Οι τελευταίοι κάποτε κατείχαν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, έναντι των ταμπλετών (tablets) και των μικρών φορητών υπολογιστών (laptop). Την πτωτική τάση, που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, με την παράλληλη αύξηση του μεριδίου αγοράς των ταμπλετών, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.» στην τοπική αγορά του Ρεθύμνου. Παράλληλα, το σέρβις των παλιών συστημάτων, αντί της αναβάθμισης, ή της απόκτησης νέων αναδεικνύεται ως κοινό χαρακτηριστικό των καταναλωτικών συνηθειών, λόγω της οικονομικής στενότητας της περιόδου.
Παρόλο που το κόστος απόκτησης ενός υπολογιστή, ή ενός laptop σήμερα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, το καταναλωτικό κοινό συνήθως επιλέγει πλέον το δεύτερο. «Το desktop για οικιακή χρήση έχει «πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο κύριος Α. Βερνάδος, που ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο. Δεν ήταν όμως ο μόνος που εξέφρασε αυτή τη θέση. Αντίθετα, όλοι οι ιδιοκτήτες, ή οι υπεύθυνοι πωλήσεων, που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ τοποθετήθηκαν αντίστοιχα. «Επιτραπέζιους υπολογιστές αποκτούν πλέον μόνο οι επαγγελματίες και η gamers (όσοι ασχολούνται με τα παιχνιδια)», επεσήμανε επί του θέματος η κα Κ. Σπυριδάκη.
Στην ερώτηση αν αυτό έχει να κάνει με την οικονομική συγκυρία, η απάντηση ήταν πάλι κοινή. Το φαινόμενο δεν είναι τόσο θέμα οικονομικών συνθηκών, άλλα περισσότερο παρουσιάζεται εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων. Η φορητότητα των συσκευών, όπως τα λάπτοτ και κυρίως οι ταμπλέτες, δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητές τους, όπου κι αν βρίσκεται. Για το λόγο αυτό, ενώ η μέση τιμή επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών είναι περίπου η ίδια (450-500 έναντι 350-400 ευρώ αντίστοιχα), οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον τις φορητές συσκευές.
Όσον αφορά τις ταμπλέτες, οι τιμές τους ξεκινούν κάτω από τα 100 ευρώ και φτάνουν πάνω από τα 500, όταν φέρουν την επωνυμία μεγάλων εταιριών. Εντούτοις, ενώ οι τιμές τους προσεγγίζουν τελικά επιτραπέζιους υπολογιστές και laptop, οι Ρεθεμνιώτες καταναλωτές απευθύνονται όλο και περισσότερο στις ταμπλέτες, αφού οι τελευταίες είναι πολυχρηστικές, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως παιχνιδομηχανές, φωτογραφικές κάμερες κι άλλοτε, ως μέσο επικοινωνίας σε σημεία της πόλης που παρέχεται ασύρματη διαδικτυακή πρόσβαση.
Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον κοινό στοιχείο που προέκυψε από την επιτόπια έρευνα στην αγορά του Ρεθύμνου περιγράφει η Α. Μαυρουδή: «Παλιότερα, όταν είχε κάποιος ένα μηχάνημα που παρουσίαζε βλάβη, συνήθως το πέταγε και αγόραζε καινούργιο. Πλέον η παροχή σέρβις είναι υπηρεσία που κερδίζει έδαφος». Όπως όμως εξήγησαν όσοι ρωτήθηκαν, το σέρβις αφορά τη συντήρηση κι όχι την αναβάθμιση των παλιότερων συστημάτων. Είναι δηλαδή η φθηνότερη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της λειτουργικότητας ενός παλιού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί, καταγράφεται και στις πωλήσεις περιφερειακών συσκευών σε τουρίστες, όπως φορητές αποθηκευτικές μνήμες από τα αντίστοιχα καταστήματα της πόλης. Τέλος, αρκετοί ήταν οι Ρώσοι, κυρίως, τουρίστες, οι οποίοι προχώρησαν στην απόκτηση κάποιου επώνυμου smartphone, ή ταμπλέτας, αφού συγκριτικά με την ανατολική Ευρώπη, οι τιμές των συσκευών αυτής της κατηγορίας στη χώρα μας παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα της IDC έδειξε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στην Ελλάδα καταγράφουν «ελεύθερη πτώση», φτάνοντας τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 2000. Μάλιστα για το τρίτο τρίμηνο του 2013, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις των ταμπλετών θα υποσκελίσουν στην ελληνική αγορά τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών. Άλλωστε το καλοκαίρι οι πωλήσεις tablets έφθασαν ακόμη και τα 30.000 τεμάχια σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, το β’ τρίμηνο του 2013 (Απρίλιος-Ιούνιος 2013) στην ελληνική αγορά διατέθηκαν περίπου 106.000 προσωπικοί υπολογιστές, αριθμός που είναι κατά 15,6% μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του ίδιου τριμήνου του 2012.