Προληπτικά μέτρα για τον ιό του Έμπολα αλλά και κάθε άλλη επιδημιολογική ασθένεια λαμβάνουν οι Λιμενικές Αρχές του Νομού Ρεθύμνου. Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη αποσταλεί στα Λιμεναρχεία, στο πλαίσιο της γενικότερης επιφυλακής που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και αφορούν κυρίως την ενδεχόμενη επαφή των λιμενικών υπαλλήλων με παράνομους οικονομικούς μετανάστες που εισέρχονται δια θαλάσσης μέσω της Κρήτης.
Τα αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που λαμβάνονται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού Έμπολα, κρούσματα του οποίου έχουν παρατηρηθεί και σε χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ρεθύμνου, πλωτάρχη Φραγκίσκο Δασκαλάκη οι Λιμενικές Αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε είδους «επιδημιολογική απειλή» που προέρχεται από το εξωτερικό. Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Δασκαλάκης το προσωπικό του Λιμεναρχείου διενεργεί ελέγχους σε οποιοδήποτε πλοίο από τρίτες χώρες επιχειρεί να προσεγγίσει το λιμάνι του Ρεθύμνου, πραγματοποιώντας «ελευθεροκοινωνία», δηλαδή σχολαστικό έλεγχο πριν ακόμα αυτό «δέσει» στο λιμάνι της πόλης, παρουσία εκπροσώπου του Λιμεναρχείου, του τελωνείου αλλά και γιατρών της Υγειονομικής Υπηρεσίας.
«Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε απευθείας σύνδεση πλοίων με τρίτες χώρες του εξωτερικού. Παρ’ όλα αυτά δίνουμε μεγάλη προσοχή στα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Ρεθύμνου, κυρίως από την γειτονική Τουρκία και διενεργούμε εντατικούς ελέγχους στα πλοία πριν την επιβίβαση των επιβατών στο Ρέθυμνο, όπως ακριβώς επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία» τονίζει ο κ. Φραγκίσκος Δασκαλάκης.
Να σημειωθεί πως οι οδηγίες των Λιμενικών Αρχών του Ρεθύμνου είναι σαφείς και προσδιορίζουν με ξεκάθαρο τρόπο πως για να επιβιβαστεί οποιοδήποτε μέλος πλωτού σκάφους στην πόλη θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί σχολαστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αρχές του ελληνικού κράτους. Τα μέτρα προφύλαξης είναι μάλιστα πιο αυστηρά σε περιπτώσεις που αφορούν άγνωστα σκάφη που κινούνται στις νότιες ακτές της Κρήτης, όπου και παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες.
Στο μεταξύ προληπτικά μέτρα ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου προς τη χώρα λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, μετά την έλευση του ιού Έμπολα και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό. Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικοί άξονες που επικοινωνούν με άλλες χώρες, αλλά και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι τα πιθανά σημεία από τα οποία μπορεί κάποιος φορέας, ή ασθενής από τον ιό Έμπολα να μπει στη χώρα. Παράλληλα, σε κινητοποίηση βρίσκονται και τα νοσοκομεία της χώρας, οι εντατικές μονάδες νοσηλείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ιού Έμπολα.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι εντείνονται άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής, όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες. Στα μολυσματικά υγρά που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό περιλαμβάνονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, ο ιδρώτας, ο εμετός, το αίμα ή τα κόπρανα των ασθενών. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή και αν το άτομο δεν έλθει σε επαφή με κάποιο από τα προαναφερθέντα μολυσματικά υγρά του αρρώστου. Δεν φαίνεται πολύ απίθανο η νόσος να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός λεωφορείου ή τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις του ασθενούς.
Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπως εστιατόρια, καφετέριες κλπ., αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια της ομιλίας, όπως ο ιός της γρίπης, δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, με την ανταλλαγή χρημάτων ή άλλων αγαθών με την κολύμβηση σε πισίνα.
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται μέσα σε 2-20 μέρες από την επαφή με τον ιό και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στο φάρυγγα και τον λάρυγγα, μυαλγίες, αρθραλγίες και πονοκέφαλο. Παράλληλα μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτίας, έμετοι και διάρροιες, διαταραχές της λειτουργίας του συκωτιού και των νεφρών και επιπεφυκίτιδα. Σε αυτό το σημείο συνήθως εκδηλώνονται και αιμορραγίες, αποτέλεσμα των οποίων είναι το άτομο αναπτύσσει σοκ, το οποίο οδηγεί στο θάνατο το 50% των προσβληθέντων.