Το Σχολικό Μουσείο συνεχίζει δυναμικά υπό νέα διοίκηση την πορεία του, υπό τη νέα Ομάδα Διαχείρισης που όρισε στις 5 Δεκεμβρίου 2019 ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης. Στην πρώτη της συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, η Ομάδα συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Στέλιος Σπανουδάκης, αντιδήμαρχος
Γραμματέας: Δέσποινα Μαυράκη
Υπεύθυνος Εκπ. Προγραμμάτων: Γιώργος Κανακάκης
Επιμελητής: Χάρης Στρατιδάκης
Μέλη: Βασίλης Βαμβακάς, Νίκος Κοτζάμπασης, Μανόλης Κρεβατσούλης, Μποτόνης Μποτονάκης.
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην Αμνάτο, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και ξεκίνησε με επιθεώρηση των έργων δημιουργίας Σχολικού Κήπου και Ζωοκηπίου στη βόρεια αυλή. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται με προσφορές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης και χορηγίες υλικών και εργασίας της εταιρείας «Σκυροδέμ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, του Ζαχαρία Λαγουδάκη και του Μανόλη Κοτζαμπασάκη.
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο και ενημέρωση για την εικοσαετή ιστορία του Μουσείου από τον Χάρη Στρατιδάκη. Τονίστηκε η μεγάλη προσφορά των εθελοντών, οι οποίοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους εκατό.
Ακολούθησε ο απολογισμός δράσης για το έτος 2019 από τον Γιώργο Κανακάκη, που περιλάμβανε εκπαιδευτικά προγράμματα για 1.000 περίπου παιδιά και τους συνοδούς τους εκπαιδευτικούς, με τη βοήθεια και της Αναστασίας Ματζουράνη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Στο σχολειό των γονιών μου και των παππούδων μου», να περπατήσουν στα σοκάκια του χωριού και να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τα σχολεία προέλευσης ήταν βασικά του νομού Ρεθύμνης, ενώ συμμετείχαν και κάποια σχολεία του Ηρακλείου και των Χανίων και ένα γυμνάσιο του Λασιθίου, στην ημερήσια εκδρομή του.
Οι ενήλικες που επισκέφτηκαν το Μουσείο για απλή ξενάγηση φτάνουν τους 500, από τους οποίους οι περισσότεροι αλλοδαποί σε γκρουπ, ενώ στην μεγάλη εκδήλωση του καλοκαιριού και στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «Αφανούς δασκάλου» συμμετείχαν περισσότεροι από 250 Ρεθεμνιώτες.
Το Μουσείο διοργάνωσε επίσης εκπαιδευτικό περίπατο για ενήλικες και οικογένειες, με τον τίτλο «Περίπατος στη φύση και στον πολιτισμό των χωριών Αμνάτος-Καψαλιανά-Πίκρης» με εξήντα συμμετέχοντες και εκπαιδευτική ξενάγηση στο Ρέθυμνο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εκπαίδευσης, με τον τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα», με ογδόντα συμμετέχοντες. Τέλος, σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και με το Β’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με πρόγραμμα αφιερωμένο στη γραφή.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο προγραμματισμός δράσης για το νέο έτος, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα, και περιλαμβάνει μεγάλη αναμνηστική εκδήλωση για την προσφορά του Ενιαίου Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Απριλίου στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται επίσης πέντε ακόμη ξεναγήσεις, η μία στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες στις πρώην επαρχίες του, για την εκπαιδευτική τους ιστορία, ως συνέχεια της περυσινής «Μάθε παιδί μου γράμματα».
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα καταβληθεί προσπάθεια επαύξησής τους, με την εμψύχωση τεσσάρων νέων, που έχουν ήδη σταθμιστεί. Πρόκειται για τα προγράμματα «Μάθημα στο Σχολικό Κήπο», «Μαθαίνοντας για τα ζώα στο Σχολικό Ζωοκήπιο», «Επεράσαμε όμορφα. Εκπαιδευτικός περίπατος στο Αμνατσανό φαράγγι» και «Ξεφυλλίζοντας και ζωντανεύοντας τα παλιά Αναγνωστικά». Έτσι τα διαφορετικά προσφερόμενα προγράμματα θα φτάσουν τα επτά, απευθυνόμενα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τον παιδικό σταθμό μέχρι και το λύκειο.
Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται επίσης η εκδήλωση του προσεχούς καλοκαιριού, που θα έχει ως θέμα της την προσφορά της Εκκλησίας στη ρεθεμνιώτικη εκπαίδευση. Κατά τη διάρκειά της θα αποκαλυφθεί σχετική εκπαιδευτική πινακίδα, προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και θα κυκλοφορήσει βιβλίο.
Τέλος, θα καταβληθεί προσπάθεια διεξαγωγής συνεδρίου το προσεχές φθινόπωρο ή το πολύ την μεθεπόμενη άνοιξη με θέμα την «Ιστορία της Κρητικής Εκπαίδευσης». Κι ακόμη το Μουσείο εκδώσει τα φυλλάδια «Τετράδιον Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης», «Τιμή στον αφανή δάσκαλο» και «Σχολικός Κήπος και Σχολικό Ζωοκήπιο: μια ιδέα τόσο παλιά αλλά και τόσο καινοτόμα».
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι προσφορές σε βιβλία, εκθεσιακό υλικό, αντικείμενα σχολικής εκπαίδευσης και ζώα για το Ζωοκήπιο (χελώνες, καναρίνια κ.ά.).
Το Σχολικό Μουσείο θα ήθελε να ευχαριστήσει γι’ αυτές ιδιαίτερα τους Δασκαλάκη Νίκο, οικογένεια Γιώργου Εκκεκάκη, Γιάννη και Ηρακλή Ζουμπουλάκη, Γιώργο Καλούδη, Μανόλη Μακράκη, Αλκμήνη Μαλαγάρη, Γιώργο Μοτζάκη, Χάρη Παπαδάκη, Ιωάννη Σπινιαδάκη, Χάρη Στρατιδάκη, Γιώργο Τσιγδινό, Παντελή Χριστοφίδη και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης.
Όσο για το εφετινό πρόγραμμα, υπάρχουν ακόμη περιθώρια δηλώσεων για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο Γιώργο Κανακάκη (6947808851).
Το Μουσείο είναι ανοικτό για επισκέψεις κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου από τις 9.00 μέχρι τις 13.00, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ομαδικών επισκέψεων και σε άλλες ημέρες και ώρες (υπεύθυνη Αναστασία Ματζουράνη, 2831083164).
Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης