Εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή του δήμου Ρεθύμνου οι τεχνικές προδιαγραφές και ο όροι δημοπράτησης για δυο σημαντικά έργα που αφορούν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία του δήμου Ρεθύμνου.
Πρόκειται για το 5ο και το 6ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του δήμου Ρεθύμνου, που στοχεύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενίσχυσης βιώσιμης κινητικότητας και συνολικά σε ένα πλέγμα δράσεων που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Μετά τις εγκρίσεις ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των δυο διαγωνισμών των έργων που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης συνολικού ύψους 450.000 ευρώ το κάθε ένα.
Αναλυτικότερα, το 5ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλάκη Εμμανουήλ και Δρακοντόπουλων. Το οικόπεδο στο οποίο ανήκει το σχολείο έχει έκταση 1.654,57 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδόν όλων των κτιρίων του σχολείου είναι 1.384,00 τ.μ. Η θέση του οικοπέδου είναι τέτοια, ώστε το σχολείο να βρίσκεται πιο ψηλά από τη στάθμη του κεντρικού δρόμου, ενώ η πρώτη ισόγεια στάθμη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον προαύλιο χώρο.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τμηματικά πριν το 1960, όπου και κατέληξε με σταδιακή κτιριακή επέκταση στη σημερινή και τελική του μορφή, αποτελούμενη από 20 αίθουσες διδασκαλίας και μία αίθουσα με χρήση βιβλιοθήκης, οι οποίες κατανέμονται σε τρεις στάθμες.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη έχοντας ως στόχο τη μείωση των φορτίων θέρμανσης και ψύξης των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, μέσω της εισαγωγής παθητικών συστημάτων, έπειτα από μελέτη επιλέχθηκαν να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:
– Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλο το κτιριακό κέλυφος του σχολείου.
– Αντικατάσταση των ανοιγμάτων με πλαίσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή διπλού υαλοπίνακα.
– Αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων ψύξης με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του κτιρίου, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και
– Τέλος, περιορισμού των φορτίων φωτισμού του κτιρίου, μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος διαχείρισης λειτουργίας.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, το κτίριο αναβαθμίζεται ενεργειακά, ώστε να υπάρχει ένα άνετο θερμοκρασιακά περιβάλλον για τα άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το σχολείο, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες, με παράλληλη μείωση της παραγωγής CO2, συμβαδίζοντας με τους σύγχρονους κανονισμούς και της απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Σε ό,τι αφορά το 6ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας Ρεθύμνου και η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα «κουμπώσει» και με το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη (όπου βρίσκεται στο σχολείο), η οποία επίσης έχει μελετηθεί για να υποβληθεί προς ένταξη στις ΟΧΕ με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.
Για την υφιστάμενη κατάσταση του 6ου δημοτικού σχολείου σήμερα καταναλώνονται α) Ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες θέρμανσης, κλιματισμού των εσωτερικών χώρων κοινής χρήσης και του φωτισμού του σχολείου β) Πετρέλαιο θέρμανσης για την κάλυψη των θερμικών απωλειών τους χειμερινούς μήνες.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στον περιορισμό των φορτίων θέρμανσης και ψύξης των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, μέσω της εισαγωγής παθητικών συστημάτων. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής:
– Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλο το κτιριακό κέλυφος του σχολείου.
– Αντικατάσταση των ανοιγμάτων με πλαίσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή διπλού υαλοπίνακα.
– Αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα πετρελαίου και λέβητα συμπύκνωσης, για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου και στην εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.
– Αναβάθμιση των υφιστάμενων ενεργητικών συστημάτων ψύξης με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του κτηρίου, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και
– Τέλος, περιορισμού των φορτίων φωτισμού του κτιρίου μέσω της εγκατάστασης λαμπτήρων και προβολέων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος και συστήματος διαχείρισης λειτουργίας.
Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα άνετο θερμοκρασιακά περιβάλλον, για τα άτομα τα οποία εξυπηρετούνται από το σχολείο, συμβαδίζοντας με τους σύγχρονους κανονισμούς και της απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες του κτιρίου, ελαττώνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια, με τη μείωση της παραγωγή ρύπων CO2 με αποτέλεσμα η συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Σημειώνεται ότι ήδη «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο γυμνάσιο Ρεθύμνου» και «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημαρχείου Ρεθύμνης» εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» ενώ χρηματοδότησης για αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν εξασφαλίσει το 7ο και το 14 ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.
«Για εμάς οι παρεμβάσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί μέσα από αυτές αναβαθμίζουμε τη σχολική στέγη, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του δήμου Ρεθύμνης. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχολεία, καθώς ο δήμος εργάζεται εντατικά τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον άξονα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι παρεμβάσεις που θα κάνουμε μέσα από το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης πέριξ του 2ου γυμνασίου – λυκείου, έργο για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα ξεκινούν και οι παρεμβάσεις αποκατάστασης στο κτίριο, όπου στεγάζεται το ΕΠΑΛ στα Περβόλια. Σαν δήμος θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και με όποιο μέσο μπορούμε, να υλοποιούμε δράσεις και παρεμβάσεις για τη σχολική κοινότητα του δήμου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς.
Σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής η έγκριση των όρων δημοπράτησης για το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης στην περιοχή του 2ου γυμνασίου – λυκείου
Σημειώνεται σε επόμενη συνεδρίαση της η οικονομική επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει τους όρους για τη δημοπράτηση του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης στην περιοχή του 2ου γυμνασίου – λυκείου Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο πήρε έγκριση για την χρηματοδότησή του από το Πράσινο Ταμείο και πλέον βαίνει προς τη δημοπράτησή του.
Όπως επανέλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει «ανάσα» στους χώρους πέριξ του σχολείου με συνδυασμό χρήσεων, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους μαθητές τις πρωινές ώρες και τους κατοίκους και δημότες τα απογεύματα. Θα είναι ένας χώρος ελεύθερος και προσβάσιμος, όπου θα αναπτυχθούν δράσεις αφού θα κατασκευαστούν πάρκα, χώροι άθλησης και αναψυχής. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο «Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών μας», ενώ όπως τόνισε στο έργο αυτό θα προστεθούν και νέα έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του έργου, η περιοχή μελέτης έχει συνολικό εμβαδό περίπου 13.800 m2 και βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου.
Πρόκειται για τους τέσσερεις δρόμους που περιβάλλουν το σχολικό συγκρότημα του 2ου γυμνασίου – λυκείου και ειδικότερα: Την οδό Παστέρ μέσου πλάτους 8,50 m, την οδό Καλλέργη μέσου πλάτους 5,50 μ. που αναπτύσσονται στον άξονα Ανατολής – Δύσης και την οδό Ασκούτση και Σουλά με άξονα Βορρά – Νότο και μέσο πλάτος 7,00 μ. Οι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης και δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης.
Η βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή αποτελεί στόχευση και για τα επόμενα χρόνια για τη δημοτική αρχή.
Η μελέτη ανάπλασης στοχεύει στην πλήρη αναμόρφωση της περιοχής, με ανασχεδιασμό και ανακατανομή χρήσεων, ώστε να βελτιωθεί στο σύνολό της η λειτουργία του δημόσιου χώρου. Οι σχεδιαστικές επιλογές οργανώνονται με γνώμονα την προώθηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της ασφάλειας για τον πεζό και για τους χρήστες του σχολείου.