Τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι σπουδές στις επιστήμες υγείας, αλλά και τη σπουδαιότητα των επαγγελμάτων αυτών αναφορικά με την προσφορά, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση στις δύσκολες εποχές που διανύει η κοινωνία μας, ανέπτυξαν οι εισηγητές χθες στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα «Τα επαγγέλματα υγείας».
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου – Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) παρουσιάστηκαν και τα προγράμματα που υλοποίησε το ΚΕ.ΣΥ.Π. το σχολικό έτος 2016-2017.
Οι επιστήμονες στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν κυρίως στους στόχους και στις προοπτικές των επαγγελμάτων υγείας, ενώ οι μαθητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τα προγράμματα του ΚΕΣΥΠ, στα οποία συμμετείχαν σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Στη σπουδαιότητα της ανθρώπινης προσφοράς και της αγάπης, ιδιαιτέρως στον κλάδο των επαγγελμάτων υγείας αναφέρθηκε ο διοικητής του Γ.Ν.Ρ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η αγάπη για το επάγγελμα του γιατρού και η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα οποία πρέπει να μεταφέρουμε πρώτα στους μαθητές, πέραν της γνώσης του αντικειμένου. Πρέπει να καταλάβουν ότι για να εργαστεί κάποιος στα επαγγέλματα υγείας χρειάζεται μια ιδιαίτερη επαφή με τους ασθενείς και ύστερα να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των γνώσεών τους».
Ο αναπληρωτής πρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Π.Κ., Κωνσταντίνος Σπανουδάκης μιλώντας για τη συγκεκριμένη διημερίδα που πραγματοποιείται από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Ρεθύμνου, ανέφερε: «Όπως φαίνεται, η εκδήλωση έχει τεράστια επιτυχία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας».
Σύμφωνα με την υπεύθυνη ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου, κ. Στέλλα Γιαννέλλα, το ενδιαφέρον των μαθητών για τα επαγγέλματα υγείας είναι αυξημένο, ωστόσο κυριαρχεί ο προβληματισμός σε σχέση με την επαγγελματική αποκατάστασή τους: «Ο τομέας της υγείας κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς απευθύνεται στους υποψηφίους όλων των ομάδων προσανατολισμού. Βέβαια, πολλοί μαθητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στις επιστήμες υγείας προβληματίζονται σχετικά με την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση. Εμείς από την πλευρά μας, τους συμβουλεύουμε να μην έχουν αυταπάτες. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος που εκπαιδεύεται ως ιατρός στην Ελλάδα, να παραμείνει μετά και ως ειδικευόμενος ή ως επαγγελματίας ιατρός στη χώρα μας» ανέφερε.
Ο καθηγητής, Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής αναφέρθηκε στη δύσκολη πραγματικότητα στα ιατρικά επαγγέλματα του Νομού Ρεθύμνου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό επίπεδο των σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία.
«Νομίζω είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που φέρνει σε επαφή πολλές επαγγελματικές τάξεις, ενώ ενδεχομένως να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των νέων, οι οποίοι πλέον μπορούν να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τις σπουδές τους, μέσω της γνώσης και της πληροφορίας που λαμβάνουν», δήλωσε ο κ. Χρήστος Λιονής ενώ πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που συχνά ξεχνάμε να αναφερθούμε στον άνθρωπο, έχει μεγάλη σημασία να απαντάμε στα πανανθρώπινα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζει κανείς και τα κίνητρα, βάσει των οποίων επιλέγει τις σπουδές του».
Οι μαθητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους
Στις πολλαπλές δράσεις που υλοποιήθηκαν από το ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017, αναφέρθηκε η υπεύθυνη ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου, κ. Στέλλα Γιαννέλλα. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόγραμμα των δράσεων του ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου για το σχολικό έτος 2016-2017 ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο φυσικών επιστημών δυτικής Κρήτης, κ. Καλαθάκη, είχε τίτλο «Φοιτητής φυσικών επιστημών για μία ημέρα» και αφορούσε στην επίσκεψη μαθητών από πολλά σχολεία του Ρεθύμνου σε ακαδημαϊκά ιδρύματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη συμμετοχή τους σε ορισμένα εργαστηριακά προγράμματα, παρουσία καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Εκεί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μέρα ως φοιτητές. Στο δεύτερο μέρος των δράσεων, οι μαθητές επισκέφθηκαν τρία ερευνητικά κέντρα της Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) στα Χανιά, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στο Ηράκλειο και το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα παιδιά που ψάχνουν επαγγελματικές προοπτικές σε τέτοια επαγγέλματα να έχουν μια εικόνα όσον αφορά στο κομμάτι των φυσικών επιστημών. Και τα δύο αυτά προγράμματα εκεί στοχεύουν», ανέφερε η κ. Γιαννέλλα. Από την άλλη πλευρά, το ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα «προγράμματα αγωγής σταδιοδρομίας», ο οποίος περιελάμβανε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως το «φοιτητής σήμερα, αύριο τι;», κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πραγματικούς χώρους εργασίας ως «εργαζόμενοι» και όχι ως απλοί επισκέπτες.
Συνεργασία του Νοσοκομείου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η διοίκηση του Γ.Ν.Ρ. ετοιμάζουν νέες μορφές συνεργασίας, ώστε αφενός φοιτητές του Π.Κ. να μπορούν να κάνουν την πρακτική τους στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, αλλά και καθηγητές του ιδρύματος να κάνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Φραγκιαδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Το Νοσοκομείο θέλει να αποκτήσει μια σχέση συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και ιδιαιτέρως με το Πανεπιστήμιο περισσότερο σε ό,τι αφορά τη σωστή πληροφόρηση των νέων γύρω από τα επαγγέλματα υγείας».
Ωστόσο, ο κ. Φραγκιαδάκης μίλησε και για μια ακόμα συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου που βρίσκεται στα «σκαριά» και αφορά στην πρακτική εργασία των φοιτητών στο Νοσοκομείο, αλλά και την περαιτέρω επιμόρφωση των εργαζομένων στα επαγγέλματα υγείας: «Έχουμε στόχο στο μέλλον να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο που θα αφορά την έρευνα και τη μελέτη, τις ευκαιρίες πρακτικής εργασίας των φοιτητών στο Νοσοκομείο, αλλά και ευκαιρίες για το προσωπικό του Νοσοκομείου να επιμορφωθεί από καθηγητές του Πανεπιστημίου πάνω στα αντικείμενα που αντιστοιχούν στα επαγγέλματα υγείας».
Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής Πρύτανη προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Π.Κ., Κωνσταντίνος Σπανουδάκης: «Υπάρχουν πολύ καλές ιδέες για συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι προοπτικές πάντως είναι αρκετά καλές».