Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης Γαστρονομικού Τουρισμού στην Κρήτη» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Ρέθυμνο.
Η ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Γεύσις Τουρ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013» του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία».
Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου (ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον Αγροτουρισμό και στην εστίαση, ξεναγών), για τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Γεύσις Τουρ» για την προώθηση της γαστρονομίας ως τουριστικό προϊόν.
Στόχος είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η προώθηση και η αξιοποίηση του Γαστρονομικού Κέντρου Κρητικής Διατροφής, που λειτουργεί στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης, ως ένα τουριστικό αναπτυξιακό εργαλείο, που θα βρίσκεται στη διάθεση όλων όσων επιχειρούν με βάση την ποιοτική κρητική κουζίνα.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε:
– Επιχειρηματίες του κλάδου μαζικής εστίασης.
– Δίκτυα Οινοποιών Κρήτης.
– Ξενοδόχους.
– Συλλόγους.
– ΣΕΦ.
– Ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων.
– Τουριστικούς πράκτορες.
– Ξεναγούς.
– Συγγραφείς γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος.
– Δήμους.
– Δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους Κρήτης.
– Γυναικείους Συνεταιρισμούς Κρήτης.
– Ενώσεις Παραγωγών Κρήτης.
Το έργο «Γεύσις Τουρ» συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 20% από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013.
Εταίροι του έργου είναι: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους.
Πρόγραμμα
18:00-18:30 Προσέλευση – εγγραφές.
18:30-18:45 Χαιρετισμοί.
18:45-19:00 Παρουσίαση του Γαστρονομικού Κέντρου Αργυρούπολης – Προοπτικές Βιώσιμου Γαστρονομικού Τουρισμού στην Κρήτη. Νικόλαος Σπετσίδης – σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing.
19:00-19:15 Γαστρονομικός Προορισμός «Κρήτη»: Δρόμοι Εμβάθυνσης και Ανάπτυξης. Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος – Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού στο τμήμα ανάπτυξης σχεδιασμού.
19:15-19:30 Διακρατική Συνεργασία: Γαστρονομικές περιπλανήσεις και πολιτισμός των γεύσεων. Εύα Κατσαράκη – Αναπτυξιακή Ηρακλείου AΑΕ Ο.Τ.Α.
19:30 Συζήτηση με τους εκπροσώπους Τουρισμού. Ερωτήσεις – απαντήσεις.
Συνάντηση στην Αργυρούπολη για το πρόγραμμα «Γεύσις Τουρ»
Εν τω μεταξύ στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2014 η Τελική Τεχνική Συνάντηση Εργασίας των εταίρων του έργου Γεύσις Τουρ.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε η αντιπεριφερειάρχης κυρία Μαρία Λιονή. Εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, η οποία ως επικεφαλής εταίρος του έργου διοργάνωσε τη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι εταίροι: Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους (Κύπρου).
Το έργο Γεύσις Τουρ είναι προσανατολισμένο στον γαστρονομικό τουρισμό, δυναμικό και διακριτό τμήμα του πολιτιστικού τουρισμού. Αυτός ο πολλά υποσχόμενος τουριστικός πυλώνας, μπορεί να αναζωογονήσει σημαντικά τις περιοχές της υπαίθρου εξασφαλίζοντας επισκέπτες όλο το χρόνο. Βασικός στόχος του έργου είναι η Κρήτη και η Κύπρος να εδραιωθούν ως γαστρονομικοί προορισμοί υψηλού επιπέδου και να παραμείνουν στο προσκήνιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς, προωθώντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
Οι εταίροι του έργου Γεύσις Τουρ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργυρούπολης κ. Στέλιος Μανούσακας, πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κτιρίου. Το Κέντρο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο Μανουσάκη στον παραδοσιακό οικισμό της Αργυρούπολης Ρεθύμνου, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνου στην Περιφέρεια Κρήτης ειδικά για τις ανάγκες του έργου Γεύσις Τουρ.
Η 2η μέρα της συνάντησης περιελάμβανε επίσκεψη σε αξιοθέατα, καθώς και σε χώρους επιχειρηματικής δραστηριότητας του νομού Ρεθύμνου, που σχετίζονται με τον γαστρονομικό τουρισμό.
Οι ημερομηνίες της συνάντησης επιλέχθηκαν έτσι ώστε όλοι οι εταίροι να έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν και στα εγκαίνια του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την επόμενη μέρα, Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης η υπεύθυνη έργου κυρία Ευαγγελία Βροντάκη και ο οικονομικός υπεύθυνος κος Γιώργος Νικολουδάκης, από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας η κυρία Ασπασία Σταυρουλάκη και η κυρία Ηρώ Σταυρακάκη, από το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου ο κ. Νίκος Μηλιαράκης και η κυρία Στέλλα Αστυρακάκη και από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και η κυρία Άντρι Παπαδοπούλου.