«Πυρετός» προετοιμασιών επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Προτεραιότητα δίδεται στην στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό για αυτό και φέτος αποτέλεσε μεγάλη ανάσα για τις σχολικές μονάδες ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών. Για τον Νομό Ρεθύμνου στα γυμνάσια και στα λύκεια του νομού από τους 99 εκπαιδευτικούς τοποθετήθηκαν οι 94, καθώς τέσσερις ζήτησαν και πήραν όπως είχαν δικαίωμα παράταση ορκωμοσίας, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των μόνιμων εκπαιδευτικών που θα ενισχύσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ανέρχεται στους 154. Από αυτούς μια δασκάλα και μια εκπαιδευτικός με ειδικότητα στη Γερμανική Γλωσσά ζήτησαν και πήραν παράταση ορκωμοσίας.
Στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τοποθετήθηκαν στα σχολεία του νομού και πήραν οργανική θέση, ενώ πλέον με βάση τα λειτουργικά κενά που έχουν δηλώσει οι διευθύνσεις εκπαίδευσης αναμένεται η κάλυψη των κενών θέσεων από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Η διαδικασία των δηλώσεων θα γίνει φέτος ηλεκτρονικά και οι τοποθετήσεις θα γίνουν κεντρικά από το υπουργείο, μια διαδικασία που συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού μέχρι πέρυσι γινόταν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις.
Αναλυτικά, τα λειτουργικά κενά στα γυμνάσια και στα λύκεια του νομού είναι 109 και έχουν ως εξής: 6 θεολόγοι, 34 φιλόλογοι, 3 μαθηματικοί, 3 φυσικοί, 3 χημικοί, 3 βιολόγοι, 1 γεωλόγος, 5 γαλλικών, 6 αγγλικών, 5 καλλιτεχνικών, 7 γυμναστές, 4 κοινωνικών επιστημών, 6 οικονομολόγοι, 3 πολιτικοί μηχανικοί αρχιτέκτονες, 2 μηχανολόγοι, 2 ηλεκτρολόγοι, 1 ηλεκτρονικό, 1 χημικό μηχανικό, 10 πληροφορικής, 1 νοσηλευτικής, 1 αισθητικής, 1 κοινωνικής εργασίας, 1 φυσιοθεραπείας, 1 γεωπόνο, 1 γραφικών τεχνών και 2 κομμωτικής.
Στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία για την κάλυψη των κενών απαιτείται η κάλυψη 30 κενών θέσεων δασκάλων, 40 νηπιαγωγών, 27 καθηγητών αγγλικής, 16 καθηγητών εικαστικών, 9 μουσικής αγωγής, 16 πληροφορικής, 8 θεατρικής αγωγής και 16 φυσικής αγωγής.
Μέχρι σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών που θα καλυφθούν με αναπληρωτές. «Τα προηγούμενα χρόνια εμείς δίναμε όλα τα κενά που είχαμε στον νομό μας και στη συνέχεια έρχονταν οι αναπληρωτές και δήλωναν προτίμηση με βάση αυτά τα κενά. Αν ήταν λιγότεροι από τα κενά κάλυπταν λιγότερα κενά. Τώρα φέτος αυτό που ισχύει είναι ότι μας ζητάει το υπουργείο να κάνουμε μια επιλογή των κενών του αριθμού που θα μας πει. Δηλαδή, εμείς ζητήσαμε εκπαιδευτικούς με βάση τις κενές θέσεις και θα πρέπει αν έχουμε λιγότερους διορισμούς αναπληρωτών από τα κενά μας, να ιεραρχήσουμε τα κενά, ποια προέχουν και ποια μπορούν να περιμένουν. Για παράδειγμα σε ένα σχολείο πρέπει να στελεχωθεί όλο το πρωινό πρόγραμμα, μπορεί να περιμένει το ολοήμερο αν χρειαστεί, εμείς είμαστε προετοιμασμένοι τι θα ιεραρχήσουμε, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα μας στείλουν. Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και ο κάθε εκπαιδευτικός θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιες κενές ώρες και σε ποια σχολεία θα καλύψει» εξηγεί ο προϊστάμενος της Α/βαθμιας, Λάμπρος Καρβούνης.
