Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα έχει προγραμματιστεί να «ανοίξει» η αυλαία των πανελλήνιων εξετάσεων για τους χιλιάδες υποψηφίους της χώρας που θα «ριχτούν» και φέτος στη «μάχη» διεκδικώντας μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι που φοίτησαν στα επαγγελματικά λύκεια θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις στις 6 Ιουνίου, ενώ μία μέρα αργότερα, δηλαδή στις 7 του μήνα, τη σκυτάλη θα πάρουν οι συμμαθητές τους από τα γενικά λύκεια.
Οι πανελλήνιες, στις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν εκατοντάδες υποψήφιοι και από το Ρέθυμνο, θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιουνίου για τα γενικά και εσπερινά λύκεια και στις 20 του μήνα για τους υποψήφιους από τα επαγγελματικά λύκεια. Ωστόσο, τα μαθήματα στα λύκεια θα σταματήσουν στις 22 Μαΐου και στα γυμνάσια στις 29, ενώ το μεσοδιάστημα από τις 23 Μαΐου έως και τις 13 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των απολυτήριων εξετάσεων για τους μαθητές.
Εν τω μεταξύ, υπ’ ατμόν βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, καθώς έχουν επιδοθεί σε ένα δύσκολο αγώνα δρόμου για να συγκεντρώνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια του νομού για τους μαθητές που έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν στις πανελλαδικές. Ενώ σε «δεύτερο» χρόνο, δηλαδή, μετά την λήξη των πανελλήνιων εξετάσεων, θα γίνει και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους.
Ωστόσο, φέτος ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα απασχολεί τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο και το οποίο αφορά στην επιτακτική ανάγκη που υπάρχει να δημιουργηθούν δύο νέα εξεταστικά κέντρα στον νομό. Όπως τόνισε στα «Ρ.Ν.», ο διευθυντής της υπηρεσίας, Γιάννης Μαρκαντές, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Παιδείας για την δημιουργία εξεταστικών κέντρων τόσο στο λύκειο Ατσιποπούλου, όσο και στο 4ο γενικό λύκειο, δηλαδή, στο νέο σχολείο του Σταυρωμένου. Και μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκαντές, η απάντηση του υπουργείου επρόκειτο να σταλεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, κάτι το οποίο όμως, δεν είχε γίνει μέχρι την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας μας.
«Φέτος για πρώτη χρονιά, υπογράμμισε ο Γιάννης Μαρκαντές, έχουμε 50 μαθητές της τρίτης λυκείου από το σχολείο του Ατσιποπούλου και άλλους 25 της τρίτης λυκείου από το 4ο Γ.Ε.Λ. Αυτά τα παιδιά κάπου θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο τη δημιουργία δύο νέων εξεταστικών κέντρων, προκειμένου οι μαθητές αυτοί να μην ταλαιπωρηθούν και να μπορούν να δώσουν κανονικά τις εξετάσεις στα σχολεία τους. Θεωρώ ότι η απάντηση θα είναι θετική και θέλω να πιστεύω άμεση, διότι θα πρέπει και εμείς με την σειρά μας να οργανώσουμε αυτά τα εξεταστικά κέντρα, ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων».
Σημειώνεται ότι στον νομό Ρεθύμνου υπάρχουν σήμερα εννέα συνολικά εξεταστικά κέντρα, τέσσερα στην πόλη και πέντε στην επαρχία. Τα εξεταστικά κέντρα της πόλης είναι στο 1ο, 2ο και 3ο γενικό λύκειο, καθώς και στο 1ο ΕΠΑΛ, ενώ της επαρχίας είναι στα λύκεια, Επισκοπής, Σπηλίου, Φουρφουρά, Περάματος και Ανωγείων.
Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων
Με το μάθημα των νέων ελληνικών ξεκινούν φέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις για τα μεν επαγγελματικά λύκεια στις 6 Ιουνίου και για τα δε γενικά λύκεια μία ημέρα αργότερα. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων θα διαγωνιστούν δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Δηλαδή στις 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στις 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Στις 14 Ιουνίου: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Και στις 18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Σε ότι αφορά στα επαγγελματικά λύκεια, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Τα ειδικά μαθήματα
Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το πέρας των πανελληνίων, δηλαδή, στις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Ιουλίου. Στο Ρέθυμνο, όπως κάθε χρόνο, θα δημιουργηθεί ένα μόνο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει μόνο το μάθημα των Αγγλικών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που έχουν δηλώσει άλλα ειδικά μαθήματα πιθανόν θα πρέπει να μεταβούν σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22 Ιουνίου. Ακόμη, στις 24 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25 Ιουνίου στο γραμμικό σχέδιο.
Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27 Ιουνίου η Αρμονία, στις 28 Ιουνίου ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29 Ιουνίου η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1 Ιουλίου η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιουλίου, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.
Ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 28 του μήνα.
Σημειώνεται, ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά. Επίσης, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια 30′ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Γνώσης» έχει διάρκεια 2 ωρών.
Οι φετινές αλλαγές
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή περιλαμβάνει αλλαγές στο εξεταστικό που θα αφορούν στο επόμενο σχολικό έτος και στις πανελλαδικές του 2020, εντούτοις, δεν είναι λίγες οι αλλαγές που γίνονται φέτος.
Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που θα μπουν στη «μάχη» των πανελλαδικών, θα είναι οι τελευταίοι που θα αντιμετωπίσουν το παρόν εξεταστικό σύστημα. Μάλιστα φέτος το σύστημα διαφοροποιείται σε σχέση με την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς αυτό που κάνει τη διαφορά (φέτος) είναι το μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις των απόφοιτων και τελειόφοιτων.
Έτσι, μετά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -που συμπεριλήφθηκαν στον νέο νόμο- ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα από φέτος δεν θα λειτουργήσουν. Πρόκειται κυρίως για σχολές που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη βασικά ζητήματα, όπως τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κ.λπ. Επομένως, θα εξαιρεθούν από το μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου.