τι αφορά τις καταργήσεις σχολείων, αναφορικά με το Γυμνάσιο Κράνας και Συβρίτου ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, θα αποφασίσει τι τελικά θα γίνει. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα σχολεία αυτά πέρυσι είχαν ζητήσει διετή αναστολή του προτεινόμενου λουκέτου. Παρά το γεγονός ότι σε αυτά φοιτά μικρός αριθμός μαθητών και δεν έχουν επαρκή αριθμό καθηγητών-είναι χαρακτηριστικό ότι στο γυμνάσιο Κράνας κανένας καθηγητής δεν έχει οργανική θέση-οι τοπικές κοινωνίες θεωρούν ότι είναι σημαντική η λειτουργιά τους στις περιοχές. Εμείς το έχουμε θέσει αυτό υπ’ όψιν του κ. Κλινάκη, ο οποίος μας είπε ότι μετά τις εκλογές και αφού είχε συνολική εικόνα για όλους τους Νομούς, θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Γεωργαλής μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Περιμένουμε τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ίδρυσης του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου. Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε βρει τον κατάλληλο χώρο για τους μαθητές. Κάναμε μια πρώτη συζήτηση και θα καταλήξουμε σε επόμενη συνάντηση. Παράλληλα ενημέρωσα την σχολική κοινότητα για τα νέα σχολεία, που θα λειτουργήσουν (Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου και Γυμνάσιο-Λύκειο Σταυρωμένου) και έχω ήδη επαφές με τις «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ) για να τους ενημερώσω έγκαιρα για τις ανάγκες μας. Μόνο για τα νέα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 140 νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τα 8 καινούρια εργαστήρια. Αυτά πρέπει να τα εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας. Εμείς δουλεύουμε έγκαιρα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, έτσι ώστε να έχουμε κάνει ό,τι απαιτείται και να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο».
Επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες
Εν τω μεταξύ το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, κατένειμε στους Δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων τους. Η κατανομή στους Δήμους του Ρεθύμνου έχει ως εξής:
Άγιος Βασίλειος: 12.554
Αμάρι: 8.703
Ανώγεια: 5.785
Μυλοπόταμος: 29.564
Ρέθυμνο: 112.418
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γ. Γεωργαλή, το ποσό για τον μητροπολιτικό δήμο δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του συνόλου των σχολικών μονάδων και παρά το αίτημα που είχε ο ίδιος καταθέσει με επιχειρήματα για αύξηση του μαθητικού πληθυσμού -που συνεπάγεται την αύξηση των αναγκών- αυτό φαίνεται πως δεν έγινε αποδεκτό. «Μας έστειλαν μια επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι είχαμε υποβάλλει αίτημα για αύξηση της δόσης, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί ακόμα μια έκτακτη επιχορήγηση για την προμήθεια των σχολείων με πετρέλαιο, την οποία περιμένουμε. Ωστόσο ευτυχώς με την εξοικονόμηση που έχουμε κάνει δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης καμία σχολική μονάδα».