Η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ζητούμενο για την Κρήτη, καθώς το πάντρεμα των δυο βασικών, αναπτυξιακών πυλώνων του νησιού μπορεί να φέρει σημαντική τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία. Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει από την περιφέρεια Κρήτης που μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, αλλά και τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο προγράμματα, προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση με βασικό στόχο να δοθεί στα κρητικά προϊόντα των οποίων η ποιότητα και το διατροφικό όφελος είναι αδιαμφισβήτητη, προστιθέμενη αξία.
Η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει το νησί για παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας, εφόσον συνδυαστεί με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους μέσα από τη μεταποίηση, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τον αγροδιατροφικό τομέα.
Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα δίδοντας κίνητρα σε παραγωγούς, αγρότες και μεταποιητές να κάνουν επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειες τους και να στραφούν σε νέες με βασικό κριτήριο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Αυτό ανέφερε χθες από το Ρέθυμνο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος παρουσίασε το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» συνολικού προϋπολογισμού 6.5 δισ. ευρώ (τα 4,5 αφορούν κοινοτικά κονδύλια) και κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν τα ευρωπαϊκά χρήματα, ώστε να ενισχύσουν την παραγωγή τους μέσα από τους άξονες των προγραμμάτων που έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προγράμματα τα οποία, όπως είπε, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τους αγρότες αφού δίδεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την πιστοποίηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, την προβολή και προώθησή τους, την καθετοποίηση της παραγωγής και η μεταποίηση και η οργάνωση των παραγωγών.
«Το ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, να ενισχύσουμε την παραγόμενη προστιθέμενη αξία που παράγει ο αγροτικός τομέας. Κατά βάση σαν χώρα έχουμε από την υψηλότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ στον αγροτικό τομέα, αλλά παράγουμε τη χαμηλότερη προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη. Άρα έχουμε μεγάλο πεδίο να επενδύσουμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίδει ο πρωτογενής τομέας. Θέλουμε μια γεωργία καινοτόμα, εξωστρεφή, ανταγωνιστική για να παράγει επιπλέον προστιθέμενη αξία. Είναι γεγονός ότι οι Κρητικοί γεωργοί είναι δυναμικοί, είναι εξωστρεφείς. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλευτούμε και να παράξουμε προστιθέμενη αξία και να συνδεθούμε με τον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης.
Αναλυτικά σελ. 5
Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα μέσα από την καινοτομία, τη στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και την εξωστρέφεια, αποτελούν τα κλειδιά για να καταστεί η ελληνική γεωργία ανταγωνιστική και βιώσιμη.
Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος παρουσίασε χθες στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη, καλώντας τους αγρότες και τους μεταποιητές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το εργαλείο αυτό, προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή τους.
Όπως ανέφερε ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος που στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των αγροτών και παράλληλα για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ντόπιων προϊόντων, ώστε αυτά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επεσήμανε τη σημασία της διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, που αποτελεί προϋπόθεση για την εξωστρέφεια αλλά και την αναγνώριση των ντόπιων προϊόντων, κάτι που σήμερα απουσιάζει δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στους παραγωγούς.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης ανέφερε:
«Πάνω από όλα οι αγρότες καλούνται να εκμεταλλευτούν τα μέτρα αυτά του προγράμματος για να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις-ενέργειες με στροφή σε νέες καλλιέργειες, τις οποίες χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Όχι όμως μόνο οι αγρότες, αλλά και ο μεταποιητής των αγροτικών προϊόντων. Άρα η συμβουλή μας είναι να παρακολουθούν, να ενημερώνονται και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που δίνονται με αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης είναι ο δεύτερος πυλώνας κοινής αγροτικής πολιτικής, ο πρώτος πυλώνας είναι ο πυλώνας των άμεσων ενισχύσεων που είναι γνωστός στους αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Το σημαντικό όμως είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς τους πόρους, διότι οι ευκαιρίες δεν θα είναι πάντα ίδιες. Οι πιέσεις που ασκούνται στον προϋπολογισμό της κοινής αγροτικής πολιτικής είναι έντονες και άρα είναι μια σημαντική ευκαιρία αυτή την προγραμματική περίοδο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μάς δίνονται».
