«Ζεσταίνουν» τις μηχανές τους οι αγρότες της Κρήτης για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Ηράκλειο. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 το πρωί της Πέμπτης έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο και εκεί στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τη μορφή που θα λάβει η κινητοποίησή τους.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που αφορούν στη φορολόγηση και το ασφαλιστικό, αλλαγές που, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα οδηγήσουν σε αφανισμό την παραγωγή του νησιού.
Σημειώνεται ότι η λαϊκή της Πέμπτης στο Ρέθυμνο δεν θα πραγματοποιηθεί αφού οι παραγωγοί θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.
Ήδη, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηρακλείου αναβάλλεται λόγω του συλλαλητηρίου ενώ σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της πόλης του Ηρακλείου εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών του νησιού ενώ με απόφαση που ελήφθη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από 12 το μεσημέρι έως 14.00, τις ώρες δηλαδή διεξαγωγής του συλλαλητηρίου.
Τη συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους φορείς και σωματεία ενώ για τους αγρότες της Κρήτης ζητούμενο είναι η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση που διοργανώνουν αφού υποστηρίζουν ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δυναμικών κινητοποιήσεων για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που ακολουθεί σε σχέση με τον αγροτικό κόσμο.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και τις αγροτικές οργανώσεις και τους φορείς της Κρήτης να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό αγώνα. Σε σχετική ανακοίνωση τους τονίζουν:
«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης καλεί όλους τους αγρότες και τις αγροτικές οργανώσεις και τους φορείς της Κρήτης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό αγώνα για να μην μας υποχρεώσουνε να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας.
Καλούμε όλων τον λαό της Κρήτης στο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 29/10/2015 στο Ηράκλειο Κρήτης με χώρο προ συγκέντρωσης το παγκρήτιο στάδιο ώρα 11:00 π.μ.
Αντιστεκόμαστε στα κέντρα εξουσίας των πολυεθνικών των δανειστών αλλά και των ντόπιων αντιπροσώπων τους, που στόχο έχουν να μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Αντιστεκόμαστε στο φορολογικό τσουνάμι που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος του ελληνικού λαού, αντιστεκόμαστε στην ασφαλιστική λαίλαπα που θέλουν να μας φορτώσουν.
Αρνούμαστε να γίνουμε νέοι κολίγοι, να γίνουμε καταναλωτές των εισαγόμενων υπολειμμάτων τροφίμων των πολυεθνικών. Απαιτούμε μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ένας από τους λίγους τομείς ανάπτυξης που έχει μείνει στη χώρα μας.
Καλούμε την περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους κοινωνικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των αγροτών. Να κλείσουν τα γραφεία τους στις 29/10/2015.
Καλούμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης να μην ψηφίσουν τέτοια μέτρα που μας οδηγούν στον αφανισμό διότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο το λαό της Κρήτης».
Παρέμβαση του ΓΕΩΤΤΕ Κρήτης για τη φορολόγηση των αγροτών
Σχετικά με το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης ζητά από τις δυο πλευρές (κυβέρνηση και αγρότες) να προσέλθουν σε διάλογο. Ειδικότερα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του τονίζει:
«Η επιχειρούμενη εξομοίωση της φορολόγησης των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι απολύτως λανθασμένη, αφού στην αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός από τα πάγια, τις επενδύσεις και τα κόστη παραγωγής, όπως άλλωστε και στις άλλες επιχειρήσεις, συνυπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες όπως: φυσικές καταστροφές τόσο της παραγωγής, όσο και των παραγωγικών μέσων. Καταστροφές που οφείλονται τόσο σε αβιοτικούς (χαλάζι, παγετός, ξηρασία, πλημμύρα κ.α) όσο και σε βιοτικούς (εντομολογικές προσβολές, μυκητολογικές, βακτηριολογικές, ιολογικές ασθένειες κ.α.) παράγοντες.
Η απόδοση του οικονομικού αποτελέσματος μιας επένδυσης της αγροτικής εκμετάλλευσης επέρχεται μετά από χρόνια (π.χ. φύτευση καρποφόρων δέντρων) ή δεν είναι ίδια κάθε έτος αφού εξαρτάται από την φυσιολογία των φυτών (παρενιαυτοφορία της ελιάς).
Σημειωτέον ότι σε μια αγροτική εκμετάλλευση, το αγροτικό εισόδημα – η φορολογητέα ύλη, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι καταγεγραμμένη, ελεγχόμενη και επιδοτούμενη (ΟΣΔΕ, δίκτυο γεωργικής λογιστικής παρακολούθησης – RICA και λοιπά στοιχεία) και συνεπώς είναι εντελώς εφικτή η εφαρμογή αποτελεσματικής, επιστημονικής και δίκαιης μεθόδου φορολόγησης, που θα στηρίζεται σε ένα καλά μελετημένο σύστημα εσόδων- εξόδων στο οποίο ασφαλώς θα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εργασίας των ιδιοκτητών στην εκμετάλλευση τους.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους: πολιτεία, κοινωνία, αγροτικό κόσμο ότι:
– Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην έξοδο της χώρας από την κρίση,
– Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την επιβίωση των παραγωγικών δυνάμεων, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόσει μονοσήμαντα οριζόντια οικονομίστικα μέτρα,
– Οι παραγωγικές δυνάμεις οφείλουν να διεκδικήσουν:
μια αγροτική πολιτική που θα τους επιτρέπει την πραγματική ανάπτυξη τους και θα τους δίδει τα πραγματικά εφόδια να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020, που θα στηρίζει την πραγματική αγροτική οικονομία και θα αποκαθιστά τις στρεβλώσεις του παρελθόντος για τις οποίες όλοι θα πρέπει να αντιταχθούν.
– Η κοινωνία οφείλει να σταθεί αλληλέγγυα στον αγροτικό κόσμο και να κατανοήσει ότι και η δική της επιβίωση εξαρτάται από αυτόν, γιατί είναι θέμα διατροφικής αυτάρκειας και ασφάλειας.
Λειτουργώντας ως θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος, καλούμε και τις δύο πλευρές πολιτεία και αγροτικό κόσμο, με ειλικρινή διάθεση να συνεργαστούν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση που θα εξασφαλίζει την διατροφική απεξάρτηση και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της χώρας μας. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν βρεθεί αυτή η χρυσή τομή, ούτε η επιβίωση των αγροτών θα είναι εφικτή, ούτε τα «οικονομικά αποτελέσματα» που προσδοκά η πολιτεία θα καλυφθούν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται διαρκώς σε δεινότερη κατάσταση.