Θετικές εξελίξεις δρομολογούνται για δύο μεγάλα έργα ανάπλασης, τα
οποία εξασφάλισαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναμένεται να
δημοπρατηθούν τις επόμενες κιόλας ημέρες. Πρόκειται για το ανατολικό
μέτωπο του Ρεθύμνου από το Δελφίνι μέχρι και το Κουτσολίδι, αλλά και την
ανάπλαση της οδού Κριάρη από το ύψος του γηπέδου Μελίνα Μερκούρη μέχρι
και τον Μασταμπά.
Όπως ενημέρωσε χθες ο δήμαρχος
το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου αναρτήθηκαν στο «Διαύγεια» οι εντάξεις
των δύο έργων στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ και 1,5. εκ ευρώ
αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά το ανατολικό παραλιακό
μέτωπο πρόκειται για ένα τμήμα του δρόμου που ξεπερνά τα 2,5 χλμ. και το
έργο θα γίνει και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και από την μεριά των
καταστημάτων αλλά και από την βόρεια πλευρά, που είναι ο χώρος περιπάτου
και αναψυχής για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Στην ανάπλαση του
έργου προβλέπεται η υπογειοποίηση του δικτύου ΔΕΗ, η δημιουργία
πεζοδρομίων και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ειδικός φωτισμός (LED)
που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην τοποθέτησή
του ο Γιώργος Μαρινάκης αναφορικά με το έργο του ανατολικού παραλιακού
μετώπου και τα πεζοδρόμια τόνισε: «Είναι μια ανάπλαση που θα γίνει στο
ίδιο επίπεδο του κρασπέδου και αυτό γιατί είναι θέμα ασφάλειας, καθώς
έχει κατασκευαστεί έτσι και θα μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα μεγάλο
ποδηλατόδρομο μήκους 2,8 χιλιομέτρων, τόσο είναι το μήκος της ανάπλασης.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι, ο τεχνικός λόγος. Εάν χαμηλώσουμε το
επίπεδο του πεζοδρομίου αυτομάτως όλα τα έργα υποδομής, ύδρευσης,
αποχέτευσης και απορροής ομβρίων είναι εκτός και χρειάζεται ένα τεράστιο
κοστολόγιο για να γίνει. Οι εργασίες αριστερά θα διεξαχθούν στο ίδιο
επίπεδο. Από τη δεξιά μεριά έχουμε διαπλάτυνση του υφιστάμενου
πεζοδρομίου, δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης, ορθόδοξες αυτή τη φορά
και όχι κάθετες σε σχέση με την κίνηση των οχημάτων, θα το έχετε όλοι
διαπιστώσει ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Γενικά είναι ένα έργο με την
ίδια φιλοσοφία και με τα άλλα έργα που εξελίσσονται στην πόλη μας».
Ανάλογη
θα είναι η ανάπλαση και στην οδό Κριάρη, όπου επίσης προβλέπεται
κατασκευή πεζοδρομίων, νέες ασφαλτοστρώσεις, νέοι φωτισμοί, φυτεύσεις.
«Και
τα δύο αυτά έργα είναι από την ΕΕΤΑΑ και όχι από την Περιφέρεια Κρήτης.
Είναι καλό ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο που δεν μπορούν να βρεθούν
άλλες υπογραφές, όλο μας το απόθεμα μελετών που έχει ωριμάσει στο
επίπεδο ΕΣΠΑ έχει ήδη ενταχθεί. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γκέκα διευθύνων
σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ και μου ζήτησε να του στείλω άμεσα τα Τεχνικά Δελτία
και για τα δύο έργα, για να μας δώσει υπογραφή δημοπράτησης. Θεωρώ ότι
είναι θέμα λίγων εβδομάδων η δημοπράτηση των έργων. Είναι συνολικά
7.730.000 και τα δύο έργα μαζί. Είναι έργα σε δύο γειτονιές, που το
έχουν ανάγκη, ολοκληρώνεται σχεδόν ο σχεδιασμός μας και μένει μόνο η
Αγία Φωτεινή», επεσήμανε ο Γ. Μαρινάκης.
Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το κτίριο
του Δημαρχείου και το 1ο Γυμνάσιο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, προώθησε την ένταξη τριών προτεινόμενων έργων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, με συνο
λική δημόσια δαπάνη 1.405.832,23 ευρώ. Ένα από τα τρία έργα, για τα οποία υπέγραψε τα τεχνικά δελτία αφορά στον Δήμο Ρεθύμνου και ειδικότερα Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές στο Δήμο Ρεθύμνης.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων και έργων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημαρχείο και το 1ο Γυμνάσιο του Δήμου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Τα κτήρια, λόγω της παλαιότητάς τους, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στεγανότητας και μόνωσης.
Με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 83,3% και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 82,3%, προς όφελος του δημοτών του Δήμου Ρεθύμνης.
«Στην τελευταία ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» εντάχθηκαν 3 έργα ύψους 1,4 εκ. ευρώ. Ένα από τα τρία αφορά τον Δήμο Ρεθύμνου, που πήρε τη μεγαλύτερη μερίδα ύψους 600.000 ευρώ και αφορά ενεργειακή παρέμβαση στο κτήριο του Δημαρχείου (το οποίο χαρακτήρισε «παράδειγμα προς αποφυγή» από πλευράς ενεργειακής συμπεριφοράς) και το πρώτο Γυμνάσιο στον Τίμιο Σταυρό. Άρα και εκεί ο προγραμματισμός μας έχει ευοδωθεί. Μάλιστα έχω να πω ότι με βάση το πρόγραμμα ο Δήμος έπρεπε να έχει συμμετοχή 30%.