Ο κ. Κασίμης αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του πρωτογενή τομέα με τον οποίο απασχολείται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του νησιού ανέφερε:
«Ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει με περίπου 4% στο ΑΕΠ της χώρας, συμμετέχει με πολύ περισσότερο ποσοστό στην απασχόληση, περίπου 12%. Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι το ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ και μόνο από τον πρωτογενή τομέα. Το ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, να ενισχύσουμε την παραγόμενη προστιθέμενη αξία που παράγει ο αγροτικός τομέας. Κατά βάση έχουμε από την υψηλότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ, αλλά παράγουμε τη χαμηλότερη προστιθέμενη αξία στην Ευρώπη. Άρα έχουμε μεγάλο πεδίο να επενδύσουμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει ο πρωτογενής τομέας. Άρα θέλουμε γεωργία καινοτόμα, εξωστρεφή, ανταγωνιστική να παράγει επιπλέον προστιθέμενη αξία. Είναι γεγονός ότι οι Κρητικοί γεωργοί είναι δυναμικοί, είναι εξωστρεφείς. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλευτούμε και να παράξουμε προστιθέμενη αξία και να συνδεθούμε με τον τουρισμό. Για παράδειγμα αν η γεωργική παραγωγή της Κρήτης μπορούσε να απορροφηθεί από τον τουρισμό θα είχαν λυθεί πάρα πολλά προβλήματα. Άρα, χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα συνδέσουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Στην Ιταλία περίπου το 75% των καταναλωμένων προϊόντων στον τουρισμό είναι ιταλικά παραγόμενα προϊόντα, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι κάτω από 10%. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς».
Ο κ. Κασίμης ήταν ομιλητής χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με θέμα «Τα προγράμματα, οι νέες δυνατότητες και οι μελλοντικές προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης στον τόπο μας» .
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου παρουσία πλήθους κόσμου. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για θέματα πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, ο δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, αντιδήμαρχοι καθώς και διευθυντές υπηρεσιών στην αντιπεριφέρεια και τους δήμους.
Μιλώντας για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Κασίμης τόνισε: «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα μέτρα του προγράμματος που είναι ανοιχτά σε προκλήσεις. Αυτήν την ενημέρωση κάνουμε σε πολλές περιοχές της χώρας, ώστε οι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, για τα μέτρα που προκηρύσσουμε για να ενισχύσουμε τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, τη στροφή προς τις νέες καλλιέργειες μέσα από προγράμματα, όπως τα σχέδια βελτίωσης, το Leader, τη βιολογική γεωργία, γιατί ο στόχος μας είναι να κτίσουμε σιγά-σιγά μια ανταγωνιστική βιώσιμη γεωργία. Οι διεθνείς εξελίξεις απαιτούν μια ανταγωνιστική γεωργία και προς αυτή την κατεύθυνση χάρη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ένα προϋπολογισμό κοινοτικών ενισχύσεων 4,7 δισ. ευρώ που μαζί με τη δημόσια δαπάνη πλησιάζει τα 6 δισ., με την αξιοποίηση αυτών των πόρων-θέλουμε να συμβάλλουμε σε μια ανταγωνιστική βιώσιμη γεωργία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει -παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση, μετά τις ενέργειες που κάναμε προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και το επαναϋποβάλαμε- πάει πολύ καλά. Έχουμε προκηρύξει ένα σημαντικό αριθμό μέτρων και ήδη η απορρόφηση του προγράμματος πηγαίνει εξαιρετικά καλά, παρουσιάζοντας δείκτες που μας κάνουν υπερήφανους και με όρους ενεργοποίησης και με όρους απορρόφησης».
«Η απουσία ευνοϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου αποθαρρύνει τους νέους αγρότες»
Toυς ομιλητές της ημερίδας και το κοινό καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Θεμάτων και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Αγριμάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον κλάδο του πρωτογενή τομέα επεσήμανε ότι για το Ρέθυμνο αλλά και όλη την Κρήτη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας.
«Ο πρωτογενής τομέας ανέκαθεν αποτελεί για την Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας.
