Η αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων με τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου με αντικείμενο την αιγοπροβατοτροφία που θα έχει ως βασικό στόχο την διατήρηση των γενετικών φυλών (Ανωγειανό, Σφακιανό, Αστερουσίων) αποτελεί βασική προτεραιότητα, για αυτό και τα μέλη του φορέα βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου το δυνατόν συντομότερο να ωριμάσουν οι μελέτες για την μετεγκατάσταση του σταθμού σε σύγχρονες αξιοπρεπείς κτιριακές εγκαταστάσεις με την ταυτόχρονη στελέχωση του κέντρου με άρτιο επιστημονικά προσωπικό και φυσικά με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ερευνητικό κομμάτι και στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων για τον τομέα της έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι συμφωνητικό παραχώρησης που προβλέπει αξιοποίηση και εκμετάλλευση της έκτασης 1.500 στρεμμάτων περίπου με σειρά δράσεων όπως είναι η δημιουργία γενετικού σταθμού, σταθμού βελτίωσης, η αξιοποίηση της περιούσιας της Μονής και του μοναστηριού, καθώς και η αναβάθμιση του σταθμού σε Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας με την προώθηση συνεργασιών και ανταλλαγών επιστημόνων από τις παραμεσόγειες χώρες.
«Ξεκινάμε τη διαδικασία υλοποίησης για τα όσα προβλέπονται στην σύμβαση παραχώρησης. Και η Περιφέρεια και ο Δήμος αλλά και το υπουργείο με τον ΕΛΓΩ είμαστε αποφασισμένοι να δρομολογήσουμε εξελίξεις σε σχέση με την αξιοποίηση της περιοχής. Επιμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει και πιστεύω ότι στο εξάμηνο θα δούμε συγκεκριμένα έργα και πράξεις ως προς το πρωτόκολλο παράδοσης. Οι στόχοι μας είναι να προχωρήσουν οι μελέτες για την μετεγκατάσταση του ερευνητικού κέντρου, στη συνέχεια η κατάθεση προτάσεων για τα ερευνητικά προγράμματα γεννητικής βελτίωσης και διατήρησης των ντόπιων φυλών και η αξιοποίηση της περιουσίας της σχολής, η οποία ξεκινά από την κτηνοτροφία αλλά μπορεί να επεκταθεί και στα γεωργικά. Για τις μελέτες υπάρχει χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, όπου οι πόροι είναι πολλοί αναπορρόφητοι από ευρωπαϊκά προγράμματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της περιοχής Στέφανος Σημαντήρας.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή τόνισε πως θα ανατεθεί μια μελέτη κατά πάσα πιθανότητα με χρήματα της Περιφέρειας ή και του Δήμου, ώστε να ξεκαθαριστούν ακριβώς τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου το συντομότερο δυνατόν ο σχεδιασμός αναβάθμισης να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή: «Τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς η Σχολή Ασωμάτων έχει φτάσει σε ένα σημείο παρακμής όπως είπαν οι εργαζόμενοι αλλά και παλαιότεροι που την έζησαν τη δεκαετία του 60.
Ο ρόλος της Σχολής είναι σημαντικός και για το κράτος και για την Περιφέρεια και για τον Δήμο Αμαρίου. Το ερευνητικό έργο που γινόταν εδώ, αλλά και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί και γίνεται είναι πολύ σημαντικό. Το όραμά μας είναι να γίνει ένα κέντρο ζωντανό, ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη την Κρήτη και να επαναλειτουργήσει ως σύγχρονο κέντρο αιγοπροβατοτροφίας και μία σχολή κτηνοτρόφων σε επίπεδο Κρήτης. Ο μακροχρόνιος στόχος είναι η ιεράρχηση των σχεδίων και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και την μείωση του αριθμού των προβάτων για να μη σταματήσει τη λειτουργία της. Εκείνο το οποίο προέχει είναι να αναθέσουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη με τα βήματα που θέλουμε να κάνουμε και με την καλή συνεργασία που έχουμε θα επιλύσουμε τα μικρότερα προβλήματα της καθημερινότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λιονή.
«Όλοι ξέρουμε ότι η Σχολή Ασωμάτων έχει υποβαθμιστεί και κάνουμε μια προσπάθεια για να μπορέσουμε να την ζωντανέψουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη την Κρήτη. Η περιοχή έχει κτιριακές εγκαταστάσεις και εδάφη, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα προς όφελος της περιοχής και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός.
Η κυρία Θεανώ Βρέτζου, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά της ανέφερε: «Αυτό που θέλουμε είναι να αξιοποιηθεί η Γεωργική Σχολή Ασωμάτων, ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο υποστήριξης των κτηνοτρόφων της Κρήτης και όχι μόνο.
Η γεωργική σχολή Ασωμάτων είναι το μόνο ερευνητικό κέντρο το οποίο στηρίζει τον κτηνοτροφικό τομέα, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η ανάγκη να ξεκινήσει η αναβάθμισή του γιατί τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Υπάρχει μια έκταση 5.000 στρεμμάτων κτηνοτροφικών και 800 στρέμματα καλλιεργήσιμα. Η σχολή θα πρέπει να λειτουργήσει ως ερευνητικός σταθμός, ούτως ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τα θέματα της γεννητικής βελτίωσης των ντόπιων αιγοπροβάτων και όχι μόνο. Θέλουμε να στηρίξουμε την αιγοπροβατοτροφία με κάθε τρόπο».
Ο κ. Κακογιαννάκης εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου επεσήμανε την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου που θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρο το νησί: «Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια και το περιφερειακό συμβούλιο έχει δώσει την στήριξή του για να πάρει σάρκα και οστά το όραμά μας προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κρήτης».