Στην προκήρυξη της μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει στη Σχολή Ασωμάτων στο Δήμο Αμαρίου, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Αξιοποιώντας το πρόγραμμα GRISI PLUS, η Περιφέρεια Κρήτης άνοιξε τη διαδικασία προσδιορισμού των στόχων και των βασικών επιδιώξεων για τη δημιουργία του νέου κέντρου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία χαρτογράφησης των εκτάσεων που θα διατεθούν για τις ανάγκες του ερευνητικού έργου, το οποίο και θα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο της σχεδιαζόμενης δομής.
Ο πρόχειρος διαγωνισμός με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, προβλέπει συνολική δαπάνη 47.300 ευρώ που αντλούνται από τους πόρους του ευρωπαϊκού προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών και της ενδοχώρας με τη βοήθεια της Γεωματικής και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, προκειμένου αυτές οι περιοχές παρέμβασης να προσελκύσουν νέους κατοίκους και επιχειρηματικές δραστηριότητες και να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής τους κληρονομιάς.
Η κύρια δραστηριότητα του προγράμματος είναι η αναγνώριση και μεταφορά καλών πρακτικών, ώστε να βελτιωθούν οι πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Η επιτυχία της στηρίζεται στον αποτελεσματικό συντονισμό του έργου και σε μια στρατηγική επικοινωνίας για τη διάδοση των αποτελεσμάτων στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τους πολίτες, και σε σχετικούς Οργανισμούς, προκαλώντας την ευαισθητοποίηση των βασικών παραγόντων για την αντιμετώπιση των θεμάτων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 14 χώρες της Ευρώπης, των οποίων οι αγροτικές περιοχές της αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις με τις σημαντικότερες να είναι η γήρανση και μείωση του πληθυσμού, ασθενής τοπική οικονομία, απομόνωση, έλλειψη χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, έλλειψη υποδομών και αδράνεια στον τομέα της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί το ζήτημα της Σχολής Ασωμάτων και μέσα από την μελέτη σκοπιμότητας που προκήρυξε, στοχεύει στην εκπόνηση του Σχεδίου Εφαρμογής για την αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Τι θα δείξει η μελέτη
Η μελέτη, η οποία θα εκπονηθεί θα προσδιορίσει τις εγκαταστάσεις, που θα εξυπηρετούν την εκτροφή των ζώων, την εφαρμογή καλών πρακτικών, αλλά και την εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων. Τα κτήρια που θα αποτελούν το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνουν, στέγαστρο εκτροφής προβάτων φυλής Σφακίων, στέγαστρο εκτροφής αιγών τουλάχιστον, θάλαμος απογαλακτισμού και πάχυνσης αρνιών, αρμεκτήριο και αίθουσα συντήρησης γάλακτος και διάφορες αποθήκες και εργαστήρια, όπως πειραματικό τυροκομείο παραδοσιακών προϊόντων με δυνατότητα επιδείξεων και παρακολούθησης από κοινό, ανεξάρτητο κτήριο με γραφεία, αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, ξενώνα και συναφής εγκαταστάσεις.
Θα καταγραφούν επίσης τα κτήματα του Σταθμού που θα επιλεχθούν για να γίνει η μετεγκατάσταση, των πολιτιστικών μνημείων και οι αγροτουριστικές δομές της ευρύτερης περιοχής και η εδαφολογική αποτύπωση στα τεμάχια, ώστε να γίνει εφικτή η ορθολογική αξιοποίησή τους για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και βόσκηση και επομένως ορθολογικής αξιοποίησης της γης του Σταθμού.
Η μελέτη σκοπιμότητας θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε λειτουργικές, οικονομικές και τεχνικές πτυχές και θα πρέπει να καταδεικνύει με σαφή τρόπο και να προτείνει βασικές λειτουργίες και σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας, με εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων και τεχνολογιών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην υπόδειξη σωστών περιβαλλοντικών μεθόδων όπως τα συστήματα εφαρμογής περιτροπικής βόσκησης, η εφαρμογή συστημάτων καλλιέργειας και συγκαλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών με ελάχιστη χρήση λιπασμάτων και μεθόδους κομποστοποίησης της κοπριάς και χρήσης της ως λίπασμα.
Άλλες πτυχές που αναμένεται να αναδειχθούν μέσα από την μελέτη, είναι η αξιοποίηση των υδάτων με την επίδειξη – προβολή- προώθηση σύγχρονων συστημάτων άρδευσης με μέγιστη οικονομία νερού, εφαρμογή νέας τεχνολογίας στη σήμανση των ζώων, στη γενετική αξιολόγησή τους και στην αξιολόγηση των αποδόσεών τους, ανάπτυξη και προβολή συστημάτων ορθολογικής διατροφής των προβάτων και των αιγών, εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο άρμεγμα των τοπικών φυλών των προβάτων και εφαρμογή συστημάτων προβολής και διασύνδεσης της αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της με τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, μέσα και από τη γευσιγνωσία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Η ανάδειξη του αναδόχου της μελέτης προβλέπεται μέσα στον επόμενο μήνα και η παράδοσή της προσδιορίζεται έως τον προσεχή Νοέμβριο.