Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και ώρα 09:15-15:00.
Η Ημερίδα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, επιδιώκει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κρήτης σχετικά με τους ευάλωτους τομείς του νησιού και τους τρόπους για την καλύτερη προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έργο LIFE-IP AdaptInGR συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο.
Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης και εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και εμπλεκομένους εμπειρογνώμονες σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής στην Κρήτη, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και αυτοπροστασία τους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσαρμογή της περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή.
Στη 2η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί προβολή της ενημερωτικής ταινίας για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη «Before the Flood». Η ταινία είναι μια παραγωγή του National Geographic, σε σκηνοθεσία Fisher Stevens και αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή στις βασικές παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής: μια ματιά στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον και τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να προστατεύσει τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη.
Το Έργο LIFE-IP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα», συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (www.adaptivegreece.gr).
Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: AdaptiveGreece.InfoDays@gmail.com
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, συνδιοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Κρήτης ένα τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Ηράκλειο (30-31/3) και στα Χανιά (1/4). Στόχος του σεμιναρίου είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά κατόπιν αποστολής σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια.
Πρόγραμμα Ημερίδας
Α’ΕΝΟΤΗΤΑ
Συντονισμός:Ένωση Περιφερειών Ελλάδας – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – Περιφέρεια Κρήτης
09:15–09:50:Χαιρετισμοί
- Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
- Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης
- Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Γεώργιος Κασαπίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
- Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων
- Ιωάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου και Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κ.Ε.Δ.Ε.
09:50–10:10:Το Σχέδιο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή
Ελένη Καργάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής & Ενεργειακού Σχεδιασμού, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρειας Κρήτης
10:10 – 10:30:Βιοποικιλότητα
«Η βιοποικιλότητα της Κρήτης, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής & προτάσεις αντιμετώπισής τους»
Δρ. Μωυσής Μυλωνάς, Ομότιμος Καθηγητής Οικολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης – ΜΦΙΚ
«Η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000»
Δρ. Άννα Καγιαμπάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Κρήτης
10:30 – 10:50:Υδατικοί Πόροι
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο υδατικό ισοζύγιο της Κρήτης και προτάσεις προσαρμογής»
Δρ. Νικόλαος Νικολαΐδης, Καθηγητής, Υδρογεωχημική Μηχανική και Αποκατάσταση Εδαφών, Πολυτεχνείο Κρήτης
«Επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στα Μεγέθη Σχεδιασμού για Πλημμύρες και Ξηρασίες»
Γεώργιος Τσακίρης,Ομότιμος καθηγητής υδραυλικών έργων ΕΜΠ
10:50 – 11:00:Ενεργειακός τομέας
«Ενεργειακός οδικός χάρτης της Κρήτης προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050»
Δρ. Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ & Διευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας, Περ/ντος & Κλιματικής Αλλαγής
11:00 – 11:15: Ερωτήσεις – Σύνοψη
11:30 – 11:40:Τουρισμός
«Κλιματική Αλλαγή και τουρισμός. Ένα νέο μοντέλο αειφορίας»
Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης για τον Τουρισμό & Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
11:40 – 11:50:Παράκτιες Χρήσεις
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις παραλίες και λιμενικές υποδομές της Κρήτης»
Δρ. Αντώνης Βελεγράκης, Καθηγητής θαλάσσιας Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογράφος
11:50 – 12:10:Αγροκτηνοτροφικός Τομέας
«Κλιματική Αλλαγή και Γεωργική Παραγωγή. Προτάσεις για προσαρμογή»
Δρ. Ελένη Γουμενάκη, Καθηγήτρια Γεωπονίας, ΕΛΜΕΠΑ
«Κτηνοτροφία στην Κρήτη και Κλιματική Αλλαγή»
Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Κτηνίατρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, Παρ. Κρήτης
12:10 – 12:20:Πολιτιστική Κληρονομιά
«Η Πολιτιστική μας κληρονομιά και η κλιματική αλλαγή: διεθνής πρόκληση, προσεγγίσεις και καλές πρακτικές διαχείρισης»
Αναστασία Τζιγκουνάκη, Δ/ντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
Δεύτερη Ενότητα
Συντονισμός:Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
13.15 – 13:30:Χαιρετισμός – Συζήτηση
Ζωή Πολυμεροπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης ΕΛΛΕΤ / Μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR της ΕΛΛΕΤ
Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) / Πρόεδρος Συμβουλίου Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Μεταρρύθμισης.
13:30 – 15:00:Προβολή ταινίας «Before the Flood», παραγωγή του National Geographic