Χαρτί, μολύβι και μεζούρες επιστράτευσαν από χθες οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα για τον κλάδο τους σε ό,τι αφορά την χωροταξία των τραπεζοκαθισμάτων, προκειμένου να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες που έρχονται ως συνέπεια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, καθώς δυο σχεδόν μήνες μετά το λουκέτο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι καταστηματάρχες καλούνται να επανασχεδιάσουν και να διαμορφώσουν κατάλληλα τους χώρους τους για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες την επόμενη Δεύτερα 26 Μαΐου, μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι αρχικά είχε ακουστεί.
Τα υγειονομικά μέτρα ήταν για τους περισσότερους λίγο πολύ αναμενόμενα και όπως λένε θα τα εφαρμόσουν κατά γράμμα φορώντας γάντια, μάσκες και έχοντας στα καταστήματά τους αντισηπτικά άλλα και όλα όσα προβλέπονται από την σχετική απόφαση, αφού προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι επαγγελματίες όμως, δεν κρύβουν ωστόσο τον έντονο προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που αυτά τα μέτρα θα έχουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αφού έρχονται να προστεθούν σε συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις και σε απουσία τζίρου δυο μηνών λόγω του lockdown.
Τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, καφετεριών και μπαρ, που επανεκκινούν τη Δευτέρα 25 Μαΐου, παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
– Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
– Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
– Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
– Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
– Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
– Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ. έως 1,70 εκ.
– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός, έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα στην οποία θα κληθούν να προσαρμοστούν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου μιας και όπως είπε πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι καλύτερα από ότι περιμέναμε, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο χωροταξικό κομμάτι των καταστημάτων και μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι κάπως καλύτερα από ότι αυτά που αρχικά είχαν διαρρεύσει. Τώρα πρέπει να πάρουμε χαρτί και στυλό και να ξεκινήσουμε τους υπολογισμούς για τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που επιτρέπεται να αναπτυχτεί σε κάθε κατάστημα. Πρέπει να μετρήσουμε για να βγάλουμε με βάση το εμβαδό της άδειας τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που μπορούμε να έχουμε. Το καλό είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μέρος του εσωτερικού χώρου, γιατί αρκετοί συνάδελφοί μας είχαν σοβαρό πρόβλημα και δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν. Στην ουσία χάνουμε το 20% των τραπεζοκαθισμάτων μας. Τα υγειονομικά μέτρα είναι τα γνωστά, γάντια μάσκες και ατομικό αλατοπίπερο στα τραπέζια, ενώ απαγορεύεται στο εξής τα νάιλον-τα τραπεζομάντηλα. Στο εξής θα χρησιμοποιούμε χάρτινα τραπεζομάντηλα μιας χρήσεως. Είμαστε ικανοποιημένοι που ανάγουμε μια εβδομάδα νωρίτερα, βέβαια το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα εποχικά καταστήματα σε περιοχές όπως ο Πλατανιάς, το Πάνορμο, τα Περιβόλια, όπου οι συνάδελφοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα ανοίξουν, καθώς αυτό όπως μας λένε θα εξαρτηθεί από την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή. Δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Εμείς ευελπιστούμε στο γεγονός ότι η Κρήτη έχει ένα καλό όνομα προς τα έξω, είχε ελάχιστα ως μηδαμινά κρούσματα και ότι η υγειονομική περίθαλψή μας είναι η καλή. Ευελπιστούμε να δουλέψουμε».
Τα μέτρα έχουν μια ευελιξία και είναι υλοποιήσιμα ανάφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο εστιάτορας Οθωνας Χριστουλακης, ο οποίος τόνισε ότι όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τα όσα προβλέπονται στην σχετική απόφαση και να προσαρμοστούν σε αυτά, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες: «Πλέον αθροίζεται το δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο, σε ημιυπαίθριο χώρο και αναφέρει η απόφαση ότι σε κάθε τραπέζι δεν πρέπει να είναι περισσότερα από έξι άτομα και η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών πρέπει αν είναι 70εκ. Εγώ για παράδειγμα βάσει της άδείας μου μπορούσα να αναπτύξω 130 καρέκλες πλέον, βάσει της απόφασης θα πρέπει να έχω 60. Ακόμα όμως και αυτά δεν είναι αποσαφηνισμένα. Ειπώθηκαν κάποιες απόψεις. Για παράδειγμα ο μετρ θα έχει τη δυνατότητα να φορά ασπιδωτή μάσκα. Είναι ωραίο ο μετρ την ώρα που μιλά σε μια παρέα να τον βλέπει έτσι; Υπάρχουν δηλαδή πρακτικά ζητήματα. Η χρήση τους θα μας δείξει κατά πόσο είναι αποτελεσματικά ή όχι και κατά πόσο θα πρέπει να τα τηρούμε με μεγαλύτερη ευλάβεια. Επίσης ο κατάλογός μας δεν θα πρέπει να απολυμαίνεται κάθε φορά που θα δίδεται στον πελάτη; Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Λένε επίσης ότι θα είναι σε φακελάκια το αλάτι και το πιπέρι. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να απολυμαίνεται. Ξεκινάμε λαμβάνοντας υπόψη ότι όποια μέτρα ελήφθησαν ελήφθησαν για το καλό όλων μας. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι τα μέτρα αυτά είναι υλοποιήσιμα και δίνουν ένα χαρακτήρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων μας σε μερική μορφή, δηλαδή θα έχουμε τη δυνατότητα να απασχολήσουμε το 40% του προσωπικού μας και να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα για να είμαστε λειτουργικοί και υποτίθεται βιώσιμοι και να δημιουργήσουμε συνθήκες καλής εικόνας ή όποια εικόνα θα πάει παραέξω και θα είναι και ένα σημαντικό κριτήριο για όσους επιλέξουν να μας επισκεφτούν, διότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ένας τουριστικός προορισμός επιλογής. Προσωπικά επενδύω πάρα πολύ στην πρώτη εικόνα. Πρέπει να ισχύσει ένας μπούσουλας δικαίου με βάση την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία είμαστε όλοι αντιμέτωποι. Πιστεύω ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «βλέποντας και κάνοντας» και έτσι πρέπει να το δούμε. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα έτσι. Είναι ένα ξεκίνημα που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν το τόπο μας να θεωρήσουν τον προορισμό μας ως ασφαλή προορισμό. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μπει σε καινούριες συνθήκες ζωής και πρέπει με αυτές να ζήσουμε. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για όλους μας».
Σήμερα η συνάντηση με τον δήμαρχο για τα τραπεζοκαθίσματα
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου με τους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της κατάληψης κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, οι προοπτικές αλλά και να δοθούν οι σχετικές διευκρίνισες μετά την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει ο δήμος προκειμένου σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να στηριχτεί το επιχειρείν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου τόσο ο δήμος όσο και το Λιμενικό Ταμείο απαλλάσσουν για τρεις μήνες τους επιχειρηματίες από τα δημοτικά τέλη, ενώ έγινε και μια διευκόλυνση σε ό,τι αφορά τις δόσεις όπου από τρεις που ήταν μέχρι πρότινος πλέον θα είναι έξι.
Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.
Τέλος, για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.
«Το ζητούμενο είναι μην ξεκινήσουμε με λαίμαργη διάθεση σε ό,τι αφορά την κατάληψη χώρου, διότι υπάρχουν και οι πολίτες. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον πολίτη να μην περνά από ένα δρόμο γιατί λειτουργεί εκεί κατάστημα. Αυτά τα πράγματα νομίζω ότι πρέπει να διαχειριστούν με ψυχραιμία και με μπούσουλα δικαίου για όλους. Είμαι σίγουρος ότι και ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα το δουν με προθέσεις του «βλέποντας και κάνοντας». Δεν θα βιαστούν να κάνουν κινήσεις προκειμένου να κρατήσουν σε υγεία δικαίου την πόλη», ανέφερε ο Όθωνας Χριστουλάκης.