Συντηρήσεις και ανακαινίσεις στα σχολεία
Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και συντηρήσεις, ώστε ανακαινισμένες και «φρέσκες» να υποδεχτούν τους μαθητές την νέα χρονιά. Ήδη, σύμφωνα με την ίδια, φέτος το 3ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου θα λειτουργήσει σε νέο χώρο, σε οικόπεδο δίπλα στο 2ο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπου έχουν τοποθετηθεί έξι προκάτ αίθουσες. Παράλληλα το ειδικό νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει σε νέο χώρο και συγκεκριμένα στο νηπιαγωγείο Σταυρωμένου, ενώ θα λειτουργήσει και παράρτημα του 7ου νηπιαγωγείου σε κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μασταμπά (δίπλα στο κτίριο κοινωνικής μέριμνας) προκείμενου να απορροφηθεί ο αυξανόμενος μαθητικός πληθυσμός.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κ. Ελευθεριάδου, ανέφερε:
«Από πλευράς δήμου θα έλεγα ότι τα σχολεία μας είναι και παραπάνω και από έτοιμα για να υποδεχτούν τους μαθητές μας. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια εργολαβία που βγήκε επειγόντως στα τέλη Ιούλη – αρχές Αυγούστου, η οποία έχει να κάνει με μικρές παρεμβάσεις έτσι ώστε όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα, να είναι φρεσκαρισμένα τα σχολεία μας. Έχουν γίνει πάρα πολλές εργασίες σε πάρα πολλά σχολεία, δηλαδή νομίζω ότι ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση κτιριακά από άποψη συντήρησης και το σημαντικότερο είναι ότι από τις μεγάλες παρεμβάσεις είναι ότι μετακομίσαμε 2 σχολεία. Πρόκειται για, το 3ο νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, έχει μετακομίσει ήδη και από φέτος θα λειτουργήσει στην καινούργια δομή που φτιάξαμε απέναντι από το καινούργιο δημοτικό Ατσιποπούλου, είναι μες στις ελιές, είναι μες στην φύση, είναι με προκατασκευασμένους οικίσκους που έστειλαν οι Κτιριακές Υποδομές. Έχει γίνει ένα σχολείο φανταστικό, λαμπερό και πολύ άνετο και μέσα στην φύση το σημαντικότερο. Στο εξής το Ατσιπόπουλο δεν θα έχει πρόβλημα στέγασης, γιατί αυτό το νηπιαγωγείο μπορεί να απορροφήσει όσα περισσεύουν από τα άλλα, είναι πολύ μεγάλης δυναμικότητας. Το δεύτερο είναι ότι φτιάξαμε ένα μεγάλο παράρτημα στο 7ο νηπιαγωγείο της πόλης στον Μασταμπά, είναι ενοικιασμένος χώρος, ένας παλιός παιδικός σταθμός, εκεί που είναι το τρενάκι, ο δικός μας παιδικός ακριβώς δίπλα, ο οποίος είναι πολύ μεγάλος επίσης. Έχει δυναμικότητα πολλών παιδιών και λύνουμε έτσι και το πρόβλημα της πόλης γιατί η μεγάλη πλειοψηφία υπεράριθμων παιδιών παρατηρείται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές που είναι ο Μασταμπάς και η Καλλιθέα. Η Καλλιθέα λοιπόν γειτνιάζει, είναι ακριβώς που ξεκινάει η Καλλιθέα ακριβώς εκεί που τελειώνει ο Μασταμπάς, και οι 2 περιοχές ότι υπεράριθμο παιδί έχουν μπορεί πια να απορροφάται εκεί. Ο χώρος θα είναι κατάλληλος και για ολοήμερη χρήση, θα έχει ολοήμερα τμήματα, οπότε λύνουμε και το πρόβλημα της στέγασης των νηπίων μέσα στην πόλη.
Επίσης μετακομίζουμε το ειδικό νηπιαγωγείο από τα Μισίρια που συστεγαζόταν, φιλοξενούνταν ουσιαστικά στο ειδικό δημοτικό, επειδή αυξήθηκαν οι ανάγκες και οι εγγραφές στο ειδικό δημοτικό φέτος είναι πάρα πολλές στην πρώτη δημοτικού, αναγκαζόμαστε να τους ελευθερώσουμε χώρους εκεί που στεγαζόταν το νηπιαγωγείο. Το νηπιαγωγείο μετακομίζει στον Σταυρωμένο στο χώρο που είναι το νηπιαγωγείο Σταυρωμένου που έχει μια τεράστια αυλή πραγματικά κι αυτό είναι μες την φύση με δέντρα, με πολύ ωραίες υποδομές, εκεί υπήρχαν αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, προκάτ, που έχει στείλει οι Κτιριακές Υποδομές για την υποχρεωτική 2χρονη εκπαίδευση των νηπίων. Αυτές τις ημέρες εργολάβος δουλεύει και στο δημοτικό το ειδικό και στο νηπιαγωγείο και αναπροσαρμόζει τους χώρους και τις αυλές για τις καινούριες ανάγκες.
Πραγματικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων. Αυτή την χρονιά τελειώσαμε το 2ο γυμνάσιο – λύκειο, ολοκληρώθηκε και εξωτερικά που ήταν ένα αίτημα δεκαετιών. Το σχολείο είχε να φτιαχτεί απέξω πάρα πολλά χρόνια και το στέγαστρο φτιάχτηκε στο λύκειο και βρύσες φτιάχτηκαν και αυλές. Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα, γιατί ήταν το σχολείο όπου ήθελε πάρα πολύ δουλειά να γίνει. Έγιναν επίσης μεγάλες παρεμβάσεις σε πολλά νηπιαγωγεία όπως της Πηγής, όπως της Κυριάννας, όπως των Αρμένων, όπως κάποια της πόλης π.χ. το 8ο, έχουν βαφτεί, έχουν φτιαχτεί, του Αγίου Νικολάου και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Παράλληλα, στο δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου έγινε μια ωραία περίφραξη στην αυλή, που ήταν έτσι χύμα ένα οικόπεδο, που είχε αγοραστεί από τον δήμο, έχει μια αυλή, έγινε εσοχή στον δρόμο για να παρκάρει νόμιμα και ασφαλώς το λεωφορείο το σχολικό και έχει φτιαχτεί και εξωτερικά το σχολείο το δημοτικό, έχει βαφτεί, νομίζω ότι έχει γίνει μια κούκλα.
Επίσης έχουμε βάλει σχολική τροχονόμο. Παράλληλα έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις στην Επισκοπή, στο γυμνάσιο και στο λύκειο που έχει βαφτεί όλο από μέσα, πράγμα που επίσης εκκρεμούσε πάρα πολλά χρόνια, και μέσα στα σχολεία της πόλης, που ήταν έτσι ιδιαίτερα παλιά σχολεία, αρκετά έχουν φρεσκαριστεί πολύ, δηλαδή το πειραματικό λύκειο, το πειραματικό γυμνάσιο ήταν αρκετά παραμελημένα, έχουν βαφτεί εξ ολοκλήρου και πολλά δημοτικά. Ο covid είχε ένα καλό, ότι τα σχολεία ήταν πολλούς μήνες κλειστά και εμείς είχαμε την ευχέρεια να μπαίνουμε και να κάνουμε συντηρήσεις την προηγούμενη χρονιά».
Εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου για το θέμα των σχολικών καθαριστριών
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τις σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ρεθύμνου η κα Ελευθεριάδου επεσήμανε πως ο δήμος διέθεσε το ποσό των 70.000 ευρώ προκείμενου να αυξήσει σε τετράωρες τις τρίωρες συμβάσεις των εργαζομένων και αναμένεται η σχετική αποκατάσταση της αδικίας που έχει γίνει από πλευράς υπουργείου. Η ίδια επανάλαβε πως το υπουργείο φέτος έστειλε μόλις 380.000 ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες, τη στιγμή που πέρυσι είχε διαθέσει 700.000 ευρώ, και ο δήμος αδυνατεί να καλύψει αυτή τη δαπάνη από ίδιους πόρους. Ωστόσο όπως είπε θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκείμενου το θέμα να αντιμετωπιστεί από πλευράς υπουργείου.
«Έχουμε κάνει ένα αίτημα προς τον κ. Βορίδη ζητώντας τα υπόλοιπα λεφτά που μας χρωστάει. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι πέρυσι, μας έστειλαν 700.000 ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες και φέτος 380.000 ευρώ. Είναι λίγο πάνω από το μισό, δηλαδή προφανώς ο δήμος σε μια χρονιά που έχει τόσες μεγάλες διακυμάνσεις και μειώσεις στα έσοδά του αδυνατεί να καλύψει ένα τέτοιο τεράστιο ποσό από ίδιους πόρους. Αν ήταν μια καλή χρονιά, μια χρονιά με έσοδα ενδεχομένως και να μπορούσαμε, τώρα νομίζω ότι είναι τιμωριτικό ένας δήμος όπως ο δικός μας, που έχει υποστεί πραγματικά τέτοιο πλήγμα λόγω πανδημίας, γιατί είμαστε τουριστικός δήμος, να έρχεται το κράτος και να τον τιμωρεί εκ νέου και επιπλέον. Σαν δήμος διαθέσαμε 70.000 ευρώ και προχωρήσαμε στις 4ωρες συμβάσεις όπως ήταν εξαρχής. Τώρα περιμένουμε από το υπουργείο για να προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες, έτσι ώστε να επανέλθουν οι σχολικές καθαρίστριες στο προηγούμενο καθεστώς».
Στα σχολεία θα ισχύσουν νέα πρωτόκολλα
«Εφέτος τα μέτρα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς υπάρχει και το πρόσθετο μέτρο που είναι ο εμβολιασμός», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε δηλώσεις της για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω επιδημιολογικής έξαρσης.
Για το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η επιθυμία του υπουργείου είναι η διά ζώσης εκπαίδευση: «Δεν θα επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση», είπε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται ως μέτρο να εφαρμοστεί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παιδιά που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. «Αν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υπάρχει αριθμός κρουσμάτων ή μορφή νόσησης που επιβάλλει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αυτά θα ανακοινωθούν μαζί με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων», τόνισε.