Στη σκιά μιας κακής ελαιοκομικής περίοδο, με την ελαιοπαραγωγή στο νησί να είναι μειωμένη κατά 40% και την ποιότητα του λαδιού να έχει υποβαθμιστεί, η περιφέρεια Κρήτης ξεκινά ήδη τις προετοιμασίες ώστε εγκαίρως τη φετινή χρονιά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του προγράμματος δακοκτονίας, προσπαθώντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε χθες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Κρήτης (www. crete.gov.gr → προκηρύξεις – διαγωνισμοί) η διακήρυξη του τριετή ηλεκτρονικού διεθνή ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων, στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης για τα έτη 2020-2021&2022» (ΑΔΑ: 20PROC006400464 2020-03-09 με κριτήριο κατακύρωσης να είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση Οικονομικού – τμήμα προμηθειών περιφέρειας Κρήτης και στα τμήματα προμηθειών κάθε περιφερειακής ενότητας. Αντίστοιχα πληροφορίες για τεχνικά θέματα θα δίδονται από τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας, στην οποία ανήκει το τμήμα ή τα τμήματα για τα οποία υποβάλλεται προσφορά.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών που θα γίνονται με ηλεκτρονική διαδικασία και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του EΣΗΔΗΣ www.promitheus.gov.gr, είναι η 24/03/2020 ημέρα Τρίτη.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7,9 εκ. ευρώ και αφορά όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού, ενώ εκκρεμεί και η επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 2 εκ. ευρώ για την οποία έχει δεσμευτεί το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνουν περισσότεροι δολωματικοί ψεκασμοί στο νησί.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, αμέσως μόλις δοθεί η έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνει ο διαγωνισμός για τους τομέαρχες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Μανόλης Χνάρης τόνισε: «Προκηρύξαμε τον διαγωνισμό που αφορά στην ανάθεση των δολωματικών ψεκασμών σε εργολάβους σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 7,940 εκ. ευρώ ενώ υπάρχει δέσμευση επιπλέον ποσού ύψους 2 εκ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το οποίο ποσό θα ακολουθήσει άλλος διαγωνισμός. Η διαδικασία των διαγωνισμών γίνεται εγκαίρως γιατί εμείς θέλουμε να έχουμε τους εργολάβους σε δυο μήνες, δηλαδή τον Μάιο. Εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο για να προχωρήσουμε τον διαγωνισμό που αφορά στους τομεάρχες ενώ για τους παγιδοθέτες έχει ήδη προκηρυχτεί ο διαγωνισμός. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, κάποια που είχαν αποκτήσει ανεκτικότητα στον δάκο θα αποσυρθούν. Τα φάρμακα που έχουμε σε όλη την Κρήτη επαρκούν για ενάμιση περίπου ψεκασμό και είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο το οποίο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων.
Η Περιφέρεια κάνει έγκαιρα τις διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με το υπουργείο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τους τομεάρχες και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έχουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας.
Κατά 40.000 τόνους περιορίστηκε η παραγωγή του ελαιολάδου
Εν τω μεταξύ, κατά 40.000 τόνους μικρότερη ήταν η φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η περιφέρεια, γεγονός που αποδεικνύει την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί του νησιού αλλά και τις αλυσιδωτές συνέπειες που αυτό έχει στην οικονομία του τόπου.
Ειδικότερα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παραγωγή 100.000 τόνων λαδιού, τα στοιχεία έδειξαν ότι αυτή ανήλθε σε 58.000 τόνους για όλους τους νομούς του νησιού καταγράφοντας πτώση κατά 40%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από αυτούς τους τόνους μόλις το 43% του λαδιού είναι έξτρα παρθένο, τη στιγμή που άλλες χρονιές το έξτρα παρθένο συγκέντρωνε ποσοστό 85%. Επίσης το 38% του λαδιού είναι παρθένο και το 19% βιομηχανικό.
Το πρόβλημα της σοδειάς που είχε επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του ελαιολάδου οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στις έκτακτες μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή χρονιά με αυξημένες θερμοκρασίες και υγρασία.
Τα στοιχεία αυτά έχει παραδώσει η περιφέρεια Κρήτης στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει τη συμπλήρωση του φακέλου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγός, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποστολή της ομάδας εργασίας είναι η υποβολή τεκμηριωμένου φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης, εξαιτίας των έκτακτων μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους και καθοριστικούς μήνες του 2019 για την ελαιοπαραγωγή.
«Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει είναι το αργότερο στις αρχές Απριλίου να έχει κατατεθεί ο φάκελος στον υπουργό. Μας έχει ζητήσει να τεκμηριώσουμε ότι η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή οφείλεται σε έκτακτα φαινόμενα» τόνισε ο κ. Χνάρης.