Ο ευλογημένος τούτος τόπος διαθέτει έναν πλούτο με τον οποίο εμείς οι ντόπιοι δεν είμαστε απλώς εξοικειωμένοι. Η σχέση μας με τη γη και τους καρπούς της, με το φυσικό περιβάλλον εν γένει, σφυρηλατήθηκε στο διάβα των αιώνων και ισχυροποιήθηκε σε βαθμό να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όχι μόνον της καθημερινότητας αλλά και της ίδιας μας της ζωής» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως από τη δεκαετία του ’80 και μετά η ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού με τον συγκεκριμένο τομέα μειώθηκε, καθώς μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του νομού στράφηκε στον τουριστικό κλάδο.
«Η εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη που σημειώθηκε στο Ρέθυμνο από τη δεκαετία του ’80 και ένθεν, αποδεδειγμένα προσανατόλισε το επαγγελματικό ενδιαφέρον Ρεθεμνιωτών, στον τριτογενή τομέα. Μοιραία θα ‘λεγε κανείς αφού η ενασχόληση με τη γη προϋποθέτει κάματο, αφοσίωση, στερείται ωραρίου, απαιτεί σοβαρές υπερβάσεις και προκαλεί μόνιμη ανασφάλεια δεδομένης της εξάρτησης της από τις καιρικές συνθήκες και από παράγοντες έξω από τις ανθρώπινες προβλέψεις και δυνατότητες. Όλες αυτές οι παράμετροι και ακόμη περισσότερες είναι βιωματικά γνωστές σε όλους τους ενασχολούμενους με την αγροτική ζωή. Γι’ αυτό και η προτεραιότητα που δόθηκε στην ενασχόληση με τις τουριστικές επιχειρήσεις αποτέλεσε ίδιον χαρακτηριστικό τόσο των κατοίκων του αστικού κέντρου όσο κι εκείνων της ενδοχώρας» ανέφερε.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Αγριμάκης, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται ξανά στην καλλιέργεια της γης επιθυμώντας μάλιστα να αποκτήσει σύγχρονη τεχνογνωσία για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
«Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια ανατροφοδότηση του κοινού ενδιαφέροντος για τη γη, τις καλλιέργειες, εναλλακτικές και μη, σε ένα επίπεδο πολύ πιο οργανωμένο, περισσότερο συστηματοποιημένο και συμβατό με τις σύγχρονες μεθόδους που υιοθετούνται ως ενδεδειγμένες από την Ευρώπη και τον κόσμο. Την ίδια ώρα η γενικευμένη ανησυχία για την ποιότητα των προϊόντων που συνθέτουν τις διατροφικές μας επιλογές, η προστασία του περιβάλλοντος από τη χρήση βλαβερών χημικών ουσιών στις καλλιέργειες, αλλά και η ορθολογική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, χρηματοδοτικών, τεχνολογικών και άλλων, εντείνουν αυτό το ενδιαφέρον που αποζητά ασφαλείς και έγκυρες κατευθύνσεις για να εκδηλωθεί σε έμπρακτη ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα» είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προσθέτοντας πως με αυτό το σκεπτικό διοργανώθηκε η ημερίδα έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στις εργασίες της να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα αλλά και με καταρτισμένα στελέχη του υπουργείου για να λάβουν έγκυρη ενημέρωση και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.
Και ο κ. Αγριμάκης κατέληξε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων αποθαρρύνει πολλούς νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα επισημαίνοντας ότι:
«Είναι αλήθεια πως η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη σκοντάφτει σε αναχώματα με κυριότερο την αποθάρρυνση των νέων αγροτών, λόγω απουσίας ευνοϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου που θα επιτρέψει το επιχειρηματικό τους εγχείρημα. Η προϋπόθεση υψηλής, για τα σύγχρονα μας ασφυκτικά περιορισμένα οικονομικά δεδομένα, ποσοστιαίας συμμετοχής στα βελτιωτικά προγράμματα, επί της ουσίας τους παροπλίζει αναστέλλοντας κάθε απόπειρά τους να ενταχθούν σε αυτά και να ωφεληθούν από την εφαρμογή τους» ζητώντας από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης Χ. Κασσίμη να δει το υπουργείο το πρόβλημα αυτό και να δώσει λύσεις.