Διανύουμε μία εποχή κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν κατά διαστήματα στο νησί, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για εκδήλωση πυρκαγιών σε δασικές κυρίως εκτάσεις.
Αυτές τις μέρες οι μνήμες ξαναζωντανεύουν, καθώς το 2012 ήταν καταστροφικό για τον φυσικό πλούτο της Κρήτης, καθώς μόνο στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο 35.000 στέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες κάνοντας κάρβουνο καλλιέργειες και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Φορείς του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης δηλώνουν έτοιμοι και εμφανίζονται καθησυχαστικοί, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός πυροπροστασίας υλοποιείται, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή σε κάθε ενδεχόμενο πρόκλησης φωτιάς.
Και μπορεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς όσο εισερχόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού να είναι αυξημένος, ωστόσο δήμαρχοι και φορείς της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου αναφερόμενοι στον μηχανισμό πυροπροστασίας, τονίζουν ότι η λειτουργία του μέχρι στιγμής κρίνεται εύρυθμη, και ευελπιστούν ότι το πρόσημο στο τέλος της φετινής χρονιάς θα είναι θετικό.
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, της πλέον πυρόπληκτης περιοχής του Νομού, που έχει πολλάκις στο παρελθόν «δοκιμαστεί» από τον πύρινο εφιάλτη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, που επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη: «Στις αρχές του μήνα είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση μ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την μεθόδευση και το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου να ενισχυθεί η πυροπροστασία. Ως Δήμος έχουμε 20 πυροσβεστικές μονάδες, ενώ γίνονται περιπολίες σε δάση και πάρκα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έχουμε προχωρήσει ήδη στον καθαρισμό των χωματερών, στη συντήρηση των κρουνών και στον έλεγχο των δεξαμενών δασοπυρόσβεσης.», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πιπεράκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου στην περιοχή της λίμνης του Πρέβελη. Παράλληλα συνέστησε την προσοχή των πολιτών προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς από αμέλεια. «Στην περιοχή της λίμνης του Πρέβελη ό,τι ήταν δυνατό να γίνει έχει γίνει. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην πρόληψη. Συνιστώ στους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών εκδηλώνονται από απροσεξία.», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Πιπεράκης.
«Το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου συνεργάζεται με την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη ομάδα αριθμεί 20 ενεργά μέλη, τα οποία θα προχωρήσουν εντός της αντιπυρικής περιόδου σε προληπτικές περιπολίες, όταν ο δίκτυς επικινδυνότητας είναι υψηλός. Ήδη έχουμε δεσμεύσει ένα κονδύλι ύψους 25.000 ευρώ από τον κωδικό πολιτικής προστασίας για τον καθαρισμό περιαστικών δασών. Ταυτόχρονα θα διατεθούν 10.000 ευρώ για την αγορά νέων κρουνών, αλλά και τη συντήρηση των υπαρχόντων κρουνών. Την ίδια στιγμή θα προχωρήσουμε και στη διάνοιξη ενός δρόμου στο χωρίο Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Ρεθύμνου, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, ένα έργο αξίας 10.000 ευρώ. Παράλληλα θα αγοραστούν και δύο μοτοσυκλέτες, οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν για περιπολίες με στόχο την πρόληψη πυρκαγιών», τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου Γιάννης Κουνδουράκης.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρκουλάκης τόνισε πως ο μηχανισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να υπάρξει έλεγχος των πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν στο νομό Ρεθύμνου, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως μεταξύ της πυροσβεστικής υπηρεσίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπάρχει μέχρι στιγμής απρόσκοπτη συνεργασία.
«Οι Δήμοι έχουν καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη των πυρκαγιών και λιγότερο στην καταστολή. Κάθε χρόνο λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου γίνεται έλεγχος των δεξαμενών, των υδροστομίων και των πηγών υδάτων, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να ενημερωθούν κατ’ επέκταση και οι Δήμοι μέσω σχετικών εγγράφων, ούτως ώστε να προχωρήσουν και στις απαραίτητες επιδιορθώσεις», επεσήμανε ο κ. Μαρκουλακης στα «Ρ.Ν.»
Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Νομό Ρεθύμνου αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις των Δήμων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. «Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στον καθαρισμό περιαστικών δασών, αλσών και πάρκων. Μάλιστα υπάρχουν και σχετικές πιστώσεις προς τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προχωρήσουν οι Δήμοι στις συγκεκριμένες ενέργειες. Υποχρεούνται επίσης να προχωρήσουν και στην περίφραξη των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Παράλληλα θα πρέπει να ειδοποιούν έγκαιρα ιδιώτες, προκειμένου εκείνοι να προχωρήσουν στον καθαρισμό οικοπέδων που βρίσκονται εντός της πόλης», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαρκουλάκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος υποστήριξε πως η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σ όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην χαθεί φέτος ούτε ένα στρέμμα φυσικού πλούτου. «Έχουμε καθαρίσει επικίνδυνα σημεία. Συγκεκριμένα έχει γίνει καθαρισμός στα ξερά χόρτα τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα, ενώ έχει γίνει και διεξοδικός έλεγχος στις υδροληψίες. Ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει και σε συντήρηση όλων των κρουνών. Συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινές δράσεις πρόληψης πυρκαγιων. Θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να μην έχουμε περιστατικά πυρκαγιών στην περιοχή μας», τόνισε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου στα «Ρ.Ν.»
Ο πύρινος εφιάλτης κατά τη διάρκεια του 2012 είχε σαν τραγική εξέλιξη να αποτεφρωθούν περισσότερα από 150.784 στέμματα πανελλαδικά. Συγκεκριμένα σ’ όλη την Ελλάδα εκδηλώθηκαν 10.476 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκούσαν 6 πυρκαγιές του 2012 για να αποτεφρωθεί όση έκταση κάηκε το 2010.
Χίου (152.001 καμένα στρέμματα), Χαλκιδικής (48.330), Αττικής (47.720 καμένα στρέμματα – περιλαμβάνονται σε αυτά και οι αποτεφρωμένες εκτάσεις από την πυρκαγιά στην Τροιζηνία στις 20 Αυγούστου), Αρκαδίας (44.630), Ευβοίας (38.960), Ηρακλείου (24.890), Φλώρινας (19.740), Κυκλάδων (14.140), Ζακύνθου (13.770), Αχαΐας (13.510), Λασιθίου (12.680), Πέλλας (11.600), Λακωνίας (11.400), Ρεθύμνου (10.130) και Κορινθίας (9.990).