Την προοπτική ανάπτυξης υδροπλάνων στο Ρέθυμνο εξετάζουν η δημοτική αρχή και το Λιμενικό Ταμείο. Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα υδατοδρόμια, προκάλεσε το ενδιαφέρον εταιρειών υδροπλάνων, που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες, και ένα από τα νησιά που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό είναι η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επαφή του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Μίνωα Αλεφαντινού, με τον πρόεδρο και δυο στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.», κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό, οι εκπρόσωποι της εταιρείας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στο Ρέθυμνο, τόνισαν ότι οι λιμενικές εγκαταστάσεις (μαρίνα και εμπορικό λιμάνι) της πόλης μας πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή «αεροδρομίου θαλάσσης», από όπου θα εκτελούνται δρομολόγια προς περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.» παρουσίασε στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου μια πρόταση για πιθανούς προορισμούς, χωρισμένη σε δύο σκέλη:
– Κύθηρα, Αντικύθηρα, Μήλο, Σαντορίνη, Κάσο, Κάρπαθο.
– Αθήνα, Πελοπόννησο και Ρόδο.
Επίσης, με δεδομένο ότι τα υδροπλάνα έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται εύκολα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της ανάπτυξης εσωτερικών διαδρομών, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση από το Ρέθυμνο στη Γαύδο ή η διοργάνωση τουριστικών εκδρομών, μικρής διάρκειας, στην Κρήτη.
Πρόκειται για υδροπλάνα δυναμικότητας 19 θέσεων, τα οποία πετούν σε χαμηλό ύψος 130 μέτρων. Για την προσγείωσή τους, απαιτούνται περίπου 15 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα προσεγγίσουν τη θάλασσα και περίπου 80- 100 μέτρα απόσταση, για να «δέσουν» και να αποβιβάσουν με ασφάλεια τους επιβάτες.
Το τι τελικά θα γίνει-κι αν θα γίνει- θα εξαρτηθεί αφενός από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου σχετικά με το αν θα παραχωρήσει το δικαίωμα στην «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.» να διεκδικήσει αδειοδότηση για την δημιουργία υδατοδρομίου στο Ρέθυμνο, αφετέρου θα εξαρτηθεί από το επιχειρηματικό πλάνο που εκπονεί η εταιρεία, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, τις διαδρομές και τα έργα που πρέπει να γίνουν. Να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος που αφορά τις επενδύσεις για τα υδροπλάνα, προβλέπει την ίδρυση τριών υδατοδρομίων και όχι ενός, όπως ίσχυε παλιότερα, επομένως αν προχωρήσει το σχέδιο στο Ρέθυμνο το κύριο υδατοδρόμιο θα δημιουργηθεί πιθανότατα στη μαρίνα και τα δυο βοηθητικά στο εμπορικό λιμάνι.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μίνως Αλεφαντινός, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» εμφανίστηκε θετικός ως προς το ενδεχόμενο ανάπτυξης υδροπλάνων στο Ρέθυμνο, τονίζοντας ότι αυτή η επιπλέον λειτουργία στις τοπικές λιμενικές εγκαταστάσεις, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Το Δ.Σ. του Λιμενικού θα συζητήσει το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση, με τον κ. Αλεφαντινό να προτίθεται να κάνει θετική εισήγηση για την ανάθεση της διαδικασίας αδειοδότησης στην εταιρεία «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.».
«Εμείς θεωρούμε ως Λιμενικό Ταμείο ότι πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτό. Η πόλη μας είναι σαν ένα ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο δεν μπορεί να περιμένει τον καλό τουρίστα, αν δεν αναβαθμιστεί, αν δεν φτιάξει τις υποδομές του. Όσα κάνουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών μας, θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε καλύτερο τουρισμό. Πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητες και στις προοπτικές που έχει ο τόπος μας για την ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων, όπως είναι τα υδροπλάνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης εταιρείας, αλλά και για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, την Παρασκευή, ο κ. Αλεφαντινός επεσήμανε: «Η εταιρεία «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.» έχει επιλέξει ότι η πρώτη περιοχή στην οποία θα εφαρμόσει το Business Plan που έχει εκπονήσει γι’ αυτή τη δραστηριότητα είναι η Κρήτη, που διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή, υψηλό ΑΕΠ, τουρισμό πολλούς μήνες το χρόνο. Και φυσικά όταν λέμε Κρήτη, εννοούμε και το Ρέθυμνο.
Η ανάπτυξη υδροπλάνων κατά την άποψή μου, είναι μια προίκα για τις δράσεις και τις λειτουργίες της λιμενολεκάνης μας».
Ο πρόεδρος της εταιρείας και οι δυο συνεργάτες του, μας παρουσίασαν το πλάνο τους και μας εξήγησαν γιατί επελέγη η Κρήτη και μας βεβαίωσαν ότι η λιμενολεκάνη του Ρεθύμνου καλύπτει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
Στο Δ.Σ. της Παρασκευής θα συζητήσουμε το θέμα κι εφόσον το αποφασίσουμε, θα τους αναθέσουμε να φτιάξουν το φάκελο για να πάρουμε την αδειοδότηση».
Σημειώνεται, πάντως, πως με δεδομένο ότι απαιτείται χρόνος τόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, όσο και για την πραγματοποίηση των εργασιών δημιουργίας του υδατοδρομίου, τα υδροπλάνα δεν αναμένεται να αποτελέσουν μέσο μεταφοράς για τους Ρεθεμνιώτες πριν από την επόμενη τουριστική σεζόν.