Αυτή τη συμμετοχή δεν θα την καταβάλει ο δήμος αλλά θα καλυφθεί από το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή από τις δημόσιες επενδύσεις. Αυτή είναι απόφαση του υπουργού του κ. Μανιάτη. Αυτομάτως από εκεί εξοικονομούμε 180.000, που ήταν η συμμετοχή μας και μπορούμε να τη διαθέσουμε για να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην καθημερινότητα» ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.
Ασφαλτοστρώσεις κεντρικών δρόμων
Εγκρίθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου η σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης για την α) «Ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων πόλης Ρεθύμνου» και β) την «Βελτίωση οδικού δικτύου περιφέρειας Δήμου Ρεθύμνης».
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος τεχνικών θεμάτων Ν. Κονταξάκης ανέφερε πως πρόκειται για εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 143.000 ευρώ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Αν το χρονικό διάστημα που διαρκεί η σύμβαση προκύψουν άλλα έργα ασφαλτόστρωσης ή τεχνικά έργα θα αξιολογηθούν από την υπηρεσία και η οποία θα κρίνει αν η ανάγκη είναι μεγαλύτερη από τους περιγραφόμενους δρόμους και τότε θα διατεθούν τα χρήματα εκεί. Οι δρόμοι ενδεικτικά από δυτικά προς τα ανατολικά είναι: Βαρδινογιάννη, τμήμα της οδού Κεφαλογιάννηδων, Ασκούτση, Παλαμά (έχει ήδη γίνει), η Καποδιστρίου, ο δρόμος του Τσεσμέ από τη διασταύρωση με το ΒΟΑΚ μέχρι το γεφυράκι που οδηγεί στο Άδελε».
Ενημέρωση για τις προοπτικές στέγασης του Μουσικού Σχολείου
Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσου Μανουσογιάννη, σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο αλλά και για την οριστική στέγαση του στο οικόπεδο Φραγάκη, το οποίο θεωρεί ως καλύτερη λύση ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Στο οικόπεδο του Τίμιου Σταυρού προσπαθεί ο κ. Γεωργαλής με ένα πολύ μεθοδικό και έξυπνο τρόπο να εμπλέξει στην όλη ιστορία τον ΟΣΚ. Του αναφέρει έχουμε ένα Μουσικό Σχολείο και ένα 1ο Γυμνάσιο. Αυτά θέλουμε να τα στεγάσουμε. Κάνει την πρόταση ο ΟΣΚ να γίνει ένα κτηριολογικό πρόγραμμα και για τα δύο σχολεία, να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές, ώστε να έχουμε δύο σχολεία το ένα δίπλα στο άλλο. Το Μουσικό είναι ένα σχολείο ειδικής κατασκευής με ειδικές αίθουσες, ειδικές μονώσεις ειδικών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα απαιτεί να υπάρχει και ένα αμφιθέατρο, που είναι χώρος παραστάσεων και δημόσιων εκτελέσεων χωρητικότητας 300-400 θέσεων. Αυτό είναι κάτι που κουβεντιάζει τώρα ο ΟΣΚ. Δεν μπορούμε λοιπόν να απεμπολήσουμε αυτό το σενάριο που συζητιέται τώρα. Γιατί αν πάμε στο οικόπεδο Φραγάκη θέλουμε άλλα 2,5 χρόνια μελετών από εμάς, ενώ τώρα θα μπει η υπηρεσία του ΟΣΚ να σχεδιάζει την κατασκευή. Αν είναι η πόλη να διαθέσει το οικόπεδο Φραγάκη θα πρέπει να πάρει το αντιμίσθιό της, δηλαδή ένα αμφιθέατρο 600 θέσεων, που θα καλύψει τις ανάγκες σε κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Διεκδικούμε άμεσες λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι η πόλη είναι σε δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Υγείας για το κτήριο του Μουσικού» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Την 1η Νοεμβρίου ημερίδα για το νέο ΣΕΣ
Ο Δήμος Ρεθύμνου μαζί με δύο ακόμα δήμους της χώρας επελέγησαν από την ΕΕΤΑΑ (Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου) προκειμένου να συμμετέχουν στη χάραξη της νέας στρατηγικής που πρέπει να χαραχτεί για το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Για το λόγο αυτό την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού ημερίδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας, και επιστημόνων. «Έχουμε επιλεγεί εμείς και άλλοι δύο δήμοι σε όλη τη χώρα σαν ένας πιλοτικός δήμος για να χαραχτεί η πολιτική του 5ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μια τιμητική επιλογή που έγινε από την ΕΕΤΑΑ. Δεν το επιδιώξαμε εμείς αλλά με πολιτικό τρόπο άμεσο ή έμμεσο ήταν πρόταση δική τους, αξιολογώντας τη λειτουργία του δήμου και ότι είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα, που στο 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο κατέθεσε πρόταση πλήρη για το πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του. Μια πρόταση 50 σελίδων που δεν περιλαμβάνει με τη στενή έννοια θέματα του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά δείχνει ποιο πρέπει να ‘ναι το μοντέλο που πρέπει να κινηθεί το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο συνολικά για όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου.